АМКУ дослідив ринок доступу до телекоммереж у житлових будівлях і порушив 50 справ

22 Січня 2013
4812
22 Січня 2013
10:19

АМКУ дослідив ринок доступу до телекоммереж у житлових будівлях і порушив 50 справ

4812
АМКУ дослідив ринок доступу до телекоммереж у житлових будівлях і порушив 50 справ

Органи Антимонопольного комітету України здійснили поглиблене дослідження ринків послуг з організації розміщення телекомунікаційних мереж у житлових будівлях та інших спорудах, що охопило всю Україну. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

 

Підставою для дослідження стали масові звернення суб'єктів господарювання та профільних асоціацій, що надійшли до АМКУ, на дії Київради та КП «Київжитлоспецексплуатація», що за рішенням Київради визначено єдиним підприємством-посередником з моніторингу і координації розміщення телекомунікаційних мереж у Києві.

 

«Проведене дослідження показало, що проблеми доступу до інфраструктури телекомунікаційних мереж на місцях є непоодинокими та мають системний характер. Так, фактично по всій Україні організацією доступу операторів телекомунікацій до будинків займаються відповідні ЖЕКи або інші КП. Виняток - відомчі будинки або створені ОСББ, але їх меншість», - йдеться в повідомленні АМКУ.

 

АМКУ виявив численні факти зловживань монопольним становищем. Зокрема, встановлення завищеної вартості послуг, застосування нерівних умов до рівнозначних угод, нав'язування додаткових умов тощо.

 

За результатами дослідження органи АМКУ порушили 50 справ (з них 8 стосувалися дій органів місцевого самоврядування) та вже розглянули 32 справи. Порушників конкурентного законодавства на цьому ринку притягнуто до відповідальності на загальну суму майже 400 тис. грн. Крім того, органи Комітету надали учасникам ринку 75 обов'язкових для розгляду рекомендацій.

 

На думку АМКУ, кардинальне вирішення проблем на цьому ринку потребує нормативного врегулювання ситуації. На сьогодні Нацкомісією з регулювання зв'язку та інформатизації вже розроблено законопроект «Про спільне використання інфраструктури телекомунікаційних мереж» та проект урядової постанови «Про затвердження Правил доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до будинків, споруд для будівництва, реконструкції та експлуатації будинкових розподільних мереж».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4812
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду