Напівправда+напівправда = ?

20 Вересня 2006
3248
20 Вересня 2006
16:46

Напівправда+напівправда = ?

3248
Як наше ТБ розповіло глядачам про намір уряду забрати допомогу на народження кожної дитини.
Напівправда+напівправда = ?

Учора, 19 вересня, українське телебачення здійняло справжню бучу. Не просто інформаційну, а таку, в якій чітко відчувалася позиція самих телевізійників. І ця позиція, всупереч модним правилам нейтральності, неупередженості та рівновіддаленості, була відверто антиурядовою. Воно й зрозуміло: Кабмін Януковича після скорочення соціальних пільг для вчителів та пенсіонерів добрався до жінок та дітей, причому дітей іще не народжених.



Ось що розповіла про все це у своєму сюжеті на «Новому каналі» Ольга Пирожко (цитую за сайтом телеканалу):

 

«Наша Україна» і БЮТ відмовляються голосувати за бюджет без 8 з половиною тисяч допомоги на народження кожної дитини. Депутати переконані – до них долучиться й частина коаліціантів. Не буде грошей для породіль – не буде й бюджету. Таке обіцяють бютівці та нашоукраїнці.


Вісім тисяч допомоги за народження малюка – питання принципове для пропрезидентської фракції. Це – передвиборча обіцянка Ющенка. Саме завдяки її реалізації від початку року народжуваність в Україні зросла на сім відсотків. І це – кажуть ющенківці - не межа. Ініціативу уряду Януковича платити допомогу не усім в «Нашій Україні» називають цинічною.


В’ячеслав Кириленко, «Наша Україна»: «Для держави народження дитини в одній сім’ї є безумовною цінністю, яка стимулюється виплатою у вісім тисяч п’ятсот гривень. А народження дитини в іншій сім’ї не є жодною цінністю для держави і оцінюється в нуль гривень».


Дитина – дороге задоволення – каже Наталя. І хоча до материнства їй ще кілька місяців, вона вже підрахувала майбутні витрати. Тільки на
пологи треба тисячі зо дві. Далі – більше.


Наталія Таран, майбутня мама: «Вот начально так – коляска, кроватка, так, чтобы все было красиво – это в среднем около трех тысяч. Это без памперсов, пустышек, одежды и всего остального. Деньги никогда лишними не бывают. Поэтому я считаю, не имеете права забирать у наших мам деньги».


Місячний бюджет у тисячу доларів для молодих батьків - не так уже й багато. А тим паче - не підстава для скасування пільг – кажуть депутати. Деякі з них теж отримали дитячі гроші. Ще у допарламентський період свого життя.


Сергій Поліщук, «БЮТ»: «Наприклад у мене є маленький син, на якого ми встигли отримати дотацію, як молода дитина. Ну, я вам скажу так, що вони не були зайві на той час».


У фракції «Партії регіонів» не розуміють, з якого приводу галас. Дії Уряду Януковича тут схвалюють. Кажуть фонди, з яких платять допомогу для малюків тріщать по швах. А тому гроші треба давати з бюджету і не всім.


Ярослав Сухий, «Партія регіонів»: «Таку допомогу треба надавати тим, хто її матеріально потребує в силу різного роду обставин. Тобто бідним людям. В усьому цивілізованому світі багаті платять? бідним, а здорові за хворих».


Багатим, що усією сім’єю заробляють тисячу доларів, Уряд хоче платити лише так звані декретні. Вони «світять» орієнтовно двом третинам майбутніх мам. Скільки саме допомоги вони отримають – поки що невідомо
».

 

Як бачимо, розповідь про ситуацію, яка створена проектом бюджету на наступний рік, вельми ґрунтовна. З того, що додали до неї інші телеканали, варто відзначити нагадування «інтерівських» «Подробиць» про те, що розрахунок «помаранчевої» влади торік, коли був значно підвищений розмір допомоги при народженні дитини, виявився вірним: «Три с половиной миллиарда - и за год рождаемость выросла почти на 10 процентов». А ще наведена думка речника уряду, що, мовляв, це обмеження торкнеться тільки п‘яти відсотків жінок, тобто,  тих сімей, де доходи 1000 доларів на місяць і вище, а у всіх інших усе буде добре. Показали й речника «Нашої України», котрий наголосив, що статистика зростання народжуваності засвідчує вірність президентської політики і абсолютну неприпустимість позиції «регіоналів», яка йде, крім усього іншого, всупереч Конституції, бо ділить громадян на кілька сортів. А ще прозвучала думка (до речі, вона була й на деяких інших каналах), що відтепер люди знову почнуть приховувати свої реальні доходи, щоб одержати державну допомогу.

 

Що стосується 5 каналу, то він, як і очікувалося, завдав глобального удару по уряду Януковича. Критичні нотки пронизували всі матеріали, присвячені бюджетним проблемам. Було сказано і про те, що «новий уряд Януковича на наступний рік скоротив соціальні виплати, збільшив податки та урізав пенсії», і що «проект бюджету значно збільшує і податкове навантаження; замість 13-ти фізичні особи сплачуватимуть тепер 15 відсотків з прибутків, а для підприємців вигадали чимало додаткових стягнень», і що «колишній міністр економіки, а нині член фракції БЮТ Сергій Терьохін бюджетом не задоволений, він каже – його зауваження зайняли 67 сторінок», і, нарешті, що новий уряд в усіх лихах звинувачує своїх попередників, мовляв, «в усьому винні популістські кроки помаранчевої влади, яка на соціальні виплати виділяла 80 відсотків бюджету». Побачили ми й першого віце-прем‘єра Миколу Азарова, який запевняв, що скасування допомоги на новонароджених зачепить тільки один відсоток сімей (до речі: щось я не бачив, щоб хтось здогадався сумістити синхрони пана Азарова, котрий є ще й міністром фінансів, коли він говорить про один відсоток, і його заступника у міністерстві Сергія Рибака, котрий веде мову про п‘ять відсотків матерів, які не одержать допомогу: це стало б чудовою ілюстрацією у стилі no comments до того «професіоналізму», що панує у новому уряді).

 

А ще 5 канал пізно ввечері 19 вересня дав слово депутату від Партії регіонів Григорію Калетнику, котрий стверджував, що обмежень у допомозі на народження дитини не буде: «Уже щодо цього питання навіть на рівні робочої групи досягнуто компромісу і розуміння,  що на 2007 рік, в принципі, воно не вирішує на ті мільярди, які добавляються зараз у бюджети, не має якоїсь значимості, тому і механізм видачі, і перелік тих людей, які мають отримати це - мам молодих,  без обмежень по доходах, будуть видаватися в 2007 році».

 

Не знаю, втім, чи повірив сказаному бодай хтось із глядачів, бо ж у «регіонах», наскільки я пам‘ятаю, головним у фінансових питаннях є не Калетник, а зовсім інші депутати й міністри. Як не знаю, чи звернули увагу глядачі на самороздягання спікера Олександра Мороза, котрий у суто соціалістичному стилі запропонував видавати державну допомогу не грошима, а натуральними пайками з памперсами включно.

 

Та головне в іншому. Якщо не помиляюся, жоден з телеканалів не залучив до розмови справді кваліфікованих експертів, які б зауважили: ідея не виплачувати допомогу на новонароджених сім‘ям з доходом у п‘ять тисяч гривень, обрахованим на місяць за шість місяців до самого народження дитини (цю важливу деталь – шість місяців до народження – чомусь пропустили всі телеканали), спрямована не проти інтересів багатих, як про це говорили речники уряду та Партії регіонів, а проти середнього класу та, конкретно, жінок, які «самі себе зробили», self-made-women, високваліфікованих і високоосвічених фахівців.

 

Справді: тисяча доларів на місяць – такий сімейний доход є непоганим, але навіть у нинішній Україні він не є ознакою багатства. Це у сумі три середні зарплати по Києву, не більше. Так що «буржуями» назвати цих людей не наважуються навіть комуністи. А тепер погляньмо на ту ситуацію, в яку запланували загнати Азаров і Ко кваліфікованих і добре оплачуваних жінок, котрі повірили у стабільність соціальної політики президента Ющенка. Заробляє така жінка, скажімо, чотири тисячі гривень на місяць, її чоловік – півтори. Запланували вони дитину з тим, щоб мати посиділа з немовлям бодай до року. Зарплата чоловіка та виплати на дитину – це буде десь до двох тисяч гривень на місяць. Для села гроші великі, а як для Києва чи Донецька? От тут державні вісім з половиною тисяч і грали роль «страхувальної сітки», спонукаючи self-made-women народжувати дітей, навіть ризикуючи по виході з декрету одержати на якийсь час менш вигідну й оплачувану працю.

 

Що ж тепер? Відповідь висококваліфікованої робочої сили на спробу вкотре вже завдати по її інтересам удару (вкупі з підвищенням податків з зарплат) буде такою ж, як і в попередні роки: експорт такої робочої сили на Захід і Схід знову зросте. І будувати «інноваційну економіку» скоро просто не буде кому. Втім, може, новий уряд цього й домагається – щоб не плуталися під ногами надто розумні жінки та чоловіки?..

 

Що ж до телебачення – то вкотре жаль, що наші  телевізійники  не пішли далі  коментарів самих політиків, не спробували проаналізувати ситуацію самі або (і) з допомогою експертів-фахівців. Адже, з одного боку, нічим іншим, ніж фарисейством, не назвеш заяви деяких «помаранчевих» депутатів щодо того, що в нас  «усі діти рівні» - бо, на жаль, у нинішніх реаліях України вони  неконституційно нерівні вже від народження, і  допомога  від держави тим, хто  цієї допомоги насправді не потребує, цю нерівність тільки посилює. З іншого боку,  справді, оцінювати достатній рівень забезпеченості  сім’ї на трьох осіб в 5000 тисяч гривень – це не менше фарисейство. Адже таким чином державна скарбниця має, знову таки, поповнюватися саме за рахунок «середнього класу», а зовсім не за рахунок справжніх багатіїв, як це робиться і в комунальній сфері через  підвищення  тарифів, і в інших сферах нашого буденного життя. Тобто,  новий уряд знову хоче зміцнювати державу виключно в інтересах великого капіталу, для якого втрата  якихось там 1-2 тисяч  пільгових доларів  - це цілком прийнятна пожертва в ім’я тих мільйонних сум, які він отримає після перерозподілу добре наповненого грішми «середняків»  держбюджету  через усілякі «вільні економічні зони», вигідні державні замовлення тощо. 

 

 Знову і знову наші телевізійники, навіть у темі, яка хвилює майже кожного громадянина країни, не напружуються, щоб поставити справді адекватні, суттєві та гострі запитання політикам. Щоб розповісти про чергову проблему глядачам відповідно до реальної ситуації, до проблем і інтересів звичайної людини,  а не  шляхом суцільного піару політиків.  Щоб, врешті решт,  допомогти тим,  хто приймає політичні рішення,  спробувати вплинути на  них  ще до їхнього прийняття...   Навіть у «народній» темі наше телебачення примудрилося залишитися «олігархічним» - бо таким  його робить, насправді, не якийсь там тиск, а  ментальність українського журналіста, його лінощі та пихатість.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу «Сучасність», для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду