Україна ще ніколи не була на такому високому рівні свободи інформації, як нині

29 Вересня 2012
25724
29 Вересня 2012
09:59

Україна ще ніколи не була на такому високому рівні свободи інформації, як нині

25724
Беззаперечними лідерами за кількістю запитів залишаються Міністерство внутрішніх справ України – 9226, КМДА – 3551 та Міністерство юстиції – 3115.
Україна ще ніколи не була на такому високому рівні свободи інформації, як нині

Це амбітне твердження. Я спробую довести, що Україна не дарма сьогодні вперше широко відзначає Міжнародний день права на інформацію і нам є що святкувати.



За 16 місяців роботи Закону України "Про доступ до публічної інформації» влада відповіла на 50 тисяч інформаційних запитів. З них чи не кожен другий надійшов електроною поштою, листування за допомогою якої з органами влади раніше було неможливим. На 92% запитів відповіді були отримані протягом 5 днів. Лише у 3% випадків запитувачі отримували відмову.

 


 

 

 



5200 запитів надійшло від представників ЗМІ. При цьому, тут терміни відповіді протягом 5 днів дотримані у 96% випадків.



Органами влади за час роботи Закону «Про доступ...» оприлюднено 230 тисяч документів. Мені навіть важко уявити як виглядає такий обсяг документів у друкованому виді)



Беззаперечними лідерами за кількістю запитів залишаються Міністерство внутрішніх справ України - 9226, КМДА - 3551 та Міністерство юстиції - 3115.

Для порівняння. Адміністрація Президента України отримала за цей час 4700 інформаційних запитів, три з чотирьох з них надійшло електронною поштою. На всі запити відповіді надані за 5 або менше днів. Лише в декількох випадках довелося просити запитувача про передбачене законом відтермінування.



Представники ЗМІ отримали відповіді на 477 інформаційних запитів.



При цьому, ми надаємо інформацію, яку важко назвати вигідною для влади. Як приклад можу навести три останніх випадки. Навряд чи за старим законом Українська правда отримала би від Адміністрації Президента копію привітання французького президента з Днем незалежності, яке не можна назвати приємним. Або кошторис витрат останньоїприватної поїздки Віктора Януковича на Афон. Чи документи про відпустку Секретаря РНБО Андрія Клюєва на 84 дні.



Звісно, в короткостроковій перспективі влада зазнала від оприлюднення цієї інформації іміджевих втрат. Але в стратегічний перспективі ми, безумовно, виграли. Оскільки більша прозорість дає більше довіри громадян.



Я далекий від думки, що закон про доступ виконується ідеально і на 100%. Але не помічати його переваг неможливо, так само, як і розчарувань.

 



За доступ громадян до генеральних планів бореться Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський. Він дав доручення Міноборони і Мінрегіонбуду запропонувати рішення, яке б відкрило генеральні плани для громадян.



Незабаром парламент має розглянути зміни до Закону України «Про захист персональних даних», які унеможливлять його використання для приховування публічної інформації, як це часто відбувається зараз. Місцева влада, прикриваючись захистом персональних даних, надає у відповідь на запит рішення про виділення земельної ділянки чи іншого майна із закресленими прізвищами, що повністю нівелює вимоги Закон «Про доступ...» відкривати інформацію про розпорядження бюджетними коштами, державним та комунальним майном.



Попри всі розчарування від виконання закону я впевнений, що доступ до публічної інформації - це найкраще, що сталося в сфері свободи слова в Україні за останні роки!

 

Денис Іванеско, журналіст, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АПУ для блога «Української правди»

Фото - http://blogs.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Денис Іванеско, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду