Томенко: для перевірки 5-го каналу Нацраді потрібні надсерйозні причини

17 Січня 2013
6145
17 Січня 2013
11:35

Томенко: для перевірки 5-го каналу Нацраді потрібні надсерйозні причини

6145
На думку голови Комітету, тільки це може бути виправданням невідкладного втручання у діяльність засобів масової інформації
Томенко: для перевірки 5-го каналу Нацраді потрібні надсерйозні причини

Позапланова перевірка 5-го каналу виглядає неадекватною та замовною. Так вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, коментуючи інформацію про рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення провести позапланову перевірку діяльності 5-го каналу. Про це повідомляє персональний сайт Миколи Томенка.

 

«В принципі, позапланові перевірки ЗМІ у післявиборчий період можливі, але для цього потрібні надсерйозні причини, що вимагають невідкладного втручання у діяльність засобів масової інформації», - зазначив пан Томенко.

 

За його словами, якщо взяти до уваги пояснення Нацради щодо необхідності перевірки з огляду на звернення громадського об'єднання «Комітет підтримки Миколи Мельниченка», яке «здійснило у період із червня по жовтень 2012 року в домашніх умовах вибірковий запис програм 5-го каналу», і на підставі цього засумнівалося, так би мовити, у законності дій ЗМІ, то, як мінімум, три позиції тут викликають застереження.

 

«По-перше, Нацрада активно реагує на звернення зареєстрованої у м. Черкаси громадської організації, про яку з моменту її реєстрації у 2006 році в інтернет-просторі не можна знайти жодної згадки щодо проведення нею визначної чи хоча би значимої громадської акції. До речі, досить дивно, що з 2006 року у цієї організації не існує навіть своєї інтернет-сторінки, а тому досить важко говорити про її системну громадську роботу. Друге застереження пов'язане з об'єктивністю так званого принципу "домашніх умов вибіркового запису програм 5-го каналу". І, нарешті, третє застереження викликає те, що цей запис здійснювався у період з червня по жовтень минулого року, тобто - в період парламентської виборчої кампанії», - йдеться на сайті Томенка.

 

Підсумовуючи все це, Микола Томенко вважає, що у даному випадку мова йде про чергове неадекватне і, скоріш за все, замовне рішення щодо проведення позапланової перевірки 5-го каналу. «А тому, виходячи з рішення, яке прийняв Комітет з питань свободи слова та інформації про розгляд на кожному своєму засіданні питань можливого перешкоджання діяльності ЗМІ, ми залишаємо за собою право слідкувати за перебігом даної ситуації», - зазначив голова профільного Комітету.

 

Також Микола Томенко нагадав, що він з нетерпінням чекає звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, який, згідно з законом, повинен бути поданий до Верховної Ради не пізніше 2 лютого 2013 року.

 

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 16 січня призначила позапланові перевірки ТРК «НБМ» (5 канал), Черкаської ОДТРК і ТРК «ІТВ» із Сімферополя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6145
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Valentina
4137 дн. тому
Не зважаючи на рішення про перевірки, «регіональні врізання» на черкаській частоті «5 каналу» 17.01.2013 тривають. Об 18:55 закінчився черговий черкаський рекламний блок. З 19:20 до 19:22 та 20:32 -20:35 тривали наступні (р-ма газети «ОТ і ДО», магазину «Мир часов», Стомат клініки Соболевського, дизайнера В.Черкаського, реклама авто групи АІС, експертно-технічного центру із зазначенням адрес та телефонів). Далі з півслова пішов анонс програм «5 каналу» на суботу. Якщо «5 канал» про це знає, то це субаренда, якщо не знає – то що це? Може М.Томенку, який часто перебуває в Черкасах, варто спочатку подивитися місцеве мовлення, а потім вже галасливо робити заяви?
Valentina
4137 дн. тому
Дивує, що М.Томенка хвилює перевірка тільки "5 каналу". А в Черкасах глядачі кожного дня спостерігають, як місцева реклама вривається в програми "5 каналу", обриваючі на півслові київські програми, виступи гостей, депутатів і керівників держави. Куди дивиться прокуратура та УБЕЗ? На звернення має право будь-хто в Україні. Право Національної ради здійснити перевірку і визначити є порушення чи ні? А такі заяви М.Томенка - є тиском на Національну раду. Валентина з Черкас.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду