Суд зобов’язав «Українську правду» і «Юстиніан» спростувати допис із блогів

21 Листопада 2012
6415
21 Листопада 2012
14:49

Суд зобов’язав «Українську правду» і «Юстиніан» спростувати допис із блогів

6415
Адвокат порталу «Юстиніан» вважає це небезпечним прецедентом
Суд зобов’язав «Українську правду» і «Юстиніан» спростувати допис із блогів

Печерський районний суд  зобов'язав «Українську правду» та юридичний портал «Юстініан» спростувати дописи, які були розміщені у блогах та гостьовій книзі. Про це йдеться у рішенні суду від 16 листопада, яке розміщене на порталі «Юстініан».

 

До видань позивався Олександр Сиволапенко та ТОВ «Євротрансгруп». Предметом позову був допис під назвою «Подвиги» Александра Литвиненко - Саши Самарского - «Попугая» и его подельников», який  27 січня 2012 року розмістила громадянка  Людмила Данкович-Глінська у розділі «Книга скарг без пропозицій»  на сайті «Юстініан». А також допис цього ж автора на сайті «Народні блоги» «Українською правди» 22 квітня 2009 року  під назвою «Шавки в мантиях до сих пор на свободе».

 

Суд визнав частину інформації з цих дописів недостовірною та такою, що ганьбить честь та гідність позивачів, та зобов'язав видання  упродовж 10 днів з моменту вступу рішення у законну силу розмістити спростування.

 

Також суд зобов'язав стягнути  з відповідачів солідарно на користь позивача 107 гривень 30 копійок відшкодування судового збору.

 

Наталія Савінова, кандидат юридичних наук, адвокат «Юстініану», називає подібні позови небезпечним прецедентом рейдерства на інтернет-ресурси.

 

«Новим етапом «модернізації» нової злочинності можна вважати рейдерство на Internet-ресурси. Взагалі-то, схема вчинення таких діянь надзвичайно проста. Вона відома, як схема звичайних рейдерських атак: хибне вкидання нібито наявного правопорушення - позов за таким «фактом» - рішення суду на користь «нібито» позивача («постраждалого» за «фактом» уявного порушення). «Відповідач» може дізнатися про такі акти на передостанньому або, навіть, останньому етапі вчинення, коли отримує повістку, рішення суду чи виконавчий лист, - наголошує пані Савінова - Інформація заздалегідь готується така, аби вона могла бути розтлумачена в подальшому як «ганебна» для потенційного позивача. Після цього позивач формує позов про стягнення заподіяної моральної, а інколи й матеріальної шкоди з відповідного порталу. У разі «вдалого» для «позивача» вирішення справи у суді він отримує рішення про задоволення багатотисячного позову».

 

За її словами, ім'я позивача згадується у «більш, ніж у непривабливому сенсі» ще на інших сайтах, однак позови вибірково були подані саме на «УП» та юридичний портал.

 

«Чому ж був обраний саме «Юстініан» у якості відповідача - скоріше не питання, а відповідь про популярність та рейтинговість саме цього порталу.  Сама абсурдність можливості подання подібних до наведеного вище позовів не може не жахати ані теоретиків права, ані практиків, яким з подібного роду паперами доводиться працювати. Але, на жаль, практика рейдерських захоплень нерухомості, землі та ЗМІ, а також роль, яку відіграють судові рішення у подібному свавіллі, вимагає особливої і своєчасної уваги правоохоронців, і своєчасного попередження та убезпечення від подібного роду шахрайств у нашій державі», - наголошує   Наталія Савінова.

 

«Детектор медіа» звернулась з  проханням прокоментувати рішення  та запитаннями щодо можливої апеляції до головного редактора «Української правди» Олени Притули  і чекає на відповідь.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду