Президент Єгипту скасував досудове утримання журналістів під вартою

24 Серпня 2012
4221
24 Серпня 2012
15:11

Президент Єгипту скасував досудове утримання журналістів під вартою

4221
Президент Єгипту скасував досудове утримання журналістів під вартою

Єгипетський президент Мохамед Морсі заборонив досудове утримання під вартою журналістів, звинувачуваних у порушеннях, пов'язаних з діяльністю преси, повідомляє «Комітет захисту журналістів» (КЗЖ).

 

Його указ був оприлюднений 23 серпня, за декілька годин після того, як каїрський кримінальний суд постановив помістити у в'язницю до початку судового процесу Іслама Афіфі (Islam Afifi) - головного редактора приватної щоденної газети Al-Doustour. Невдовзі після цього його звільнили з-за ґрат каїрської тюрми Тора.

 

Генеральний прокурор Єгипту скасував також рішення про заборону Афіфі на поїздки, ухвалене відразу після того, як суд постановив конфіскувати декілька чисел його газети Al Dustour. Це видання відоме критикою Партії свободи та справедливості (Freedom and Justice Party), що є політичним крилом «братів-мусульман». Газета застерігала, що вони перетворять Єгипет на ісламську державу.

 

Початок судового процесу у справі Афіфі, проти якого висунуто звинувачення «в образі президента» та «у поширенні чуток, що можуть порушити громадську безпеку і завдати шкоди суспільним інтересам», перенесено з 23 серпня на 16 вересня.

 

«Учорашні події розгорталися на тлі посилення репресій у Єгипті», - наголошує КЗЖ. 22 серпня влада конфіскувала за критику очільника розвідувальної служби декілька чисел тижневика Al-Shaab. Раніше верхня палата парламенту призначила нових редакторів державних газет, доручивши тим самим висвітлювати новини прихильникам «братів-мусульман». Натомість головному  редактору приватного тижневика Sawt al-Umma Абделю Халіму-Канділу та головному редактору приватного тижневика El-Fagr Аделю Хаммоді, як і Ісламу Афіфі, загрожують  судові процеси за звинуваченнями «в образі президента».

 

Виконавчий директор КЗЖ Джоел Саймон вітав рішення єгипетського президента про скасування досудового утримання журналістів під вартою. Водночас він закликав лідера держави «здійснити цілісну реформу, яка скасує архаїчні закони криміналізації новин та вільного вираження думки». «Влада повинна зупинити тривожну тенденцію посилення репресій, зокрема, конфіскацію газет, кримінальне переслідування та напади на журналістів», - наголосив він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду