Азербайджанським журналістам погрожують за висвітлення протестів

7 Лютого 2013
5651
7 Лютого 2013
09:19

Азербайджанським журналістам погрожують за висвітлення протестів

5651
Азербайджанським журналістам погрожують за висвітлення протестів
Подія відбулася, якщо про неї дізналися. За такою логікою намагаються діяти азербайджанські сили безпеки, які погрожують журналістам, які висвітлюють протести в країні. Про одну таку історію розповів Азербайджанській службі Радіо Свобода колега з опозиційної газети «Азадлік», що також означає «свобода».
 
Елчін Ісмаїлі був одним з небагатьох журналістів, які насмілилися висвітлити протести в місті Ісмаїлі, що розташоване у 150 кілометрах від столиці Баку. Протести були пов'язані з тим, що влада відмовилася закрити місцевий мотель, який місцеві жителі вважають офіційним борделем. Суперечка влади і місцевої громади закінчилася тим, що протестувальники підпалили злощасний мотель, який, за повідомленнями, належить синові одного з міністрів центрального уряду. Ці події відбулися наприкінці січня. І мало хто мав би можливість дізнатися про цю подію, якби кореспондент газети «Азадлік» не повідомив про неї з фотографіями з місця подій.
 
Але щойно фотографії та відео з'явилися в Інтернеті, служба безпеки почала «обробляти» журналіста: йому пропонували хабара, погрожували заарештувати і врешті заарештували його брата.
 
«Мій арешт привернув би занадто багато уваги, бо я - журналіст. То вони заарештували мого брата Елшана. Я переконаний, що його заарештували через мене. Тепер вони перестали мені погрожувати. Вони думають, що тепер я мовчатиму», - каже журналіст.
 
Брата репортера, який опублікував небажані кадри протестів, які можна побачити на сайті Радіо Свобода, звинуватили у підбурюванні до порушення громадського порядку. Того ж дня, що і його заарештували двох лідерів опозиції, яких звинуватили в організації масових заворушень. Тепер, за словами їхнього адвоката, їм загрожує до трьох років тюремного ув'язнення.
 
Шеф поліції міста, де відбулися заворушення, відкидає звинувачення у замовних арештах і говорить, що брат журналіста брав участь у заворушеннях, що є незаконною діяльністю. І це жодним чином не пов'язано з професійною діяльністю його брата.
 
Нині Елчін Ісмаїлі говорить, що хоча залякування припинилися, за ним продовжують стежити. Деякі його колеги та активісти опозиції отримали попередження, щоб вони розірвали з ним усякі контакти.
 
Останнім часом в Азербайджані почастішали стихійні протести проти корупції в уряді. Одночасно більш жорстким стало і законодавство. Нині у зв'язку з протестами в місті Ісмаїлі вироку суду очікують 12 осіб.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду