Суд виправдав тайського журналіста, звинуваченого в образі монарха

4 Листопада 2012
4032
4 Листопада 2012
13:57

Суд виправдав тайського журналіста, звинуваченого в образі монарха

4032
Звільнений з-під варти Сурапак Фучайсаенг хоче подати зустрічний позов
Суд виправдав тайського журналіста, звинуваченого в образі монарха

Бангкокський суд виправдав за браком доказів громадського журналіста Сурапака Фучайсаенга (Surapak Phuchaisaeng) у справі про образу його королівської величності, повідомляє сайт «Репортерів без кордонів» (RSF).

 

Звинуваченого арештували торік у листопаді, після того, як він нібито вмістив на Facebook знімки, відео та електронні повідомлення з контентом, що карається за кримінальним кодексом. Сурапака відмовилися звільнили під заставу і відтоді він постійно перебував під досудовою вартою.

 

Сумніви щодо достовірності обвинувачення виникли відразу після арешту журналіста. У його відсутність хтось двічі заходив у його комп'ютер, а судові поліційні експерти не розслідували цих випадків.

 

Зрештою, суд постановив звільнити Сурапака Фучайсаенга. Підставою стала неспроможність обвинувачення довести, що аккаунт Facebook, на якому було вміщено матеріали, образливі для його королівської величності, належать підсудному.

 

Обвинувачення не має наміру оскаржувати вердикт, а громадський журналіст ще не вирішив, чи подаватиме зустрічний позов.

 

RSF відзначає, що ця справа висвітлила вади тайської правничої системи. Надто часто необґрунтовані звинувачення в образі короля використовуються як засіб тиску, щоб змусити замовкнути дисидентів.

 

Стаття 112 кримінального кодексу Таїланду проголошує: «Особа, яка чинить наклеп, ображає чи загрожує королю, королеві, його спадкоємцеві чи регенту, карається ув'язненням терміном від трьох до п'ятнадцяти років».

 

З 1990 до 2005 р. тайські суди розглядали щороку лише по 4-5 таких справ. Однак з січня 2006-го їхнє число перевищило цифру 400. Це пов'язують з поляризацією суспільства після військового перевороту та погіршенням стану здоров‘я короля.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4032
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду