БАРОМЕТР свободи слова. Серпень 2006 року

8 Вересня 2006
18610
8 Вересня 2006
12:08

БАРОМЕТР свободи слова. Серпень 2006 року

18610
У серпні цього року значно зросли показники конфліктності медіа та влади. Напади на журналістів, факти цензури та непрямого тиску на представників ЗМІ викликали широкий суспільний резонанс.
БАРОМЕТР свободи слова. Серпень 2006 року

У серпні 2006 року були зафіксовані найгірші показники рівня конфліктності преси та влади за 2005 та 2006 рік. Ці конфлікти мали широкий суспільний резонанс, однак, більшість справ так і залишаються не вирішеними. Без їх вирішення тривожні тенденції, які стали помітні після парламентських виборів 2006 року, будуть лише зростати, як і негативні очікування.

Особливо тривожними є зростання кількості нападів на журналістів, фактів цензури та непрямого тиску на ЗМІ і журналістів. Фігурування у цих конфліктів високих посадових осіб – Київського міського голови Черновецького, пресс-служби прем’єр-міністра Януковича – дозволяє говорити про поступову втрату основних досягнень помаранчевої революції в сфері медіа.

Загиблі, зниклі журналісти – 0

Нові елементи про загиблих, зниклих журналістів.

Георгій Гонгадзе

01.08.2006 Фонд громадських свобод Бориса Березовського надав у розпорядження Генеральної прокуратури офіційні свідчення свідка, який стверджує, що убивство журналіста Георгія Гонгадзе було вчинено на замовлення нинішнього спікера Верховної Ради Олександра Мороза і глави російської "Альфа-Груп" Михайла Фрідмана. Про це повідомляє Українска Правда з посиланням на виконавчого директора ФГС Олександр Гольдфарба, котрий зробив заяву на прес-конференції у вівторок.

За його словами, свідок не є громадянином України, і на момент дачі свідчень знаходився в США.

***

Представниця Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко вважає, що Олександр Гольдфарб не повідомив нових реальних фактів у справі Гонгадзе.

"Все, заявлене сьогодні, було відомо ще з 2003 року, відомий навіть неназваний свідок. Він неодноразово коментував журналістам цю справу".

В.Теліченко каже, що дістати докази щодо свідчень Гольдфарба дуже складно, оскільки переважно вони знаходяться в Росії, а ця країна дуже рідко надає подібну правову допомогу українським правоохоронцям.

***

Сьогодні Соціалістична Партія відкидає причетність спікера О. Мороза до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявив перед пресою депутат від СПУ Іван Бокий, як зазначається на сайті СПУ.

Наклеп Березовського приховує українскього замовника, сказав Бокий. Та ще додав: "Я знаю одне, до організації вбивства Гонгадзе був причетний російський імператор Микола І".

Нагадаємо, раніше сьогодні ІМІ повідомляв, що Фонд громадянських свобод Боріса Березовського надав у розпорядження ГПУ офіційні свідчення особи, котра стверджує, що вбивство Гонгадзе було зроблено на замовлення Олександра Мороза, зараз спікера ВР.

***

Генеральна прокуратура щойно повідомила, що не має жодних обєктивних даних про причетність Мороза в свідченнях, що їх передав О. Гольдфарб. "Дійсно, 31 липня 2006 року слідчими Генеральної прокуратури України було додатково допитано як свідка Гольдфарба О.Д., який під час допиту передав задокументовані свідчення одного з громадян США. Вони не містять жодних об’єктивних даних про причетність Мороза О.О. до замовлення на скоєння вбивства журналіста Георгія Гонгадзе".

***

Глава російської компанії "Альфа Груп" Михайло Фрідман має намір звернутися до Генпрокуратури України в зв'язку з обвинуваченнями про причетність до убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомляє Українська Правда з посиланням на "Газета.ру".

"До трагічної смерті журналіста Георгія Гонгадзе я, на жаль, ніколи не чув його імені", - говориться в зверненні Фрідмана.

"Хочу також офіційно заявити, що ніколи не мав честі особисто знати на Мороза. Ніколи не розмовляв телефоном і не обмінювався ніякими письмовими повідомленнями ні з ним, ні з його представниками", - сказано в заяві.

04.08.2006. Тиждень тому група народних депутатів направила на ім`я Генерального прокурора Олександра Медведько запит з вимогою відновити слідство у справі про смерть генерала Кравченко, повілдомляє УНІАН. Серед тих, хто підписався під запитом був народний депутат України, глава парламентського Комітету з боротьби з корупцією і організованою злочинністю Микола Джига. При Юрієві Кравченко він очолював Головне управління з боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ), починав розслідування справи Гонгадзе, а пізніше був заступником міністра.

- Я вважаю, що слідство було неповним. У газетах я бачив фотографію передсмертної записки (до матеріалів справи, як ви розумієте, я доступу не мав). Це не почерк Кравченко - я чудово знаю почерк Юрія Федоровича, багато років з ним пропрацював. До речі, через два-три місяці після загибелі Юрія Федоровича до мене прийшла його вдова, Тетяна Петрівна, яка і знайшла тіло чоловіка. Вона розповіла, що, коли зайшла в гараж, звернула увагу, що на підлозі було натоптано і нанесено з двору снігу, неначе там побувало декілька чоловік. День видався сніжний, і було добре видно дуже багато чужих слідів. Адже вона зайшла в гараж, коли там нікого, окрім чоловіка, не було. Крім того, у пресі проскочила інформація про те, що на правій руці Кравченко були зламані два пальці. Дружині про це нічого не відомо, не дивлячись на те, що вона має статус потерпілої. Думаю, ця справа не буде розкрита.

04.08.2006 Екс-генпрокурор Святослав Піскун не боїться позовів від Мирослави Гонгадзе. На питання, чи готовий Святослав Піскун до того, що Мирослава Гонгадзе подасть судовий позов із приводу його бездіяльності в розслідуванні убивства журналіста Георгія Гонгадзе, він відповів:

"Краще б Мирослава давала правдиві свідчення Генпрокуратурі". Водночас Піскун уникнув відповіді на питання, чи вважає він, що Мирослава Гонгадзе в такий спосіб перешкоджає розслідуванню цієї справи.

Піскун також заявив, що хотів би допитати міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який проінформував про смерть ключового свідка у справі гонгадзе – генерала Пукача. "Головне, щоб був здоровий Луценко. Цього я йому, власне, і бажаю, тому що хочу допитати його з багатьох справ. Якщо з ним щось відбудеться — я втрачу ключового свідка, який знає, хто отруїв Ющенка, де Пукач, кого вбивав Колесников. Тому я прошу Юрія Віталійовича, щоб він беріг себе".

10.08.2006 Колектив радіостанції "Наше радіо" звернувся з листами до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Віктора Януковича, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та генерального прокурора Олександра Медведька, в яких просить взяти під особистий контроль справу про напад на своїх співробітників у центрі Києва 8 серпня 2006 року.

23.08.2006 Заступник голови СБУ Іван Герасимович стверджує, що екс-майор Микола Мельниченко записував розмови в кабінеті президента Леоніда Кучми на звичайні диктофони. Про це він сказав в інтерв'ю щотижневику "Контракти".

На питання, чи всі плівки Мельниченка автентичні, Герасимович відповів заперечно. З приводу того, яким чином екс-майорові вдалося виїхати за кордон перед початком касетного скандалу, Герасимович зазначив: "Залізна завіса" часів КДБ - вже в минулому".

"Мельниченко одержав закордонний паспорт із порушенням встановлених процедур, відкрив чеську візу, доїхав на автомобілі до Львова, пересів в автобус, перетнув польський кордон, де його зустріли і перевезли в Чехію", - сказав заступник голови СБУ.

"До речі, служба президентської охорони ще до скандалу повинна була звернути увагу на Мельниченка, який заявляв керівництву про бажання виїхати за кордон, а після одержання відмови наполягав на своєму", - додав він.

Щодо причетності до подій 2000-2001 років іноземних спецслужб Герасимович сказав, що "ніяких ознак роботи спецслужб по підготовці касетного скандалу виявлено не було, хоча відповідна версія відпрацьовувалася ледве не в першу чергу".

На питання про те, наскільки реально знайти замовників убивства Георгія Гонгадзе після смерті екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, Герасимович зауважив, що "градація виконавців і замовників у цій справі досить умовна".

"Той же Мельниченко переконує, що Кучма - не замовник, і обвинувачує іншого політика. Можливо, президент Кучма був незадоволений статтями журналіста Георгія Гонгадзе. Але невдоволення - не підстава убивати", - відзначає заступник голови СБУ.

"Якщо він говорив "розібратися", то цілком імовірно, що на якомусь етапі ситуація могла вийти з-під контролю, тобто версія про "ексцес виконавців" цілком має право на існування", - додав він.

За словами Герасимовича, "обвинувачувані, що дають зараз свідчення в суді, дотепер стверджують, що наказу вбивати Гонгадзе не одержували".

"Чому Пукач власноручно задушив Гонгадзе, як вони говорять, - може розповісти тільки сам генерал Пукач", - відзначає він, при цьому додаючи, що "якось не віриться, що досвідчений генерал міліції втратив контроль над собою і задушив відомого журналіста".

На питання, чи вірить він у те, що президента Кучму просто підставили, спровокувавши на різкі висловлення на адресу Гонгадзе, Герасимович відповів: "Не можу сказати, що саме ця версія найбільш обґрунтована".

У той же час на питання, хто, за його інформацією, допоміг Пукачу втекти в Ізраїль, Герасимович сказав: "За моєю інформації, ніхто не довів, що Пукач переховувався в Ізраїлі".

29.08.2006 Леся Гонгадзе більше не буде брати участь у жодних судових процесах у справі щодо вбивства її сина,Георгия Гонгадзе. Вона нотаріально розірвала договір зі своїм адвокатом Андрієм Федуром..

Чергове засідання у справі вбивства Гонгадзе призначено на 14 вересня. Проте слухання триватимуть без потерпілої сторони, мати та її адвоката, як зазначила Леся Гонгадзе. "За грати хочуть кинути немов би виконавців", що викликає сумніви у пані Лесі.

Адвокат Андрей Федур підтвердив намір матері журналіста: «Мі усі виходимо з процесу. Леся Гонгадзе більше не бажає брати участі у наступних судових засіданнях, та я повязаний з її позицією. Хоча видалити наше усунення вигідно прокуратурі та іншим силовим структурам, але таке рішення матері", - додав Федур.

Офіційну позицію та мотивацію такого рішення адвокат пообіцяв оприлюднити напередодні судового засідання та направити до суду усі відповідальні документи.

Ігор Александров

08.08.2006 Генеральна прокуратура направила апеляційну скаргу до Верховного Суду на вирок організатору вбивства журналіста Ігоря Александрова. Про це повідомив представник слідчого управління Генпрокуратури, передає Обком з посиланням на Українські новини.

"Вирок суду оскаржений... Генпрокуратура внесла подання у зв'язку з тим, що ми не погоджуємося з вироком", - сказав Качинський. Разом з тим, він відмовився назвати прізвище людини, вирок якій оскаржила Генпрокуратура.

Качинський пообіцяв оприлюднити рішення по апеляції відразу ж після його винесення Верховним Судом.

Арешти, затримання – 0

Нові елементи про арешти та затримання

28.08.2006 Президент України Віктор Ющенко готовий дати доручення комісії з питань помилування, яка працює при Секретаріаті Президента, про повторне розслідування справи журналіста Руслана Антоника, – про це Віктор Ющенко заявив під час брифінгу в Нагуєвичах.

Своє рішення президент мотивував тим, що цією справою цікавляться журналісти і громадськість. Сьогодні мати журналіста також побувала у Нагуєвичах, щоб клопотати про сина перед Президентом. «Комісія з питань помилування вже прийняла рішення, на жаль, не позитивне для журналіста, але я переконаний, що ми знайдемо варіанти розв’язання цієї ситуації», – зазначив В.Ющенко.

Мати журналіста Пелагея Антоник вважає, що уся справа проти її сина «була сфабрикована, під час суду свідчення вини сина давав олігофрен, який плутався у показах і не міг навіть реально оцінити ситуацію. Однак, його свідчення суд взяв до уваги, а матір не допускали до залу засідань. «Після побоїв у слідчому ізоляторі сина змусили підписати явку з повинною, але на суді він не визнав своєї вини», – розповіла П.Антоник.

Нагадаємо, Руслан Антоник з 1998 року працював диктором-редактором Народного телебачення України. А 19 травня 2000 року Р.Антоник був затриманий за підозрою у вбивстві. У в’язниці його піддавали тортурам. 28 грудня 2000 року суд виніс вирок – 13 років ув’язнення. Свідчень про його невинність суд не взяв до уваги.

У травні П.Антоник прийшла відповідь з Державного секретаріату Президента України, служби з питань помилування, у якій повідомляється, що клопотання задоволеним не може бути. «Враховуючи, що Антоник Р.Я. вчинив особливо тяжкий злочин, відбув незначну частину призначеної судом міри покарання, своєї провини не визнає, Комісія утрималася від внесення пропозиції про його помилування», – зазначено у відповіді на клопотання.

Однак після п’яти років перебування сина у в’язниці мати все ж сподівається, що нова влада піде на зустріч та перегляне цю справу.

Погрози, напади, залякування – 6

03.08.2006 Вже кілька днів редактор газети «Кременчугская панорама» (Полтавська область) Олександр Сновида переховує свою сім’ю від виконання погроз.

«Попереджати» редактора почали після публікації матеріалів його журналістського розслідування. У двох останніх числах «Панорамы» О. Сновида розкрив механізм збагачення керівництва однієї кременчуцької компанії. На початку цього тижня, за словами журналіста, йому зателефонував невідомий і зазначив, що якщо Сновида продовжуватиме публікувати матеріали на цю тему, то йому і його родині «буде дуже погано». Цей дзвінок зафіксваний.

Журналіст упевнений, що ініціаторів погроз варто шукати серед «героїв» публікації, оскільки ці люди не вибачають подібних речі.

03.08.2006 В Запорожжі напали на журналіста Олександра Рибаса. 3 серпня близько 4 години ранку в запорізькому нічному клубі "Революція" відбувся инцидент із нападом на журналіста газети "Зеркало Запорожжя ", що закінчився стріляниною.

Директор нічного клуба Олег Скрипак разом з охоронцем клуба, знаходячись у стані алкогольного сп'яніння, напав на відвідувача - фотокореспондента щотижневика "Зеркало Запорожжя " Олександра Рибаса і почав його бити. Директор клубу мотивував свої дії тим, що "потерпілий сфотографував трьох дівчат з числа відвідувачок".

За словами пана Рибаса, один із нападників - охоронець - схопив його ззаду за руки, а директор наніс кілька ударів кулаком в обличчя. Фотокореспондентові вдалося вирватися і витягти з кишені балончик з перцовым газом "Шок", який він розпорошив у приміщенні. Вибігши разом з нападником на вулицю, Олександр Рибас піддався повторному нападові. Намагаючись утикти, співробітник газети побачив за собою погоню в особі директора клуба і застосував газовий пістолет, після чого викликав міліцію.

Наряд міліції, що приїхав на місце пригоди, доставив потерпілого, двох нападників і трьох свідків у Ленінський райвідділ міліції Запоріжжя, де свідчення всіх присутніх при інциденті осіб були запротокольовані. Директор клубу, що напав на журналіста, пан Скрипак, був госпіталізований. У лікарні йому був поставлений діагноз "хімічні опіки першого ступеня ". У потерпілого зафіксовані гематоми на обличчі й в області шиї.

04.08.2006 У Краматорську (Донецька область) невідомі побили журналіста газети «Восточний проект». Про це повідомив начальник Краматорського міського відділення міліції Олег Солодун. 27 липня журналіста привезли до травмпункту з закритою черепно-мозкова травмою, з посиланням на Обком передає Детектор медіа.. Журналіст не був у змозі пояснити, за яких обставин отримав поранення.

Солодун зазначив, що зв’язку поміж професійною діяльністю та нападом на журналіста немає.

11.08.2006 Сівпробітників «Нашого радіо» сьогодні посеред Києва викрали невідомі, відвезли до лісу і допитували. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор ЗАТ "Наше радіо" Богдан БОЛХОВЕЦЬКИЙ.

За його словами, 8 серпня близько 13.00 біля офісу банку "Надра" за адресою вул.Артема, 15, невідомі, після ДТП, силоміць посадили трьох працівників радіостанції в автомобілі та вивезли їх за місто - у ліс біля Вишгорода. "Нападники вимагали повернути дипломат, про який ніхто із захоплених нічого не знає, - сказав Б.БОЛХОВЕЦЬКИЙ. - Людей допитували чотири години, дізналися від них дані їхніх родичів, погрожували розправою, одного з них били, поставили на коліна і стріляли над головою, а потім, забравши гроші та мобільні телефони, відпустили".

Як зазначив керівник радіостанції, інциденту передувало зіткнення редакційного автомобіля, що стояв у пробці, з позашляховиком, котрий від’їжджаючи від стоянки банку, вдарив його.

"Після зіткнення, - продовжив Б.БОЛХОВЕЦЬКИЙ, - водії обох автомобілів вийшли "з’ясовувати стосунки та домовилися викликати ДАІ". "Наш водій, - додав гендиректор, - викликав з мобільного телефону інспекцію. В цей час водій позашляховика почав щось шукати у своєму авто, а потім підійшов до нашого водія і звинуватив його у тому, що той вкрав якийсь кейс, дипломат чи портфель".

За словами Б.БОЛХОВЕЦЬКОГО, співробітники ДАІ, які прибули згодом за викликом "після короткого діалогу з водієм поза шляховика, поїхали, навіть не поспілкувавшись з водієм "Нашого радіо".

Наразі, як зазначив керівник радіостанції, заява від потерпілих про напад знаходиться у Шевченківському райвідділі міліції Києва, безпека потерпілих забезпечена власними силами співробітників радіостанції, але, тим не менше, її колектив просить правоохоронців, зі свого боку, надати їм необхідний захист.

***

11.08.2006 На працівників «Нашого радіо» скоїли напад працівники «Запоріжсталі». Про це під час прес-конференції повідомив Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. .

Зокрема, Луценко повідомив, що: «службовий автомобіль радіостанції «Наше радіо» скоїв ДТП з позашляховиком , який належить до торгівельного дому «Запоріжсталь». При цьому вони викликали міліцію. Поки вони її чекали, водій цього позашляховика, який належить торгівельному дому «Запоріжсталь», заявив, що ваші працівники (звертаючись до кореспондента «Нашого радіо»-proUA) начебто вкрали його кейс із грошима із автомобіля.

В результаті він викликав працівників приватної охоронної структури «Запоріжсталі», які захопили ваших працівників силою, вивезли за межі міста, застосовували до них незаконні дії, в тому числі стрільбу пристроєм для стрільби гумовими пулями для залякування і т.д.

Як сьогодні встановлено міліцією, кейс насправді вкрала третя особа, яка просто проходила повз ситуації ДТП, це зафіксовано на відеозйомках, які ми маємо в своєму розпорядженні. Таким чином ситуація з одного боку дещо іронічна.

Торговий дім Запоріжсталь має пошкоджений автомобіль, має вкрадений третьою стороною кейс і має звинувачення по статті 189 частина 3 (від 3 до 7 років по незаконному вимаганню групою осіб). Керівник цієї групи цієї групи із 7 працівників затриманий, знаходиться в міліції. Йому пред’явлено звинувачення. Буквально зараз ми встановлюємо шість інших осіб, які будуть звинувачуватися по цій статті і будуть відповідати згідно з законом. Але чесно кажучи, це специфічна ситуація, яку я би зовсім не назвав намагання перешкоджати вільній пресі, на щастя».

14.08.2006 У місті Василькові Київської області ввечері невідомі підлітки жорстоко побили головного редактора газети "Вечірній Васильків" Ігоря Мосийчука. З важкими побоями і черепно-мозковою травмою він лежить у районній лікарні. Журналіст напад на себе однозначно зв'язує зі своєю професійною діяльністю. При собі в нього була чимала сума грошей, зловмисники навіть не поцікавилися вмістом його гаманця. До цього йому і його дружині неодноразово погрожували по телефоні . Ігор Мосийчук проводив журналістське розслідування справи, зв'язаного з діяльністю Васильковской нафтобази. Фігурували в ній кілька депутатів міської ради . Напередодні нападу в газеті вийшла публікація Ігоря Мосийчука саме про нафтобазу. По факту нападу Васильковским райвідділом міліції порушена кримінальну справу по статті хуліганство.

***

Постраждалий журналіст газети «Вечірній Васильків» пов’язує напад на нього з професійною діяльністю. За словами журналіста нападників він бачив раніше з сином фігуранта журналістського розслідування, яке він проводив. За фактом побиття була порушена кримінальна справа, одного з підозрюваних піймали іншому вдалося втекти. Ведеться розслідування.

***

 

29.08.2006 Головному редактору Васильківської газети «Вечірній Васильків» Ігору Мосийчуку міліція відмовила у порушені кримінальної справи по факту побиття, аргументуючи це відсутністю складу злочину.

У Васильківській районній лікарні видали медичну довідку про те що під час бійки журналіст був у стані алкогольного сп’яніння.. Аналізи на основі яких була зроблена медична довідка були взяті через два дні після побиття. Потерпілий звернувся у київську лабораторію, де йому була видана довідка про те що аналізи зроблені запізно і тому не можуть відображати стану пацієнта на момент побиття.

За словами потерпілого цю медичну довідку зараз розповсюджують серед населення Василькова, розкидаючи її по поштовим скринькам. Також журналіст повідомив, що він ще не бачив матеріалів справи, оскільки правоохоронні органи відмовляються їх надати.

Ігор Мосийчук оскаржує в районному суді Василькова рішення міліції про відмову в порушенні кримінальної справи.

28.08.2006 Священики Української Православної церкви Московського патріархату перешкодили роботі знімальної групи 5 каналу, яка працювала на території Києво-Печерської Лаври - повідомляє прес-служба Київської незалежної медіа-профспілки.

Як розповіла Медіа-профспілці журналістка Наталя Тугузова, близько 14 години на них напали архієпископ Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, священики, церковний охоронець та люди в цивільному.

«Ми готували матеріал про помісну церкву», - розповідає журналістка. «За коментарями звернулись до настоятеля храму, отця Павла. Але той у відповідь звинуватив 5-й канал у брехні, розвернувся і пішов геть. Та побачивши, що ми продовжуємо його знімати, повернувся разом з іншими священиками. Гуртом вони поклали оператора телеканалу на землю, відібрали камеру, а з нею і касету».

Як стверджує Наталя, факт нападу зафіксували фотоапаратом у режимі відео туристи, що були поряд. «Хоч якість запису і не дуже добра, проте учасників цієї події, включно з настоятелем храму, який брав у них участь, розібрати можна», - пояснює Наталя. Заяву Наталії Тугузової з приводу нападу зареєстрували у Печерському районному відділі міліції.

Нові елементи про напади залякування

30.08.2006 Головне управління МВС не виявило порушень своїх службових обов'язків окремими правоохоронцями під час нападу члена Партії регіонів Олега Калашнікова на знімальну групу телеканалу СТБ. Про це йдеться у листі від ГУ МВС до постраждалої журналістки Маргарити Ситнік.

"Ваше звернення, адресоване до МВС, про бездіяльність окремих працівників міліції на конфлікт, що виник 12.07.2006 року біля будівлі Верховної Ради між знімальною групою телеканалу СТБ та народним депутатом Олегом Калашніковим, розглянуто Головним управлінням Києва", - зазначається у повідомленні.

"В ході перевірки, порушень своїх службових обов'язків працівниками Печерського РУ ГУМВС у Києві, задіяних по охороні громадського порядку, не виявлено", - додається у листі.

Як відомо, 12 липня група депутатів на чолі з Калашніковим напала на працівників телеканалу СТБ – журналістку Маргариту Ситнік та оператора Володимира Новосада, та відібрала відеокасету зі знятим матеріалом.

14 липня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Наразі ведеться слідство.

Перешкоджання виконанню професійних обов’язків, цензура – 4

10.08.2006 Правління Чернівецької обласної організації Спілки журналістів України виступило з заявою, в якій вимагає від керівників області та правоохоронних органів покласти край порушенням у Сокирянах українського законодавства про свободу слова. Спілчани вважають, що окремі рішення Сокирянської райради стосовно редакції районного радіомовлення, можна розцінити як умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста, що підпадає під кримінальну відповідальність згідно ст. 171 ККУ.

Йдеться про перешкоджання професійній діяльності редактора районного радіомовлення Людмили Грубляк з боку одного з засновників редакції – Сокирянської районної ради в особі її голови Василя Козака. Людмила Грубляк стверджує, що керівник райради чинить над нею розправу за критичні матеріали, зокрема про зловживання ним посадовими обов’язками. Зокрема, як тиск на свободу слова Людмила Грубляк сприймає численні перевірки роботи редакції контролюючими та правоохоронними органами, судовий позов до неї Василя Козака з вимогою відшкодувати 20 тис. грн моральної шкоди. Вона також не визнає законним рішення сесії районної ради щодо впорядкування штатного розпису редакції радіомовлення.

 

11.08.2006 Прес-служба «5 каналу» звертається до керівника прес-служби Дениса Іванеска з проханням пояснити, чому знімальній групі «5 каналу» було відмовлено в організації прямої трансляції прес-конференції прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Про це йдеться в заяві прес-служби “5 каналу”.

Як зазначено в документі, прес-служба телеканалу просить Д. Іванеска “внести ясність - на підставі яких нормативних актів чи інших документів телевізійному каналу «5 канал» було відмовлено у прямій трансляції”, а також пояснити, за яким принципом і на якій підставі взагалі телеканалам надається право на пряму трансляцію.

Перший інформаційний телевізійний канал, яким є «5 канал», занепокоєний тим, що цією відмовою прес-служби прем`єр-міністра України поставлено під сумнів право наших громадян на суспільно важливу інформацію, наголошують автори заяви.

“Ми готові надати ефірний час для пояснень і коментарів щодо цього прикрого інциденту”, - зазначено в документі.

Прес-служба наголошує, що організацію прямої трансляції сьогоднішньої прес-конференції В. Януковича знімальній групі «5 каналу» було заборонено на порушення Законів «Про інформацію» та «Про телебачення і радіомовлення».

За інформацією прес-служби, прес-секретар прем’єра Д. Іванеско у телефонній розмові з генеральним продюсером «5 каналу» Юрієм Стецем пояснив відмову “5 каналу” тим, що ексклюзивне право на пряму трансляцію прес-конференції керівника уряду має інший телевізійний канал.

18.08.2006 Працівники Луганської облдержтелерадіокомпанії звинувачують в. о. гендиректора Віталія Гаркушу у спробі ввести на каналі цензуру. Про це йдеться у зверненні працівників редакції новин луганської держтелерадіокомпанії до громадськості і ЗМІ.

Як повідомила "Українській правді" шеф-редактор служби новин ЛОДТРК і ведуча програми "Події" Ірина Синченко, Гаркуша заборонив колективу служби новин каналу оприлюднювати повідомлення про рішення суду щодо позову екс-губернатора Луганської області Геннадія Москаля.

Як відомо, Сімферопольський суд визнав незаконним висловлення Луганською облрадою недовіри Москалю. За словами Синченка, вказівку не випускати в ефір інформацію про рішення суду Гаркуша дав особисто головному редактору служби новин за 10 хвилин до вечірнього випуску.

"Кожного разу перед випуском головний редактор несе мікрофонну папку йому (Гаркуші) на підпис, він підписує кожен листочок. Учора, коли до новин залишалося менше 10 хвилин, я була вже в студії, зайшла головний редактор і сказала, що інформація знята", - розповіла Синченко.

За її словами, Гаркуша мотивував своє рішення тим, що інформаційне агентство "Паралель-медіа", на яке послалися журналісти, не є надійним джерелом інформації. "Він сказав, що коли будете знати самі цю інформацію, тоді і будете її оприлюднювати, а "Паралель-медіа" для нього – не агентство", - сказала Синченко.

Водночас працівники каналу заявляють, що “Паралель-медіа” є офіційно зареєстрованим агентством і має для підтвердження цього відповідні офіційні документи. Крім того, вони нагадують Гаркуші статтю 15 Конституції України: “Цензура заборонена”. "Глядач “Подій” має право знати правду! Учора цього права наш глядач був позбавлений!", - заявляють працівники каналу.

11.08.2006 Київський міський голова Леонід Черновецький визначить список представників Київської міської державної адміністрації, які матимуть повноваження коментувати ЗМІ діяльність міської влади. Про це він повідомив на брифінгу в мерії, коментуючи на прохання журналістів листа, поширеного прес-службою КМДА про впровадження нової схеми спілкування із ЗМІ працівників мерії.

У тексті повідомляється, що найближчим часом у КМДА планується ухвалити нову схему роботи з представниками ЗМІ. Ця схема полягає в наступному: усі коментарі представників КМДА, інтерв`ю, а також будь-яка інша інформація, що стосується діяльності адміністрації, розповсюджуватиметься виключно прес-службою КМДА. У листі міститься прохання стосовно всіх коментарів та інтерв`ю «звертатися і контактувати лише з Ганною Конрат або Мариною Матвієнко». У листі повідомляються контакти цих представників КМДА із зазначенням того, що вони є прес-секретарями, але немає вказівки на те, чиї це прес-секретарі.

У листі міститься прохання «серйозно віднестися до нових вимог і не використовувати особисті телефони керівників КМДА, а також не призначати інтерв`ю через приймальні». Ухвалення такого рішення «обумовлене прагненням уникнути появи у пресі недостовірної інформації. Також нова схема роботи дасть змогу прес-службі більш оперативно надавати вам запитувану інформацію», - повідомляється у зверненні.

Л.Черновецький, відповідаючи журналістам, наголосив, що кияни можуть «спати спокійно», оскільки він дав можливість пресі бути присутніми на всіх головних подіях, які відбуваються в КМДА.

***

Заступник голови Київської міськадміністрації Денис Басс не вважає цензурою новий порядок, який мер Леонід Черновецький ввів у роботі зі ЗМІ. "Ви називаєте цензурою порядок, який вам дозволяє швидше одержати коментарі?", - заявив він в інтерв'ю журналістам у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми говоримо не про сито (відсівання інформації), а про те, щоб ви одержували справедливу інформацію, а не ту, котра є суб'єктивною і не відповідає реаліям... Ми хочемо об'єктивних реальних коментарів, на те, що ми робимо - більше нічого", - додав Басс.

Віце-мер відзначив, що для своєчасного одержання інформації ЗМІ керівництво міськадміністрації розширить "перелік заступників, які можуть коментувати". Басс також повідомив, що в столичній міськадміністрації готується положення, що враховує проблеми, з якими мерія зіштовхнулася після введення нового порядку роботи зі ЗМІ.

Зокрема, він відзначив, що бажано, щоб запити ЗМІ на одержання будь-якої інформації або коментарів мали "хоч якийсь формалізований характер".

"Він (виконавець адміністрації) може і не знати про ті плани, які зараз є в менеджменті міста, і це може привести до проблем - викликати якийсь негатив у жителів, і вони дійсно будуть не в курсі того, що дійсно відбувається", - сказав Басс.

***

31.08.2006 Члени БЮТ Микола Томенко та Андрій Шевченко звернулися до генпрокурора з проханням перевірити дії, які можуть мати ознаки запровадження політичної цензури, з боку посадових осіб Київської міськдержадміністрації.

Причиною став факт розповсюдження КМДА у серпні 2006 року листа до керівників низки ЗМІ, у якому повідомлялося про запровадження так званої "нової схеми спілкування із ЗМІ працівників мерії". На думку депутатів, фактом розповсюдження даного листа, який супроводжувався відповідними заявами Леоніда Черновецького та інших посадових осіб КМДА, може порушуватися ряд норм чинного законодавства.

"Тому Томенко та Шевченко просять генпрокурора вжити заходів реагування відповідно до чинного законодавства та протидіяти спробам встановлення політичної цензури", - зауважується у повідомленні.

За словами Томенка, у київського мера є два шляхи виходу із ситуації. "Перший – скасування нового "порядку спілкування зі ЗМІ працівників мерії" як такого, що має всі ознаки запровадження цензури. І другий – порушення кримінальної справи проти посадових осіб, причетних до перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", - додав депутат.

Економічний, політичний, непрямий тиск – 5

08.08.2006 Головний редактор газети "Дзержинец" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) Маргарита Закора заявляє про тиск на неї з боку місцевих бізнесменів і обвинувачує владу в бездіяльності.

В інтерв'ю журналістам 8 серпня в Києві, вона повідомила, що 14 червня в газеті був опублікований відкритий лист акціонера одного з місцевих ЗАТ по ситуації на фірмі. Після цього до суду були подані 18 "майже ідентичних" позовів проти неї, по місту поширюються "компрометуючі листівки порнографічного характеру", вікна її квартири були обстріляні. Вона пов'язує кампанію по тиску на неї з людьми, чиї дії висвітлювалися на сторінках "Дзержинца".

Закора обвинуватила правоохоронців у бездіяльності і повідомила, що їй не присвоїли статус потерпілої від нападу. За її словами, у Міністерстві внутрішніх справ у відповідь на її звертання повідомили, що листи отримані і будуть розглянуті, а Генпрокуратурі заявили, що справа узята під контроль. Закора вважає метою привернути увагу до своєї проблеми як до приклада незахищеності прав журналістів в Україні.

14.08.2006 Мер Києва Леонід Черновецький пообіцяв журналістові газети «Вечерні вісті» закрити видання у відповідь на питання, чому в мерії дозволено спілкуватися зі ЗМІ лише обмеженому колу чиновників.

«Ваша газета взагалі існує за мої кошти. Тобто, за кошти бюджета Києва», – замість відповіді на питання заявив Черновецький журналісту. «Наша газета незалежна», – відповів кореспондент «ВВ» меру, після чого останній дійсно згадав, що комунальною міською газетою є видання під назвою «Вечірній Київ».

«Але якщо ви будете погано здійснювати менеджмент в «Вечірніх вістях», то я обіцяю, що ця газета взагалі припинить існування», – звернувся Черновецький до журналіста. «Я не менеджер, я – журналіст», – нагадав кореспондент «ВВ» меру.

У відповідь Черновецький почав виховувати працівників ЗМІ: «Не пишіть про мене гадості і не ображайте мене, адже без мене вам буде дуже погано. Ви ж звичайні люди, не треба мені ставити питання, типу «коли ви вбили бабушку Гончарову?». Я ж бо живу не на місяці, а в Києві. Не росповсюджуйте гадості про мене і не вбивайте бабушку Гончарову», – заявив Черновецький здивованим журналістам.

***

Головний редактор вечірніх вістей Олександер Ляпін заявив, що журналіст їх газети абсолютно нічим не хотів образити київського градоначальника і, дивно, що звичайні журналістські запитання мером розцінюються як образи. Відносно тієї заяви мера, що «Вечірні Вісті» фінансує мерія Ляпін заявив, що мер явно все переплутав, тому що видання «Вечірні Вісті» є незалежною газетою, і закрити видання він не зможе.

17.08.2006 Газету «Волинь-Акценти» виселяють з орендованого приміщення. Спробу зробити це за участі комісії Луцького міськвиконкому голова ВОО УРП «Собор» Геннадій Кожевніков прокоментував як спробу тиску з політичними мотивами: «Коли ж я поцікавився, хто її (комісію, – ЗІК) прислав, мені сказали, що секретар міської ради Святослав Зелінський. Він підтвердив це під час телефонної розмови. Я, зокрема, запитав у нього, що це – «розборки» за вибори? Він відповів, мовляв, вважай, що так». Про це ЗІК повідомили у ВОО УРП «Собор».

Геннадій Кожевніков додав: «Річ у тім, що всі проблеми розпочалися після приходу до влади у Луцьку команди Богдана Шиби. До нас відразу ж завітала комісія, яка представилася працівниками КРУ. Ці люди і придумали причини, за якими хочуть позбавити редакцію приміщення, що перебуває у законній оренді.

Відповідну угоду про оренду офісу ми уклали ще на початку квітня цього року, і діяти вона має до квітня наступного. Саме тому, що почалися відвідини редакційного приміщення згаданими комісіями, я й звернувся до міського голови Богдана Шиби за роз’ясненнями. Богдан Павлович пообіцяв подумати, але через два дні потрапив у аварію. А ще через два дні до нас прийшла чергова комісія.

Звісно ми підемо з відповідною заявою до суду, але у надісланому нам поп

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду