Житомирська міліція позивається до журналіста через матеріал про наркомафію

19 Жовтня 2012
6758
19 Жовтня 2012
19:26

Житомирська міліція позивається до журналіста через матеріал про наркомафію

6758
Житомирська міліція позивається до журналіста через матеріал про наркомафію

Черняхівський районний відділ УМВС України у Житомирській області позивається до журналіста та власника сайту «Правозахисний центр "Свобода"» Віктора Котенка. Про це «Детектор медіа» повідомив сам пан Котенко.

 

За його словами, приводом до позову стала його стаття «Наркомафія (Відео)».

 

«Вони намагаються довести, що інформація (розповіді людей), викладена у статті, -- недостовірна. Позов базується на висновках службової перевірки обласного УМВС. А ця перевірка полягала у тому, що вони просто один одному писали рапорти "Ти брав хабарі?" - "Ні, не брав", "Ти вживав наркотики" - "Ні, не вживав"», - каже пан Котенко.

 

Як йдеться у позовній заяві (її копію «Детектор медіа» надав пан Котенко), представники правоохоронних органів просять суд визнати інформацію в статті «Наркомафія (Відео)» такою, «що не відповідає дійсності та принижує честь, гідність та ділову репутацію Черняхівського РВ УМВС України». А саме мова йде про такі фрази:

 

 

Також позивач просить суд зобов'язати пана Котенка спростувати «недостовірну інформацію» на сайті і в житомирській обласній газеті «Свобода». «Хоча цієї статті не було у друкованому варіанті», - каже пан Костенко.

 

Віктор Котенко додає, що його матеріал побудований на розповідях людей і його власних оціночних судженнях: «Люди розказують на камеру і не бояться нікого. Наркомани розказують, як міліція залучала до торгівлі наркотиків тощо. А вони не хочуть розголосу, а хочуть просто закрити рота», - вважає він.

 

Начальник сектору зв'язків з громадськістю УМВС України у Житомирській області Алла Ващенко у відповідь на запитання «Детектор медіа», чим зумовлений судовий позов міліції, зазначила, що Конституція та українське законодавство гарантують судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію та передбачають відповідальність за порушення цих норм: «При цьому недостовірною вважається інформація, яка не відповідає  дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені). Відтак працівники Черняхівського РВ УМВС України в Житомирській області були змушені звернутись до суду з відповідним позовом про захист гідності та честі, а також ділової репутації».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6758
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду