Він повернувся, але вже в кіно

19 Вересня 2012
19393
19 Вересня 2012
10:21

Він повернувся, але вже в кіно

19393
У Кам’янці-Подільському знімали фільм про українського циркового силача Івана Фірцака. Головну роль у ньому виконує чемпіон України із пауерліфтингу Дмитро Халаджі
Він повернувся, але вже в кіно

За мотивами повісті Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» кіностудія ім. О. Довженка розпочала роботу над дитячим історичним повнометражним фільмом. Зйомки «Івана Сили» відбуватимуться в Чернівцях, однак режисерську групу привабив і Кам'янець-Подільський. Турецький міст найбільш вдало підійшов для відтворення основної драматичної лінії сюжету.

 

Зйомки розпочалися в понеділок, 10 вересня, і тривали ще весь наступний день. У особі генерального продюсера Володимира Філіппова, сценаристів, режисерів-постановників й акторів - Віктора Андрієнка (Фікса), Ігоря Письменного (Пандорський) - і виконавця головної ролі, чемпіона України з пауерліфтингу Дмитра Халаджі, знімальна група працювала біля Ратуші, Старої фортеці і на Турецькому мості.

 

«Основна локація зйомок - Чернівці, тому що це унікально збережений архітектурний ансамбль, який не постраждав ні від війни, ні від інших історичних факторів, - розповідає зі знімального майданчика продюсер Володимир Філіппов.- А до Кам'янця ми приїхали, по-перше, через те, що чотири роки тому вже працювали у вас над зйомками фільму «Той, хто пройшов крізь вогонь». По-друге, Кам'янець ідеально підходить для зйомок важливої драматичної сцени, пов'язаної з мостом».

 

Фільм бюджетом у 15, 6 млн грн. оснований на реальних подіях і присвячений долі героїчного силача початку XX ст., уродженця Закарпаття Івана Фірцака. Об'їхавши 64 країни, в 20-ті роки він був визнаний найсильнішою людиною. Але основна подія, яка зацікавила продюсера в зйомках стрічки, - це те, що 1937 року Іван Фірцак припиняє свою циркову кар'єру (а тоді він був володарем титулів «Найкращий торс Франції», «Найсильніша людина Нью-Йорка та Англії» й інших), повертається на батьківщину, де й доживає свій вік.

 

«Історія, яку ми знімаємо, - для дітей і юнацтва,- стверджує продюсер. - Тому що говорити зараз на цю тему людям, яким вже за 25 - 30, - марно. Вони сформували свій світогляд. А ось юнацтву є сенс замислитися, ким бути у своїй країні. Ми говоримо про Україну саме як про щось цільне та неділиме для нас».

 

Заради того, щоб знятися в цій стрічці, виконавець головної ролі Дмитро Халаджі навіть скасував гастролі Сполученими Штатами Америки.

 

«Це - перше в Україні історичне кіно для дітей, зняте на реальних подіях. Навіть ті, що були - «Борець і клоун» (50-ті рр.), «Повітроплавець» (70-ті рр.),- не дотягують до рівня «Івана Сили». Особисто для мене ця роль цікава тим, що вперше на українських екранах у художньому фільмі вдасться продемонструвати практично всі старовинні силові трюки. Усе, що ви бачитимете, виконуватиметься без дублювання і голлівудських спецефектів. Саме завдяки цьому фільм вийде унікальним і цікавим, бо буде справжнім»,- говорить Дмитро Халаджі.

 

До речі, у фільмі задіяно п'ять ретроавтомобілів 1923 р., які українській знімальній групі люб'язно надав у використання директор Польського музею раритетних авто Ярослав Сав'як. За словами останнього, приватна колекція нараховує близько 400 експонатів, серед яких - старовинні автомобілі, велосипеди та мотоцикли.

 

Окрім Дмитра, у фільмі знімається безліч інших українських знаменитостей - народні артисти України Ольга Сумська (Аделія) та Лесь Задніпровський (генерал), Георгій Делієв (капітан поліції), Борис Барський (Клоун Білий), а також актори Володимир Комаров (Клоун Рудий) і Льоня Шевченко (Міха). Консультує творчу групу з усіх питань, пов'язаних із силовими трюками, та виконує одну з ключових ролей у фільмі інший всесвітньо відомий силач Василь Вірастюк.

 

«Усі ці люди на своєму прикладі хочуть показати молоді, що все залежить лише від нас самих, що не потрібно чекати якихось змін у суспільстві, а творити власну долю без чиєїсь допомоги. Самостановлення - основний стержень життя, і саме фільмом «Іван Сила» ми намагаємося це довести», - зазначив Володимир Філіппов.

 

Якщо фінансування не припинитися, вже в квітні 2013 року фільм вийде в прокат.

 

Лілія Петрук, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Петрук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду