Редактор «Вісника Берегівщини»: кримінальну справу закрито (ОНОВЛЕНО)

6 Серпня 2012
9001
6 Серпня 2012
18:26

Редактор «Вісника Берегівщини»: кримінальну справу закрито (ОНОВЛЕНО)

9001
Бо редакція погасила заборгованість із зарплат
Редактор «Вісника Берегівщини»: кримінальну справу закрито (ОНОВЛЕНО)

Суд закрив кримінальну справу проти в.о. головного редактора видання «Вісник Берегівщини» Володимира Маркітана. Про це у коментарях «Детектор медіа» розповів сам редактор.

 

Цю інформацію ТК підтвердив прокурор Берегівського району Закарпатської області Іван Зарева. «Справу було закрито за дійовим каяттям», - сказав він.  

 

«Відбулося попереднє слухання справи, на якому її було закрито», - сказав пан Маркітан. За його словами, він не вбачав сенсу у цьому судовому засіданні, оскільки заборгованість із зарплати, яка стала приводом для позову, було погашено ще на період слідства, 31 травня.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», справу проти Маркітана було порушено 18 травня 2012 року прокуроратурою Берегівського району Закарпатської за ч.1ст.175 КК України. Позов подали самі працівники газети, які протягом кількох місяців не отримували зарплати, попри те, що на рахунках видання було 26 тис. грн. Редактору загрожував штраф (500-1000 неоподатковуваних мінімумів доходів) та звільнення з займаної посади.

 

Сам Володимир Маркітан відзначив, що не мав можливості платити співробітникам «Вісника Берегівщини», позаяк зазначені кошти мали бути спрямовані на друк газети і на інші нагальні потреби редакції. Вирішення ж фінансових труднощів більше залежало від засновників комунального підприємства. Їх троє: Берегівська районна державна адміністрація, Берегівська районна рада та власне редакція. Зазвичай засновники виділяють 1/3 коштів, решту річного бюджету (510 тис грн.) редакція має заробляти самостійно. І, як відзначив пан Маркітан, оскільки проблеми з фінансуванням носять хронічний характер, старих боргів у видання накопичилося чимало. Зараз, наприклад, газета має погасити заборгованість перед друкарнею у розмірі 15 тис грн.

 

«Міна була закладена в минулому році. Я попереджав засновників, що ці борги призведуть до дуже поганих наслідків», - коментує пан Маркітан. За його словами, після закриття справи проблем у видання не поменшає.

 

«Цього року вперше Берегівська районна рада виділила виданню понад 50% річного бюджету - 270 тис грн, але з формулюванням "за наявності коштів" у межах затвердженої програми», - розповів редактор. За його словами, нині із цих коштів редакція отримала 140 тис. грн., і решта суми на економіку видання істотно не вплине.  «Борги за минулий рік з`їдять все. Дуже добре, щоб до 2013-го ми хоча б вийшли "в нуль"», - каже редактор.

 

«Вісник Берегівщини» - комунальна газета із 100-річною історією. Видається у Закарпатській області українською та угорською мовами. До числа співробітників входить 10 осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду