ІРРП склав рейтинг відкритості сайтів центральних виконавчих органів влади

28 Листопада 2012
1279
28 Листопада 2012
18:02

ІРРП склав рейтинг відкритості сайтів центральних виконавчих органів влади

1279
Експерти оцінювали сайти за 224 параметрами
ІРРП склав рейтинг відкритості сайтів центральних виконавчих органів влади

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) протягом квітня-вересня 2012 року проводив моніторинг 56 сайтів органів центральної виконавчої влади. Їх оцінювали за 224 параметрами (177 змістовими і 47 технологічними), серед яких - повнота, актуальність, навігаційна доступність. На основі дослідження був оприлюднений рейтинг за коефіцієнтом інформаційної відкритості.

 

Перші три місця в ньому посіли веб-ресурс Державної прикордонної служби (коефіцієнт відкритості сайту 81,54%), Міністерства охорони здоров'я (71,32%) та Державної служби статистики (69,92%). Останнє місце залишилося за Державним агентством України з управління державними корпоративними правами та майном (27,58%).

 

Загалом свій рівень відкритості підвищили 36 сайтів органів виконавчої влади, проте лише у 17 з них він зріс на більш ніж 8%. Найсуттєвіше був удосконалений сайт Служби з питань інвалідів та ветеранів: 2011 року коефіцієнт його відкритості складав лише 4,3%, цього року - 50,41%. Рівень відкритості 13 сайтів знизився. Більш детально з результатами моніторингу та його параметрами можна ознайомитися тут.

 

«У порівнянні з минулим роком відкритість веб-сайтів підвищилася в середньому на 7,85% (до 48,45%). Деякі відомства повністю змінили свої веб-сайти, при цьому покращилася навігаційна доступність, збільшилася повнота інформації. Багато органів влади запровадили на своїх сайтах систему обліку публічної інформації згідно зі ст.ст. 15, 18 Закону України «Про доступ до публічної інформації. Однак, серед проблем залишається низьке інформування громадян про використання бюджетних коштів та державного майна. На мою думку, громадянам, як і раніше, не дуже зручно користуватися веб-сайтами органів влади», -  зазначила керівник проекту ІРРП, медіа-юрист Людмила Панкратова.

 

Подібний моніторинг ІРРП робить вже другий рік поспіль. Одне з його завдань - сприяти вдосконаленню офіційних веб-сайтів органів влади, адже це дозволить всім зацікавленим громадянам оперативно отримувати необхідну інформацію в цілодобовому режимі і, відповідно, зменшить навантаження на інформаційний апарат органів влади.

 

«На жаль, можливість отримати вичерпну інформацію про надання адміністративних послуг не покращилася: все ще важко знайти актуальну інформацію про них, реквізити для сплати державного мита, дізнатися, хто є відповідальною особою. Розділи щодо надання адміністративних послуг потребують значного покращення юзабіліті. Інформація має бути розміщена таким чином, щоб громадянин, не виходячи з дому, міг заповнити всі необхідні форми, роздрукувати квитанцію про сплату державного мита і відправити документи поштою, знаючи, що він виконав всі вимоги закону щодо отримання дозволів чи ліцензій. Поки що сайти далекі від цього», -  повідомила пані Панкратова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1279
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду