Перший факт свідомого зловживання правом на свободу інформації

27 Серпня 2012
20878
27 Серпня 2012
19:44

Перший факт свідомого зловживання правом на свободу інформації

20878
На Рівненщині зареєстровано перший факт відвертого навмисного зловживання правом на доступ до публічної інформації
Перший факт свідомого зловживання правом на свободу інформації
Один громадянин надіслав до Дубенської райдержадміністрації в Рівненській області 300 (!) запитів на публічну інформацію. Це паралізувало роботу структурного підрозділу, який надає відповіді.


Наведу три з 300 запитів:

- кількість безпритульних тварин, що знаходяться на території Дубенського району;

- поголів'я овець у Дубенському районі з 1991-2012 роки по роках;

- обсяги роздрібного товарообігу у районі поквартально в кожному з років за період з 1991-2012 роки;

 
300 запитів - це трохи менше, ніж Адміністрація Президента в середньому отримує за місяць.


Закон про доступ справді дає право будь-кому надсилати будь-які запити і не обмежує запитувача у їх кількості. На відміну від інших законодавчих актів він не вимагає ідентифікації запитувача (потрібно вказати лише ім'я) і вперше у вітчизняному законодавстві дає змогу спілкуватися громадянину з державою через електронну пошту.


Саме тому закон про доступ є надзвичайно ліберальним і зручним для користувачів. Проте, ліберальні положення дають поле для зловживань і використання інструменту інформаційних запитів для досягнення інших цілей, ніж покликаний задовольняти закон.


Головний спеціаліст відділу внутрішньої політики, зв'язків з громадськими організаціями та ЗМІ апарату Дубенської РДА Ганна Хіночик спробувала відповісти гіперактивному запитувачу публічно - відкритим листом. Попри обурення, вона обіцяє "задовольнити цікавість" запитувача відповідно до вимог законодавства.


Громадянська мережа ОПОРА, яка здійснює спостереження за виборами, висловлює припущення, що масова розсилка запитів використовується у політичній боротьбі між двома кандидатами у народні депутати.


Цю думку підтверджують і місцеві ЗМІ.


До речі, "опорівці" протягом двох діб так і не змогли знайти автора запитів ані за вказаним телефоном, ані за вказаною адресою.


Що робити Ганні Хіночик і працівникам Дубенської РДА?


- Виконувати вимоги закону!


По перше, альтернативи цьому немає, адже саме за це громадяни і утримують своїми податками держслужбовців. А по-друге, лише якісна, повноцінна і своєчасна робота допоможе відбити цю "атаку". Ви маєте гарний шанс довести собі і людям, що ви справді "на своєму місці". Звичайно, розпорядник має можливість просити відтермінування виконання запитів до 20 днів у зв'язку з необхідністю надання великого обсягу інформації або якщо він потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. (стаття 20). Але я б особисто цього не робив. Дайте йому відповідь за 5 днів. Вірю, що ви в змозі це зробити! Адже закон не вимагає від розпорядників створення нової інформації, проведення додаткового аналізу наявних даних чи розслідування. Це підтверджує роз'яснення з Науково-практичного коментаря до Закону України "Про доступ до публічної інформації", який рекомендований Верховною Радою України для використання в адміністративній та судовій практиці.

 
На п'ятий день оприлюдніть на сайті РДА звіт про виконану роботу над 300 запитами)


Чому в Закон дозволяє зловживати правом на інформацію?


Через острах, що запитувачі масово завалять органи влади своїми запитами і паралізують їх роботу закон про доступ не приймали щонайменше - 5 років. Навіть коли був готовий базовий текст закону - не було голосів на його підтримку. Депутати і держслужбовці на кожній зустрічі з ініціативною групою журналістів, які лобіювали свободу інформації, висловлювали побоювання, що масові запити завалять державні установи і ті не зможуть впоратися зі своїми профільними функціями. Зрештою, завдяки принциповій позиції Віктора Януковича закон було ухвалено без жодних "драконівських обмежень" чи інших застережень до запитувачів.


Але це не означає, що так буде і надалі.


Що робити, щоб уникнути зловживанням правом на інформацію?


Завтра у "гіперактивного запитувача" з'являться послідовники. Тоді функціонування системи доступу до публічної інформації може опинитися під загрозою і потребуватиме механізмів захисту від "тролів".


Зараз у законі не прописано жодних обмежень. І держслужбовці, наприклад, змушені відповідати на повторні ідентичні запити. Хоча закон про звернення громадян дозволяє такі звернення не розглядати. В цьому і є перевага свободи інформації: якщо розпорядник володіє документом, якого потребує запитувач, то у нього не забере багато часу і ресурсів зробити з нього копію, скільки б разів запитувач не просив це зробити.


Який є світовий досвід?


- Плата за запит.


В низці країн встановлена платня за подання запиту. Наприклад, в Індії кожен запитувач сплачує збір в 10 рупій (близько 1,5 грн.). Виключення зроблені лише для осіб, які можуть довести, що вони є малозабезпеченими.


На мою думку, такий шлях є хибним. Він фактично знівелює такі переваги Закону - як швидкість, доступність послуги, відсутність авторизації.


- Підвищення рівня авторизації запитувачів


Більш цікавим є досвід США. Вони проводять градацію запитувачів.


На федеральному рівні запитувачі поділяються на 3 категорії: а) ЗМІ, освітні та наукові некомерційні організації; б) комерційні організації; в) громадяни. Всі запитувачі мають платити 10 центів за сторінку друку та 28 доларів за годину роботи (пошуку документу) фахівця. Для запитувачів з першої та третьої категорії закріпили право на двогодинний безкоштовний пошук. Представники першої категорії платять за друк документу лише з 100 сторінки.


В офісі інформаційної політики Міністерства юстиції США стверджують, що до цих обмежувальних заходів вдаються вкрай рідко. В 99% випадків платня за відповіді не береться. Заборонено брати платню і тоді, коли сума за послуги складає менше, ніж 14 доларів. Крім того, запитувач може встановити ліміт - "я готовий витратити 250 доларів за пошук документу, але не більше".


Який вихід?


Я далекий від думки, що через несумлінних запитувачів слід обмежувати право всіх сумлінних громадян в можливості отримувати необхідну їм кількість відповідей на запити. Тим більше, що прецедент ще не свідчить про масовість цього явища. Водночас, ситуація не може залишитися без реакції. Я б хотів побачити заяви громадських організацій, які опікуються свободою інформації і їхню оцінку цього випадку, можливо, пропозиції дій - що має робити влада.
 
Денис Іванеско, журналіст, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АПУ, «Українська правда. Блоги»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду