Режисер Сухолиткий-Собчук: Україна має активніше просувати своє кіно

7 Лютого 2013
17673
7 Лютого 2013
09:46

Режисер Сухолиткий-Собчук: Україна має активніше просувати своє кіно

17673
Режисер Сухолиткий-Собчук: Україна має активніше просувати своє кіно
7 лютого починається 63-й Берлінський кінофестиваль. Українських стрічок у конкурсній програмі немає, однак у німецькій столиці покажуть українську кінокласику. Крім того, у рамках щорічної майстерні талантів на Берлінале поїхав молодий український режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Він розповів Радіо Свобода про очікування від фесту та свою нову стрічку «Красна Маланка», яку митець планує представити кіноекспертам.
 
-  Це, взагалі, буде моєю першою поїздкою за кордон. Був схожий досвід - Dragon forum на фестивалі документального кіно Docudays: коли ти приходиш із проектом і обговорюєш його з експертами. Ну, власне, після того моя «Маланка» підросла у професійному плані, стала набагато якіснішою. Зараз у нас є 90-хвилинна версія фільму, зараз ми робимо з неї 52-хвилинну - для фестивалів. Це, власне, і буде одна із предметних розмов. Також, звісно, будемо презентувати увесь проект експертам. Крім того, у мене є короткий метр, який я хотів би там обговорювати. Тобто у Берлін однозначно їду працювати і отримувати новий досвід, який вплине якісно на мою роботу.
 
- Розкажіть про вашу «Красну Маланку», із якою ви їдете у Берлін
 
- Є п'ять новел, які об'єднуються вкінці у карнавал Маланки.
 
- Ви уже працювали із новелами, чи не так? Я маю на увазі вашу короткометражну стрічку «Борода» у альманасі «Україно, гудбай». Ви спеціально повертаєтесь до цього жанру?
 
- Якщо говорити про досвід «Україно, гудбай», то це були взагалі окремі короткометражки про різних людей, об'єднані тільки однією темою. Що ж до цієї стрічки, то тут усі новели між собою пов'язані, і ті герої, що з'являються у першій новелі, потім зустрічаються і в другій, і в третій, і в п'ятій. Така форма було обрана тому, що предметом оповіді є один із персонажів Маланки, але його уособлює якась людина. Наприклад, Георгій Ілліч у нас є, майстер масок. Він проходить по всьому фільму. Ми знайомимося з ним, коли він робить маски, ми дізнаємося про його проблеми, що його внука збила машина, і як він із цього вийшов. Чотири роки, поки ми там їздили, у нього трапилася ще одна трагедія - в пожежі згорів будинок. У кожній новелі щось стається із кожним із наших героїв, і ми бачимо, як кожен із них виходить із таких складних життєвих ситуацій.
 
- Але «Борода» - художній фільм, тоді як «Красна Маланка» - документальний.
 
- Вони обидва художні, просто один в ігровому жанрі виконаний, а другий - у документальному. Але в «Бороді» я вже тяготів до певної документалістики. Куди далі, мені самому цікаво.
 
- Повернімось до Берлінале. Нових українських фільмів у конкурсній програмі не буде. Чи означає це, що наше кіно розвивається в певній  ізоляції?
 
- Ми зараз на тому етапі, коли потрібно брати участь максимально у всіх фестивалях, форумах, міжнародних пітчингах. Ну, щоб, власне, відбувався цей момент комунікації. Наприклад, та ж Румунія має вісім учасників у майстерні талантів на Берлінале. І на кожному фестивалі їх дуже багато. Тому що подається дуже багато заявок від цієї країни, і треба, щоб від України подавалось більше, і щораз більше було учасників.
 
- А є що показувати? 
 
- Я вважаю, що є. Просто потрібно робити зусилля і займатися промоцією свого кіно. Це індивідуально, тобто кожен повинен сам цим займатися. Серед тих режисерів, кого я знаю...А кого я знаю? Ну, Антон Байбаков, Марина Врода, Роман Бондарчук - всі постійно кудись їздять, постійно беруть участь у якихось форумах і своє кіно таким чином покращують, просувають, шукають фінансування. Це - нормальний професійний досвід.
 
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду