Визначено переможців щорічної президентської премії «Українська книжка року»

5 Лютого 2013
3939
5 Лютого 2013
13:19

Визначено переможців щорічної президентської премії «Українська книжка року»

3939
Визначено переможців щорічної президентської премії «Українська книжка року»

31 січня в Державному комітеті телебачення і радіомовлення відбулося засідання Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року». Шляхом таємного голосування було визначено найкращі видання 2011-2012 років, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присуджено книзі поезій Леоніда Череватенка «Закляте залізо» (видавництво «Дух і літера»). Всього у цій номінації було подано 19 художніх творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

 

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем серед 27 претендентів визнано видання «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття» (автор-упорядник - Олесь Пошивайло, видавництво - Національний музей-заповідник українського гончарства). Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарами всесвітньовідомої столиці українського гончарства - селища Опішного Полтавської області.

 

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» нагороджено книгу Петра Саса і Генуте Керкіне «Хотинська битва 1621 - битва за центральну Європу» (видавництво «Балтія-Друк»). Це масштабний міжнародний проект, створений за участю української і литовської сторін. В альбомі вперше в Україні опубліковано фрагменти воєнних щоденників самих учасників Хотинської битви, фото маловідомих експонатів з музейних фондів Туреччини, Польщі, Литви, України тощо.

 

Загалом же у конкурсному відборі взяло участь 69 видань із 49 видавництв та видавничих організацій України.

 

Щорічну премію Президента України «Українська книжка року» започатковано у 2009 році. Її метою є відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.

 

Указом Президента України від 30 вересня 2011 року № 959/2011 затверджено новий склад Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року», а також внесено часткові зміни в Положення про премію. До складу Комітету з премії входять відомі письменники, представники Національної академії наук, Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Національної спілки письменників тощо. Організаційне ж забезпечення його роботи покладено на Держкомтелерадіо України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3939
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду