Провідна опозиційна газета Азербайджана майже банкрут

10 Листопада 2012
5396
10 Листопада 2012
13:35

Провідна опозиційна газета Азербайджана майже банкрут

5396
Рішенням суду рахунки видання Azadlig заморожено
Провідна опозиційна газета Азербайджана майже банкрут

Провідна в Азербайджані опозиційна газета Azadlig опинилася на межі фінансового банкрутства, повідомляє сайт «Репортерів без кордонів» (RSF). Причиною стало ухвалення бакинським судом рішення про заморожування її банківських рахунків.

 

Редактор Azadlig Ґанімат Захід (Ganimat Zahid охарактеризував його у телефонному інтерв'ю з медіа-організацією як «повністю незаконне». «Ми поки що видаємо газету, - сказав він. - Та якщо ситуація збережеться, довго не протримаємося».

 

RSF вважає ухвалене 5 листопада судове рішення «вирішальною фазою» у спробах влади задушити опозиційне видання.

 

Торік близькі до уряду особи подали проти Azadlig не менше десяти судових позовів. Внаслідок цього газета змушена була сплатити серію непомірних штрафів на загальну суму понад 65 тис. манатів (близько € 65 тис.).

 

В останні місяці Azadlig стала об'єктом низки нових «правничих» переслідувань. Судове рішення про заморожування банківських рахунків було ухвалено, щоб стягнути штраф у розмірі 4200 манатів за позовом сина міністра транспорту підприємця Анара Мамедова (Anar Mammadov). Газета подала апеляцію на вирок. Згідно з законом, рішення суду не виконується поки звернення перебуває на розгляді.

 

Поряд зі штрафами Azadlig зіштовхується також з несприятливими ринковими умовами. В останні декілька місяців газетні кіоски в Баку були замінені мережею торговельних точок, які часто відмовляються поширювати незалежні видання. Крім того дистрибуторська мережа Azadlig накопичила великі борги. Частково через це керівництво газети не в змозі врегулювати заборгованість державній друкарні. Випуск видання може припинитися у будь-який час.

 

В ексклюзивному інтерв'ю RSF редактор Azadlig Ґанімат Захід розповів, що проти журналістів опозиційної газети застосовуються методи «класичного авторитарного режиму»: викрадення, напади, арешти, погрози, шантаж. Сайт видання постійно зазнає хакерських атак, за якими стоять секретні служби.

 

«Більшість опозиційних газет в Азербайджані припинили існування. Влада повністю контролює ефірний простір. У цих умовах закриття Azadlig стало б смертельним ударом по плюралізму медіа в Азербайджані», - застерігають представники «Репортерів без кордонів».

 

«Детектор медіа»

    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5396
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду