Оксана Кучерова: Бажаючих помінятися сім’ями за тиждень буває 100

9 Листопада 2012
24003
9 Листопада 2012
08:26

Оксана Кучерова: Бажаючих помінятися сім’ями за тиждень буває 100

24003
Продюсер найвідоміших реаліті–шоу розповідає про «кухню» невигаданих телеісторій
Оксана Кучерова: Бажаючих помінятися сім’ями за тиждень буває 100

Кілька останніх років чи не найбільше на вітчизняних каналах різних реаліті-шоу. Із Оксаною Кучеровою - телепродюсером популярних проектів цього тележанру - ми зустрілися на презентації «Джентльменського набору», нового реаліті «Плюсів».

 

«Наш ринок телеідей випереджає світовий»

 

- Оксано, два роки тому, після першого сезону «Міняю жінку», вас назвали продюсером, який ввів на вітчизняне ТБ реаліті-шоу. Чи слідкуєте за проектами конкурентів на інших каналах?

- Ми виробляємо справжнє реаліті - поєднуємо документалістику і красиву картинку. «Міняю жінку» чи «Джентльменський набір» - це не постановка, не прописаний сценарій. Я цим пишаюся і дуже цим дорожу. Тому що формат реаліті, який пару років тому на вітчизняному ТБ став проривом, ми продовжуємо виробляти. Ми не стали писати скрипт-реаліті - програми, основані на реальних подіях, яких багато на різних каналах. Ми на прикладі реальних людей намагаємося показувати, як можна змінитися і змінити ставлення до багатьох речей, щоб досягти у житті більшого.

 

Серед професійно зроблених реаліті можу назвати «Зважені і щасливі». Ще - «Багаті теж плачуть», де не було жодної постановки. Це оригінальна розробка продакшена моїх колег і друзів Олесі та Андрія Нагіних, які працюють з Катею Осадчою і з прошарком багатих та знаменитих. Дуже якісне реаліті «На ножах» - Віталій Докаленко (нині продюсер, екс-гендиректор каналу «Сіті» групи «1+1». - Авт.) ввірвався у кулінарно-ресторанну сферу і зробив цікавий проект за форматом Kitchen Nightmares з Арамом Мнацакановим.

 

- Чи є для вас еталон серед зарубіжних реаліті-шоу?

- Складно визначитися. Бо постійно міняються сезони і смаки. На останньому міжнародному ринку телеконтенту в Каннах було представлено багато новинок («Ботокс і броколі», Тake my money and run, the mistress). Утім найголовніше - зараз українські продюсери пропонують свої формати. Український медіа-ринок стрімкий та гнучкий і виробляє багато телепродукції. Вважаю, що наш ринок ідей на даному етапі навіть випереджає світовий. Ще кілька років тому українські телеканали дуже активно адаптували іноземні формати. А тепер, перепробувавши все найцікавіше, ми зрозуміли, як можна передбачати попит глядачів і самотужки розробляти нові формати. Так, власне, виник новий проект «Джентльменський набір».

 

Про «біблію» форматних проектів і «надувні кульки»

 

- Скільки людей працює над створенням реаліті? Десь рік тому активно говорили про створення продюсерського центру Оксани Кучерової...

- Ми і зараз продовжуємо про це говорити. Але український ринок специфічний: топ-менеджери хочуть, щоб усе, що виробляється на великих каналах, виходило з інхауз-продакшенів - власних виробничих підрозділів. Я очолюю одне з творчих об'єднань групи «1+1», яке одночасно виробляє чотири проекти для основного каналу і ТЕТ.

 

У період зйомок у нас працює 120, 150 і навіть більше людей: великі групи операторів, редакторів, водіїв і навіть охорони, як це було під час роботи над «Джентльменським набором». Коли починається етап постпродакшена, колектив зменшується. Ми як надувні кульки: збільшуємося, коли виробляємо, а потім поступово зменшуємося. Кістяк колективу, який постійно працює над розробками, - близько 30 чоловік.

 

- Над чим простіше працювати: форматним проектом чи власною розробкою?

- Із форматом будь-якому продюсеру працювати легше, бо є детально написана «біблія» проекту. Але є формати, які складно адаптувати для нашого глядача. Тоді краще зробити пілотний випуск - якщо рейтинги невисокі, не витрачатися на виробництво. Але цікавіше працювати над своїми проектами. Бо ти реалізуєш власні ідеї. Коли ти все вигадав сам і реалізував - тоді смачніша перемога.

 

- Напевно, і фінансово вигідніше реалізувати телепроект власної розробки?

- Не в нашій країні.

 

- Буде можливість продавати формат в інші країни.

- Участь у Каннському телеринку власних розробок, думаю, - це може бути наступним етапом нашого розвитку. Хоча тут виникає багато питань, бо українське законодавство недосконало захищає наші ідеї й авторське право.

 

«Обмін дружинами - це вічна тема»

 

- Глядачі дивляться вже шостий сезон реаліті «Міняю жінку». Скільки у кастинг-відділі є заявок від претендентів на участь у цьому проекті?

- Обмін дружинами - це вічна тема. У Британії реаліті Wife Swap показують уже більше 10 років. Здається, це найпопулярніший формат у світі. Заявки на кастинг для участі в нашому реаліті нам надсилають постійно. Після прем'єри чергового сезону за тиждень може надходити до сотні заявок. Хоча серед учасників проекту є й сім'ї, яких ми самі шукаємо.

 

- Яка мотивація іноземців, які хочуть стати учасниками українського проекту «Міняю жінку»?

- Сім'ї із-за кордону дивляться «Міняю жінку» on-line в інтернеті чи по сателіту і надсилають нам заявки. Якщо вони емігранти, то за нашими програмами відслідковують, яким зараз є життя в Україні. Для тих, хто мало не вперше чує наз­ву нашої країни, участь у проекті - це своєрідна екзотика. Коли тобі оплатять дорожні витрати, проживання , ще й гроші за відпустку за власний рахунок заплатять - це ж так класно! Хоча часто переговори з каналом затягуються на кілька місяців, бо для іноземців дуже важливе кожне слово в договорах і статутах програми.

 

- Скільки платять іноземцям за участь у програмі?

- Це стала платня, яка не змінювалася з часів запуску проекту. Компенсація за витрачений час.

 

«Ми не женемося за скандалами»

 

- Чому вирішили перевиховувати в телеефірі чоловіків?

- Після успішного показу проекту «Від пацанки до панянки» за британським форматом From Ladette to Lady ми почали розмірковувати над тим, що б ще такого можна показати глядачеві? Активно обговорювали три можливі варіанти роботи телевізійної школи гарних манер. Були пропозиції навчати в ній одночасно і хлопців, і дівчат або звести дівчат із різних соціальних прошарків. Але остаточно зупинилися на перевихованні хлопців.

 

- На ICTV - чоловічому каналі нещодавно були «Джентльмени на дачі». У «Джентльменському наборі» ви перевиховує чоловіків для своєї пріоритетної жіночої аудиторії. Чим привертатимете увагу слабкої статі?

- Учасниками проекту ICTV були люди з кримінальним минулим. Ми відразу відмовилися від цієї категорії людей, затятих рецидивістів. Бо їх складно перовиховувати. Вважаю , український глядач, а особливо жіноча аудиторія, сентиментальна, чуйна. «Джентльмени на дачі» успішно пройшли на одному з російських каналів, який купив проект. «Брутел», згубну грубість російський глядач сприйняв як своє. Але український глядач інший. Нам для участі в проекті потрібне було «тісто»: щоб і мами, і бабусі, подивившись на екран, подумали про те, що цього не зовсім ідеального, але загалом непоганого юнака можна виправити, «обтесати», навчити. Ми показуватимемо перевтілення і перевиховання молодих людей для тонкої української душі. Так, ми зібрали десятьох непростих хлопців: хтось ріс без батька, інший «балувався» наркотиками, третій «грався» у трансвестита... Але всі вони хотіли і змогли стати іншими.

 

- На презентації проекту ви казали, що ідеалом джентльмена обрали Джеймса Бонда, вигаданого агента Британської секретної служби. Вважаєте, серед українських чоловіків, теле- чи книжкових героїв немає на кого рівнятися?

- А ви вважаєте, що є?! Ми намагалися згадати, хто з українських чоловіків є взірцем, довго над цим думали, але не знайшли. Буду вдячна, якщо хтось назве українського героя, на якого можна рівнятися в усьо­му.

 

- Чи були випадки, коли ви після допрем'єрного перегляду випусків реаліті перемонтовували їх, кардинально змінюючи?

- Не часто, але таке трапляється. Наприклад, один з учасників «Джентльменського набору» відверто розказав і показав знімальній групі, як він «балувався» наркотиками. Половину відзнятого ми вибракували ще до монтажу, бо відразу стало зрозуміло, що хлопця після показу могли б притягнути до кримінальної відповідальності. Але перемонтовувати довелося після того, як епізод подивилися юристи. У кадрі залишилися лише натяки. Такі «слизькі» моменти доводиться оминати, щоб у будні дні у прайм-тайм - коли нас усі бачать і всі чують - програму можна було ставити в ефір.

 

- Життя не всіх учасників реаліті після показу проектів складається добре: проблеми на роботі виникли в учительки, яка знімалася у «Міняю жінку»; у когось розпалися сім'ї; прийомних дітей із сім'ї, в якій знімали Олега Ляшка у «Без мандата», відправили спочатку у психіатричну лікарню, а потім знову у дитбудинок. Чи варті таких жертв реаліті?

- Ми не женемося за скандалами. Не хочемо робити з реаліті «жовту» історію. Ми хочемо робити правдиву історію, яка може бути грубою, сльозливою, смішною. Якщо у нас виникають якісь «слизькі» ситуації, коли розуміємо, що у «Міняю жінку» хтось до когось аж занадто залицяється чи не так дивиться, ми намагаємося акцентувати на цьому увагу. У кадрі не буде брутальності і хамства. Ми з шеф-редактором проекту Анатолієм Яремою давно виробили критерії, за якими працюємо. Щоб не було ганебно і зухвало.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Оксана Кучерова

Народилася на Чернігівщині.

2002 р. - закінчила Інститут журналістики КНУ імені Шевченка.

З 2009 року - продюсер на каналі «1+1».

Продюсер реаліті «Міняю жінку», «Від пацанки до панянки», «Без мандата», «Суперняня», «Краса по-українськи», «Королева балу» (ТЕТ), «Джентльменський набір».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24003
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду