Свободу слова варто захищати

24 Листопада 2006
4356
24 Листопада 2006
19:38

Свободу слова варто захищати

4356
Після «помаранчевої революції» ми маємо свободу слова — це те, що ми точно відстояли. І є всі підстави говорити — безповоротно.
Свободу слова варто захищати

Після «помаранчевої революції» ми маємо свободу слова — це те, що ми точно відстояли. І є всі підстави говорити — безповоротно. Бо ця перемога над несвободою говорити правду, говорити різні правди, давати суспільству всю інформацію зробила нас іншими. І це впертий факт, хоч би які проблеми не засмучували нас сьогодні. Але цього не досить. Нам треба навчитися берегти свободу слова, дорожити нею, а головне — правильно нею користуватися. Це дуже складний і вибагливий механізм. Я відчуваю, що саме з цим у нас є певні проблеми. Досить часто колеги почали запитувати: чи не здається, мовляв, що нині можливе згортання свободи слова? Мені так не здається, але впевнена — спочатку треба поговорити про те, наскільки вона добре розгорнулася. ...
 
Думаю, що в журналістів сьогодні є достатній простір для маневру. Проте в багатьох випадках декому сьогодні бракує того характеру, який був, коли журналісти боролися проти цензури. Ось саме цей запал в журналістів трохи притух. Я часто зараз бачу сюжети на телебаченні, щодо яких в мене виникає питання — чому? Чому журналісти погоджуються на це? Чому проти цього не протестують? Адже в багатьох ньюзрумах є такі завоювання журналістські, як редакційні статути. Чому, так  палко бажаючи мати такі механізми захисту свободи слова, тепер не всі цим засобом користуються? Напевне ще самим журналістам треба себе перелаштовувати на новий лад. Бо свобода — це не один раз не побоятися заради істини втратити роботу. Свобода — це не боятися, не плакати, не просити весь час.

Кілька крупних пригод сталося останнім часом, які викликали тривогу. Безсоромна спроба депутата Калашникова  перешкодити виконанню професійного обов’язку журналістам СТБ, а також ініціатива депутата Кисельова про встановлення кримінальної відповідальності журналістів за наклеп. Це те, про що багато говорили. Я би ще додала сюди безліч ситуацій в регіональних ЗМІ, про які мало хто говорить, але які свідчать, що свою свободу треба виборювати щодня. Ці ситуації свідчать не лише про те, що журналістам дають незаконні вказівки, а й про те, що журналісти їх покірно виконують. Поки що не називаю це тенденцією, але все це є неприємним свідченням того, що люди, які сьогодні скрізь по владних коридорах розставляють своїх, не розуміють, що старі часи вже минули, а деякі з наших колег-журналістів ще теж не звикли ставитися до ситуації саме так. Тому дуже важливо, аби журналісти не зупинялися на своєму еволюційному шляху. Втім, ми з вами сьогодні про це відкрито говоримо, отже свободу не спинити.

Не тішу себе думками про те, що все буде легко і просто у відстоюванні цих позитивних рішень. Але свобода слова — це постійний процес і процедура захисту права на вибір, постійний навчальний процес для суспільства, в якому не буде раз і назавжди встановленого миру, це процес тепер постійний, і до цього саме так і варто ставитися. Без істерики, без ілюзій.   
 
Дело

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Дела»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4356
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду