ЗМІ і департамент інформації Кабміну обговорили «чорні стрічки» для журналістів

28 Січня 2013
6399
28 Січня 2013
18:25

ЗМІ і департамент інформації Кабміну обговорили «чорні стрічки» для журналістів

6399
Міністри перед засіданнями уряду досі відмежовуються від журналістів «чорними стрічками»
ЗМІ і департамент інформації Кабміну обговорили «чорні стрічки» для журналістів

Представники журналістських організацій наполягають на тому, щоб були прибрані так звані «чорні стрічки» в залі, де відбуваються засідання уряду, через які журналісти не можуть підійти до міністрів, щоб оперативно взяти у них коментар. Про це йшлося під час робочої зустрічі в рамках «Відкритої розмови», яка відбулася 28 січня 2013 року безпосередньо в залі урядових засідань.

 

Директор департаменту інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Сергій Нагорянський повідомив, що «чорні стрічки» були встановлені у Кабміні службою охорони з огляду міркувань безпеки.

 

Він висловив думку, що стрічки ніяким чином не погіршили роботу журналістів. За його словами, ЗМІ треба активніше співпрацювати з прес-службами міністерств. «А якщо не виходить телеканалу чи іншому засобу масової інформації домовитися з прес-службою про організацію зустрічі з міністром, то вони можуть звернутися до нашого департаменту. Ми допоможемо. Єдине прохання - робити це заздалегідь, хоча б напередодні засідання уряду», - сказав пан Нагорянський

 

Представник журналістського руху «Стоп цензурі!» Наталя Соколенко нагадала, що протягом багатьох років доступ до міністрів перед засіданнями уряду був відкритим. «І журналіст, і оператор могли підійти до того чи іншого міністра і взяти у нього оперативний коментар. Інша справа, чи відповідав він по суті, чи взагалі відмовлявся коментувати. Але це все бачили не тільки ми, а й глядачі. А тепер міністри взагалі закриваються від журналістів», - сказала вона.

 

На думку представника ГО «Детектор медіа» Світлани Остапи, співпраця з прес-службою не виключає прямого спілкування журналістів з представниками влади. «Прямого спілкування в країні стає все менше. Кількість прес-конференцій зменшується, вони заміняються короткими брифінгами, під час яких журналісти не можуть поставити запитань. Нагадаю, що деякі високопосадовці протягом року не провели жодної прес-конференції. Приміром, Президент України, чи екс-голова Нацбанку Арбузов», - зауважила вона.

 

За словами представника в Україні «Репортерів без кордонів» Оксани Романюк, те, що урядовці відмежовуються від журналістів «чорними стрічками», ще більше знизить рейтинг України в плані свободи слова.

 

У свою чергу журналістам закинули їхню неорганізованість, а подекуди й нахабство під час проведення засідань Кабміну. В департаменті інформації та комунікації Кабміну вважають, що не можна примусити міністрів відповідати на запитання. Наталя Соколенко ж вважає, що вони повинні це робити, оскільки перебувають «на службі народу», і «народ хоче знати, наскільки вони компетентні».

 

Сергій Нагорянський пообіцяв повідомити рішення Секретаріату Кабміну щодо «чорних стрічок» на найближчому засіданні Міжвідомчої робочої групи у лютому. Також він повідомив, що з лютого в уряді буде запроваджена практика щопонеділкових прес-конференцій міністрів.

 

Нагадаємо, вперше питання чорних стрічок обговорювалося на Міжвідомчій робочій групі ще наприкінці 2011 року. У Кабміні запевняли, що подумають над створенням мікс-зони для спілкування журналістів з урядовцями.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6399
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду