Держагентство Каськіва звинуватило «КоммерсантЪ-Украина» у спотворенні інтерв’ю

5 Лютого 2013
6672
5 Лютого 2013
16:02

Держагентство Каськіва звинуватило «КоммерсантЪ-Украина» у спотворенні інтерв’ю

6672
Держагентство Каськіва звинуватило «КоммерсантЪ-Украина» у спотворенні інтерв’ю

Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами заявляє, що на сайті «КоммерсантЪ-Украина» та в друкованій версії видання № 17 від 5 лютого 2013 року опубліковано недостовірне інтерв'ю голови агентства Владислава Каськіва.

 

«У тексті інтерв'ю опублікована надумана та викривлена інформація, яка не відповідає автентичному тексту. Також в тексті згадуються власні назви компаній, зокрема компанії "Газпром", яка не звучала у згаданому інтерв'ю», - йдеться в повідомленні держагентства.

 

Агентство заявляє, що текст інтерв'ю опублікований з порушенням частини 3 статті 13 закону «Про авторське право та суміжні права», якою встановлено, що опублікування запису інтерв'ю допускається лише за згодою особи, яка дала інтерв'ю і за законом є його співавтором. А пунктом 4 частини 1 статті 14 цього ж закону визначено, що автору належать такі права, як вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора.

 

Агентство вимагає негайно спростувати інформацію, розміщену на електронних та друкованих ресурсах, та звертається до ЗМІ, які здійснили передруки, з проханням внести відповідні уточнення.

 

Слід зазначити, що назва «Газпром» у прямих цитатах пана Каськіва в опублікованому інтерв'ю на сайті Kommersant.ua відсутня, а згадується в редакційних примітках: «СМИ, очевидно простимулированные и работающие в интересах газового монополиста («Газпром» - Ъ), продолжают тиражировать недостоверную информацию, в частности, про «лыжного инструктора». Важно отметить, что, несмотря на информационную провокацию в СМИ, прямых юридических или финансовых последствий для нас не было и ни одна компания не отказалась от участия в проекте». Водночас слово «Газпром» є в цитатах пана Каськіва в друкованій версії.

 

Редакція відкоригувала інтерв'ю на сайті після наполегливих дзвіків з держагентства зранку, уточнив у Facebook редактор відділу економіки та фінансів «Коммерсанта» В'ячеслав Садовничий.

 

Автор інтерв'ю Ігор Бурдига у коментарі «Українській правді» сказав, що слово «Газпром» в тексті дійсно не звучить, але двічі в різних абзацах згадується «газовий монополіст» і «російський монополіст» («Газпром» - єдиний газовий монополіст у Росії).

 

«Вчора ми відправили о 18:35 текст інтерв'ю прес-секретарю, але відповіді до 22, до кінця робочого дня, не було. При запису інтерв'ю прес-секретар Оксана Воронькова просила скинути інтерв'ю почитати перед виходом, але що воно підлягає обов'язковому погодженню не говорила», - зазначив автор.

 

«Детектор медіа» намагається отримати коментар головного редактора газети «КоммерсантЪ-Украина» Валерія Калниша, але зв'язатися з ним поки не вдалося.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6672
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду