«Свобода» пропонує заборонити арешти рахунків та майна ЗМІ для забезпечення судових позовів

30 Січня 2013
4527
30 Січня 2013
10:51

«Свобода» пропонує заборонити арешти рахунків та майна ЗМІ для забезпечення судових позовів

4527
«Свобода» пропонує заборонити арешти рахунків та майна ЗМІ для забезпечення судових позовів

Депутати від «Свободи» Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний 29 січня   зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо недопущення блокування діяльності засобів масової інформації). У ньому вони пропонують  заборонити арешт рахунків та майна ЗМІ задля  забезпечення судових позовів, поданих проти журналістів. Про це повідомляє прес-служба пана Мірошниченка.

 

«Сьогодні, як ніколи, нагальним є питання забезпечення в Україні свободи слова та права ЗМІ доносити до українців об'єктивну й неупереджену інформацію. Проте, з метою впливу на газети, журнали, телерадіокомпанії представники влади, чи окремі громадяни почали масово зловживати своїм правом на відстоювання честі та гідності, вимог спростування інформації щодо них у ЗМІ. У якості відшкодування моральних збитків вони виставляють через судові позови космічні суми вимог, а для забезпечення позову суди на час провадження справи приймають рішення про арешт майна чи блокування рахунків ЗМІ», - зазначив Ігор Мірошниченко.

 

За його словами  найбільше від  «судового шантажу» потерпають регіональні ЗМІ. Саме тому він переконаний, що  цей законопроект дозволить захистити журналістів від бажаючих шантажувати редакції.

 

Зокрема, автори законопроекту №2122 пропонують  доповнити  статтю 5 закону «Про телебачення і радіомовлення» частиною четвертою: «4. Арешт  рахунків  чи майна, що належить  телерадіоорганізаціям допускається  виключно у  встановлених законом випадках на підставі рішення суду». Аналогічним формулюванням депутати  хочуть доповнити статтю 2  закону  «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

 

Окрім цього «Свобода» хоче внести зміни у Цивільно-процесуальний кодекс України, а саме доповнити статтю 152 таким чином: «7. Не допускається забезпечення  позову  шляхом накладення арешту на рахунки чи майно, що належить  засобам масової інформації, які діють на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»,   заборони  або встановлення   обов'язку  вчиняти  певні  дії  при здійсненні ними інформаційної діяльності».  Аналогічним формулюванням, відповідно до законопроекту має бути доповнена стаття 67 Господарського процесуального кодексу.

 

Також депутати хочуть додати у частину п'яту  статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України: «4) накладення арешту на рахунки чи майно, що належить  засобам масової інформації, які діють на підставі Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»,   заборони  або встановлення   обов'язку  вчиняти  певні  дії  при здійсненні ними інформаційної діяльності». 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду