Ассанж із балкона посольства Еквадору в Лондоні виступив зі зверненням до світу

21 Серпня 2012
1871
21 Серпня 2012
08:28

Ассанж із балкона посольства Еквадору в Лондоні виступив зі зверненням до світу

1871
Ассанж із балкона посольства Еквадору в Лондоні виступив зі зверненням до світу

Надання засновнику вебсайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу притулку в лондонському посольстві Еквадору спричинило дипломатичне протистояння і викликало зливу суперечливих звинувачень. Маленьке посольство латиноамериканської країни стало місцем паломництва прихильників Ассанжа та зосередження британської поліції, яка має наказ заарештувати його за першої ж нагоди.

 

Джуліан Ассанж відзначив своє двомісячне перебування у стінах еквадорського посольства видовищною подією - виступом із балкона будівлі зі зверненням до світу.

 

«Я дякую президентові Рафаелю Корреа за сміливість у розгляді і наданні мені політичного притулку. Я прошу президента Обаму вчинити правильний крок і відмовитися від полювання на відьом, спрямованого проти WikiLeaks», - закликав Джуліан Ассанж юрбу журналістів та натовпи прихильників із гаслами на його підтримку.

 

Британія заперечує політичність справи

 

Лондон заявив, що не визнає Ассанжа політичним біженцем і вимагає, щоб він виконав рішення британського суду про екстрадицію до Швеції, де його очікує слідство за звинуваченнями у насильницьких діях стосовно двох жінок.

 

Хто уважно слухав недільний виступ Джуліана Ассанжа, зауважують, що він звертався до президентів і згадував чимало конкретних імен та справ, але зовсім не говорив про звинувачення, оголошені проти нього у Швеції.

 

Відомий іспанський правник Бальтасар Ґарзон, названий юридичним радником Ассанжа, повторив журналістам вимоги свого клієнта.

 

«Джуліан Ассанж завжди боровся за правду і справедливість. Він захищав права людини і далі це робить. Він вимагає, щоб шанувалися права WikiLeaks та його особисті права», - сказав правник.

 

І знову пояснень щодо Швеції не було. Хоча позиція Ассанжа відома. Відкидаючи звинувачення шведських жінок, він наголошує, що відмовляється їхати у Швецію і давати свідчення тому, що побоюється його видачі до Сполучених Штатів, де йому загрожувало б значно суворіше покарання за незаконне отримання і розголошення таємної інформації.

 

Глухий кут

 

Наразі для Ассанжа не видно виходу з ситуації. Перебуваючи під захистом на дипломатично недоторканній території посольства, він не може звідти виїхати в Еквадор, хоч і отримав притулок у тій країні.

 

У минулому в подібних ситуаціях були дивовижні історії навіть зі спробами вивозити людей під виглядом дипломатичної пошти, хоча ті спроби були невдалі.

 

Є також прецеденти, коли біженці переховувалися у посольствах роками.

 

Еквадор обурено відкинув припущення, що Британія може зупинити недоторканний статус посольства, щоб поліція могла увійти туди й заарештувати втікача.

 

Одним з найреалістичніших виходів із ситуації називають можливу добровільну здачу Ассанжа до рук британського чи шведського правосуддя на умовах, які напевне вже розглядають його адвокати.

 

У будь-якому випадку історія Джуліана Ассанжа ще дуже далека від завершення.

 

Богдан Цюпин, «Свобода слова»

Фото - «Свобода слова»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Богдан Цюпин, «Свобода слова»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1871
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду