Розробники концепції нового закону про телерадіомовлення кажуть про спротив Нацради лібералізації регулювання

21 Червня 2012
6030
21 Червня 2012
12:10

Розробники концепції нового закону про телерадіомовлення кажуть про спротив Нацради лібералізації регулювання

6030
Розробники концепції нового закону про телерадіомовлення кажуть про спротив Нацради лібералізації регулювання

Концепція нового закону про телебачення і радіомовлення передбачає лібералізацію регулювання ринку. І це викликає спротив головного регулятора - Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Так у робочій групі з підготовки нової редакції закону про телебачення і радіомовлення відреагували на критику концепції з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

У робочій групі вважають заяву Нацради некоректною щодо великого творчого колективу ентузіастів, які працювали над текстом концепції. Робота над концепцією нової редакції закону розпочалася наприкінці березня 2012 року. Всього було проведено п'ять засідань робочої групи, обговоренню проекту концепцію було присвячено три останні засідання.

 

Представники Нацради брали активну участь лише у двох останніх засіданнях і висловили лише окремі зауваження до тексту концепції, які детально обговорювалися. Тільки 6 червня, у день ухвалення концепції, представник Нацради надав письмові пропозиції до тексту, хоча перший варіант концепції розіслали членам робочої групи ще 20 квітня, зауважили розробники концепції.

 

Незважаючи на це, частина пропозицій Нацради була врахована, кажуть у робочій групі: строки повідомлення регулятора про надання аудіовізуальних послуг були перенесені на «до початку надання», хоча спершу планувалося встановити їх «протягом 10 днів після початку надання послуг». Крім того передбачено посилення контрольних повноважень Нацради, концепцію доповнили положенням про необхідність забезпечення незалежності й ефективної діяльності Нацради тощо. На час підготовки самого тексту законопроекту відклали не лише окремі пропозиції Нацради, але й інші спірні питання, наприклад, урегулювання універсальної програмної послуги.

 

Документ тричі виносився на публічне обговорення. Публічній критиці концепція була піддана тільки з боку регулятора, що, на думку її розробників, свідчить про високу якість документа і його своєчасність.

 

Особливо болюче сприймається Нацрадою дерегуляція діяльності провайдерів і технічних аспектів поширення зарубіжного контенту, оскільки саме в цій частині роботи державного органу помітна надмірна зарегульованість і невідповідність європейським стандартам, кажуть у робочій групі.

 

Робоча група наголошує, що концепція є лише планом законопроекту і не може містити конкретних норм, наприклад, розмір штрафів і порядок їх застосування. Ці питання стануть предметом обговорення на засіданнях робочої групи при розробці конкретних положень документу.

 

У відповідь на закиди Нацради щодо відсутності «хоча б натяків на співрегулювання і саморегулювання» робоча група нагадує, що концепція містить пункт 7, який називається «Співрегулювання».

 

Робоча група закликає Нацраду до більш конструктивних пропозицій, які б обговорювалися на засіданнях робочої групи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6030
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду