Олександр Ткаченко: «Дискусія щодо дитячого виховання не може перетворюватися на переслідування мультфільмів»

23 Серпня 2012
12555
23 Серпня 2012
09:26

Олександр Ткаченко: «Дискусія щодо дитячого виховання не може перетворюватися на переслідування мультфільмів»

12555
Канал «Плюсплюс» готує новий контент для дітей
Олександр Ткаченко: «Дискусія щодо дитячого виховання не може перетворюватися на переслідування мультфільмів»

 

Члени Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі упродовж місяця-двох мають намір перевірити, чи несуть популярні в усьому світі мультфільми «Губка Боб», «Лунтік», «Маша і Ведмідь», «Телепузики», «Покемони», «Сімпсони», «Футурама» та «Шрек» загрозу українським дітям. Рішення провести окреме засідання експертної комісії з цього питання нещодавно прийняв її голова Василь Костицький. Одна з причин, чому члени комісії вирішили подивитися на дитячі фільми «дорослими очима», - результати дослідження маловідомої релігійної організації, опубліковані на однойменному сайті «Сім'я під покровом Богородиці». Члени цієї організації переконані, що проаналізовані ними мультики несуть реальну загрозу для психіки наших дітей.

 

Так, серіал «Телепузики», на їхню думку (до речі, прізвища дослідників не вказані), потрібно заборонити через те, що він сприяє створенню «людини-дебіла, яка буде сидіти біля екрану з відкритим ротом і ковтати будь-яку інформацію». Також цей мультфільм «порушує статеву ідентифікацію дітей, формує в них психологію невдах». Мультфільм «Губка Боб» «сприяє отупінню дітей, показує їм позитивного героя-гомосексуаліста». А відомий російський мультфільм «Маша і Ведмідь» є «прикладом прояву садизму, де жертва (Ведмідь) перебуває під впливом садиста (Маші)». Автори дослідження просять Президента, Верховну Раду, Національну комісію з питань захисту суспільної моралі та Державний комітет із питань телебачення та радіомовлення негайно заборонити показувати ці мультфільми в Україні.

 

Як повідомила прес-служба комісії, невдовзі буде організоване окреме незалежне дослідження щодо проблеми поганого впливу ТБ на дітей. Утім, для того, щоб до цього незалежного дослідження залучити членів науково-дослідних інститутів, батьківських, жіночих і педагогічних громадських організацій та разом комплексно розглянути питання інформаційної безпеки дітей, потрібно щонайменше два місяці. Утім, як з'ясував «День», не всі батьки поділяють запропоновану релігійною організацією точку зору на названу продукцію.

 

- Практично в кожному мультфільмі можна знайти негатив. Негативними образами дітей якраз і вчать, чого не потрібно робити, на кого не можна бути схожими. Інша справа, що паралельно має бути належне спілкування у сім'ї та система цінностей у батьків. Моєму синочку майже 3 роки. Я намагаюся завжди стежити за його інтересами, розмовляю з ним про це. Можна сказати, що ми разом обираємо, які мультики нам краще дивитися, - розповіла «Дню» вчитель з Херсона Марія ПЕТРЕНКО. - Ті, хто зараз хоче заборонити відомі у світі мультфільми, нехай пригадають, на якій анімації вони самі виросли. Чого вартий тільки «Їжачок у тумані» чи, приміром, «Ну, постривай!». Невже ці мультики не так впливають на психіку дітей, як «Лунтік» чи «Телепузики»? Те позитивне, що ми черпаємо з мультфільму «Лунтік», мене просто вражає. Дитина дізналася, що означають слова «вдячність», «обов'язок», «потреба». Мультик пояснив, навіщо люди роблять спортивну зарядку та чому не варто боятися темряви. Взагалі переконана, що батькам необхідно більше уваги приділяти дітям, а не вмикати їм телевізор та йти відпочивати.

 

Просто заборона певних мультиків - до того ж, не найгірших - не вирішить проблему відсутності якісного дитячого сегменту на телебаченні. Адже не заборонами формується система цінностей і світовідчуття. «День» поцікавився у телевізійних ведучих, чи вбачають вони загрозу для дітей у мультфільмах, які планує оцінювати «моральна» комісія?

 

Соломія ВІТВІЦЬКА, ведуча «ТСН. Особливе» на «1+1»:

- Я дивилася ці мультфільми. Сподобався «Шрек». Не думаю, що вони шкідливі. Будь-які заборони насправді викликають у людей додатковий інтерес, тобто спрацьовують як реклама. Від такої заборони виграють тільки «пірати». Люди все одно дивитимуться відомі у всьому світі мультфільми на CD чи в Інтернеті. Пропоную членам комісії самим зняти мультфільм і показати, як це потрібно робити. Взагалі ці мультфільми, як на мене, відображають реальне життя. Візьмемо для прикладу «Машу і Ведмедя». Там жінка керує чоловіком. Але така тенденція у житті зараз якраз і простежується. Повторюсь, забороняти мультфільми не можна. Особисто я останнім часом мультики не дивлюсь, але невдовзі буду озвучувати одну стрічку. Сподіваюся, що роботу, до якої і я докладу зусиль, бездумно не заборонять.

 

Ірина ОЛЬХОВСЬКА, ведуча програми «Кінофайли» на «2+2»:

- Моєму племіннику 2,5 рочки. Він залюбки дивиться «Машу і Ведмедя». Стрічка, як на мене, цікава. Раніше навіть не звертала увагу на те, що відомі в усьому світі анімації можуть бути загрозливі для українських дітей. Давайте подивимося на те, які мультфільми дивилися ми. «Ну, постривай!» - невже там не можна знайти садизму? Сьогодні мультики вчать дітей пізнавати світ, любити навколишнє середовище. Якщо найвідоміші у світі мультфільми заборонити, то що дивитися нашим дітям? Приймати рішення бездумно з цього питання не можна.

 

...Ця тема набула широкого розголосу в ЗМІ, передовсім тому, що на фоні заборони десятка відомих світових мультфільмів українським дітям взагалі нічого буде дивитися на телебаченні. Нині склалася ситуація, коли старі радянські мультфільми сучасним дітям нецікаві, а інколи - відверто незрозумілі. А чи є у нас, власне, українська альтернатива існуючому продукту? Можна згадати анімаційний фільм «Моя країна - Україна» Степана Коваля та Сашка Лірника, але його, на жаль, нечасто побачиш на телеекранах, та й одного анімаційного фільму недостатньо...

 


 

На статус альтернативи претендує новий сімейний канал «Плюсплюс», який від 4 серпня почав ефірне мовлення на частотах «Сіті». Під час презентації нових сезонів групи телеканалів «1+1» «День» у форматі бліц-інтерв'ю поспілкувався з генеральним директором Олександром ТКАЧЕНКОМ про новостворений канал:

 

 

- Новий телеканал «Плюсплюс» важливий для нас не лише на словах. Іноді ти стикаєшся з речами, які прямо відповідають на питання: «Навіщо ти взагалі працюєш?». Для мене «Плюсплюс» - яскравий приклад відповіді на це запитання. Тому що започаткувати канал, який буде справді родинним, цікавим одночасно для дорослих та дітей, зробити його новим кроком у спілкуванні з підростаючим поколінням - це для керівництва групи каналів «1+1» великий виклик і велика відповідальність. Ми вважаємо, що наші діти мають дивитися телебачення не замість спілкування з родинами, а разом із нею.

 

- Прес-службою групи компаній «1+1» нещодавно анонсувалося, що на «Плюсплюс» велика частина ефірного часу приділятиметься програмам власного виробництва...

- У нас практично всі програми, які пов'язані з налагодженням спілкування з глядачами, власного виробництва. Зараз розробляємо кілька дуже великих проектів анімаційного характеру. Не можна сказати, що ці програми домінуватимуть. Але все ж незабаром українські діти дивитимуться українські мультфільми.

 

- Чи вистачає в Україні фахівців, які можуть зробити якісну анімацію?

- Вистачає. Але ми будемо долучати до співпраці не лише українських аніматорів, але й спеціалістів із Росії та інших країн.

 

- Канал «Плюсплюс» презентували російською мовою. Якою мовою переважно він виходитиме в ефір?

- Переважно українською. А програми власного виробництва будуть тільки українською.

 

- Як ви оцінюєте ініціативу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі перевірити моральну сторону мультфільмів «Губка Боб», «Лунтік», «Маша і Ведмідь» тощо?

- Я дуже здивований цим підходом, тому що комісія звернула увагу на якийсь невеликий сайт, із дослідження якого робиться подія в межах всієї країни. На мій погляд, дискусія щодо дитячого виховання не може перетворюватись у гоніння мультфільмів. Це абсурд. Із таким підходом ми далеко не просунемося. Питання виховання дітей сьогодні - одне з найбільш важливих для країни. Утім, воно достатньо делікатне. Його не можна вирішувати поспіхом і на такому рівні обговорення. Ми ці мультики показуватимемо, а також стрічки Волта Діснея.

 

Вадим Лубчак, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду