Новий фільм Муратової критики назвали роботою для вимогливих гурманів

22 Листопада 2012
6497
22 Листопада 2012
12:02

Новий фільм Муратової критики назвали роботою для вимогливих гурманів

6497
Світова прем’єра стрічки «Вічне повернення» відбулася на Римському міжнародному кінофестивалі
Новий фільм Муратової критики назвали роботою для вимогливих гурманів

У Римі відбулася світова прем'єра нового фільму Кіри Муратової «Вічне повернення». Фільм презентували під час VII Римського міжнародного кінофестивалю. Стрічка отримала гарні відгуки в кінопресі, хоча й не здобула нагород в основній конкурсній програмі, де змагалася з 14 фільмами.

 

Європейська та українська прем'єри фільму Кіри Муратової «Вічне повернення» заплановані на 2013 рік, повідомляє прес-служба кінокомпанії Sota Cinema Group - одного з виробників фільму.

 

Нова робота Кіри Муратової «Вічне повернення» була показана в останній конкурсний день Римського МКФ, 16 листопада. Для її презентації в Рим прилетіли режисер Кіра Муратова, продюсер Олег Кохан, який зіграв у цьому фільмі роль продюсера, художник-постановник Євген Голубенко, акторка Рената Літвінова, актор Антон Муратов, а також співпродюсер Валерій Кулик.

 

 

Під час прес-конференції господарі фестивалю подякували «великому маестро сучасного кіно» за фільм і особисту присутність, продюсерам - за дивовижну якість картини.

 

«До Голлівуду я не маю ніякого відношення, - зазначила Кіра Муратова, коментуючи порівняння її картини з голлівудськими в плані легкості та якості. - Ця легковажність є результатом особистої подорожі. Для мене легкість досягається за рахунок абсолютної складності, це фізична робота і безперервна вправа, завдяки якій і досягається простота і легкість. Різноманіття в одноманітності й одноманітність у різноманітті - це мій секрет».

 

Звучали порівняння нової картини української режисерки з творчістю французького режисера і сценариста Макса Офюльса і німця Райнера Фасбіндера. Однак пані Муратова запевнила, що не посилалася на них при створенні фільму, хоча й дуже любить кінематограф Фасбіндера. Зв'язок же фільму з творчістю Ніцше Кіра Муратова не заперечувала, підкресливши, що сама концепція «вічного повернення» існувала ще з грецьких часів. «Мені подобаються ці два слова. Я думаю, що в кожній назві мусить бути якась таємниця. Мій фільм буде вічним поверненням у сюжет, у мистецтво, культуру, емоції»- підсумувала вона.

 

Режисер сказала, що не ставила за мету дражнити глядача, підкресливши, що глядач завжди бере участь у грі. Адже саме мистецтво засноване на загальній грі. Ці слова режисера підтвердив і продюсер картини Олег Кохан, відповідаючи на запитання журналістки, як йому дався перший акторський досвід у фільмі. Він сказав, що це була лише гра, на яку всі погодилися, а головним для нього було виконати свою роботу як продюсера.

 

 

Італійські критики в цілому позитивно оцінили стрічку Кіри Муратової, зауваживши, що якщо Франсуа Трюффо, в «Американській ночі», повідомив нам у простій формі, що означає насправді зняти фільм, і якщо Еліа Казан, в «Останньому магнаті», пояснив нам у сцені з Робертом Де Ніро, як знімається кіно, яке могло б привернути увагу громадськості, то «Вічне повернення» Кіри Муратової підносить щиру й інтелектуальну данину поваги світу акторів і мистецтву акторської гри.

 

«Остання ж сцена фільму, яка закінчується гучним сміхом, насправді, приховує явну гіркоту тих, хто, вірячи в авторське кіно, щодня бореться за художнє та професійне виживання», - написав оглядач видання CultFrame.

 

Оглядач Superga Cinema, називає картину нішевим фільмом, але при цьому вишуканим, геніальним, дивовижним, який розмірковує про життя, мистецтво і про безсмертя того й іншого: «Ця робота для вимогливих гурманів, для тих, хто розуміє її складність і говорить устами персонажа. Ця робота - визнання в любові кінематографу і акторської виконанню».

 


Кінооглядач «Комсомольськой правды» Стас Тиркін, називає склеєні разом ролики кінопроб вічної петлею часу: «Це повернення дійсно буде вічним: новий шедевр Муратової володіє гіпнотичним якістю - від картини, де «нічого не відбувається », відірватися не можна - вона замотує, затягує у воронку, залишаючи зі щемливим почуттям болю, без якого не буває справжнього мистецтва».

 

Кінокритик Антон Долін в інтерв'ю «Вести ФМ» був більш стриманим в оцінках, відзначивши, що Кіру Муратову зрозуміли не всі: «Фільм побудований дуже тонко і здорово, три невеликі сцени розіграні, приблизно, двадцятьма різними акторами і актрисами, є набір її улюбленців, які все це розігрують, при цьому все це знято неймовірно красиво, чорно-біла плівка. Можливо, європейська публіка вирішила, що дивиться весь час одне і те ж, хоча багато хто залишилися до кінця і дуже жарко аплодували».

 

Італійське видання Vanity Fair вважає, що «Вічне повернення» знято з легкістю. «Різноманіття людей безмежні, як і різноманітність відбитків пальців. Кіра Муратова промовляє одну історію багато разів, щоб виявити відмінності. Тому що ми не всі однакові, хоча і йдемо паралельними шляхами...».

 

«Детектор медіа»

 

Фото надані Sota Cinema Group

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду