Нацрада вбачає лобізм інтересів провайдерів у проекті концепції нового закону про телерадіомовлення

18 Червня 2012
7471
18 Червня 2012
19:52

Нацрада вбачає лобізм інтересів провайдерів у проекті концепції нового закону про телерадіомовлення

7471
Нацрада вбачає лобізм інтересів провайдерів у проекті концепції нового закону про телерадіомовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вважає, що при розробці концепції нової редакції закону «Про телебачення і радіомовлення» жодним чином не було враховано її позицію. Відповідну заяву 18 червня поширила прес-служба Нацради.

 

Представлена концепція детально описує процедуру спрощення ліцензування (реєстрації) телерадіоорганізацій і максимального урізання повноважень Національної ради. При цьому не враховано проблеми нових медіа, відео в інтернеті, авторського права на сучасному етапі розвитку галузі та багато чого іншого, вважає Нацрада.

 

Щодо регулювання цифрового ефірного мовлення, на думку регулятора, проект концепції фіксує наявність проблем при впровадженні цифри, але не містить концептуальних підходів до її регулювання. «Це, на жаль, дає підстави зробити висновок про домінування в концепції інтересів окремих груп, зокрема очевидне лобіювання лише інтересів сектору провайдерів», - заявляє Нацрада.

 

Національна рада нагадує, що існує рекомендація Ради Європи Rec 2000 23 «Про незалежність і функціонування регуляторних органів у секторі мовлення». Вона рекомендує державам сприяти незалежності національних регуляторів, у тому числі фінансовій, а також надавати цим органам право законодавчої ініціативи, чого український національний регулятор не має.

 

У концепції є прогресивні пункти щодо спрощення ліцензування і Національна рада повністю підтримує такий підхід. «Однак це спрощення та запровадження реєстраційного принципу мають бути компенсовані підсиленням контрольних функцій регулятора, про що в концепції не сказано ні слова. Не знайдемо тут і хоча б натяків на співрегулювання та саморегулювання», - вважає український регулятор.

 

Національна рада закликає до відкритого діалогу та наполягає на тому, щоб висловлені та надіслані до робочої групи пропозиції були максимально враховані під час розробки проекту нової редакції закону «Про телебачення і радіомовлення».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7471
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Creek
4390 дн. тому
Было бы странно, если бы Нацрада была довольна такой Концепцией. Концепцией предусмотрено отмена лицензирования провайдеров и вещателей, которые не используют частотный ресурс. А что только провайдеров лоббируют? А в чем это выражается? Из текста не понятно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду