Експерт: «Якщо ми спиратимемось лише на думку більшості населення, то не досягнемо великих висот»

18 Січня 2013
6313
18 Січня 2013
10:58

Експерт: «Якщо ми спиратимемось лише на думку більшості населення, то не досягнемо великих висот»

6313
Експерт: «Якщо ми спиратимемось лише на думку більшості населення, то не досягнемо великих висот»
Експерт: «Якщо ми спиратимемось лише на думку більшості населення, то не досягнемо великих висот»

Поки в Україні ніяк не можуть вирішити, чи потрібне нам суспільне телебачення і хто його фінансуватиме, Латвія вже на півдорозі до створення суспільного ЗМІ. Зокрема, днями Національна рада з питань телебачення і радіомовлення Латвії представила концепцію нового незалежного ЗМІ, в основі якого буде LTV і Латвійське радіо. Згідно з задумкою, на це знадобиться п'ять років, а витрати становитимуть 42 млн латів (понад 64 млн гривень). «Крім того, на базі LTV і Латвійського радіо планується створити «найсильніший інтернет-ЗМІ». Згідно з концепцією, новий державний ЗМІ має збільшити аудиторію державних телевізійних і радіоканалів до 75% упродовж п'яти років (на даний момент цей показник становить 50%)», - пише delfi.lt. Основний контент, який створюватиме нове медіа - новини, інформаційно-аналітичні програми, освіта і наука, передачі для дітей та підлітків, а також культурні програми.

 

У роботі над концепцією нового ЗМІ взяли участь 200 експертів. Тепер же цей документ буде передано до Латвійського Сейму, який і ухвалить остаточне рішення. Проект бюджету нового мас-медіа складено до 2018 року. Як повідомила Dienas Bizness, суспільний ЗМІ зможе покрити 47% від необхідних на реорганізацію 42 млн латів із власних коштів, решту становитимуть кошти Євросоюзу і держбюджету.

 

А з 2015 року передбачається, що латиші платитимуть по 3 лати (близько 50 грн) на місяць за користування телебаченням.

 

«День» звернувся до журналіста газети Diena Атіса КЛИМОВИЧА і попросив його прокоментувати цю ініціативу.

 

- З реалізацією цієї концепції суспільне телебачення (що вже існує в Латвії. - Авт.) отримає дуже великий поштовх. У держави також є бажання збільшити серйозне його фінансування, оскільки за ці 20 років роль телебачення і радіо була недостатньо оцінена. Радіо, на мій погляд, було навіть сильнішим за ТБ.

 

До того ж у нас є сусіди, у яких можна переймати досвід створення суспільних мас-медіа. У нашій країні з великим інтересом спостерігають за фінською моделлю суспільних ЗМІ. І початок обіцяє хороший результат.

 

Аудиторію можна збільшити лише одним простим способом - підвищенням якості продукту. Проте це безпосередньо залежить від фінансування. За фінською моделлю ЗМІ, скажімо, кожна сім'я, яка бажає користуватися суспільним медіа, платить за нього - і це нормально.

 

Латиській журналістиці ще є куди зростати. Під час кризи, яка у нас почалася з 2008 року, вона дуже сильно постраждала. Це теж показує пряму залежність ЗМІ від фінансування. Для латвійської журналістики це доволі складні часи, оскільки рекламний ринок дуже маленький.

 

Населення як у нас, так і у вас не хоче цікавитись потрібними і хорошими речами. Як ми знаємо, приватні канали займаються несерйозними речами - це їх бізнес. Суспільне ж телебачення має займатися різного роду просвітницькою, освітньою і культурною роботою. Якщо ми звертатимемо увагу на думку більшості населення, то ми не досягнемо великих висот. Це практика, яка використовується навіть у таких багатих державах, як Норвегія.

 

Ігор Самокиш, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6313
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду