Виборча комісія боїться журналістів?

24 Травня 2012
15410
24 Травня 2012
07:52

Виборча комісія боїться журналістів?

15410
Виборча комісія боїться журналістів?

Розібратися з порушеннями роботи працівників виборчих комісій обіцяють представники організації «Громадський захист Київщини». Підштовхнув їх до цього нещодавній інцидент, що трапився із журналісткою тижневика цієї організації. За рішенням комісії з виборів сільського голови, її не допустили на засідання комісії. У Центральній виборчій комісії протиправність таких дій підтверджують.  Чи покращиться робота виборчих комісій до парламентських перегонів у жовтні?
 
Вісімнадцятого травня цього року журналістку тижневика «Громадський захист Київщини» Ольгу Гагаріну не допустили на засідання комісії з виборів сільського голови села Світильня. Голова комісії пояснила це тим, що не хоче, щоб преса була присутня на засіданні.


Роман Головенко, експерт із медіа-права Інституту масової інформації вважає, що такі дії порушують Закон України «Про вибори депутатів місцевих рад». Цей закон не тільки дозволяє пресі бути присутньою на подібних засіданнях, але й зобов'язує її висвітлювати перебіг підготовки й проведення місцевих виборів. А отже, йдеться і про перешкоджання журналістській діяльності.
 
«Це виглядає так, наче представники виборчої комісії просто злякалися присутності журналістів», - говорить експерт.


Це або непрофесіоналізм, або злочинний умисел - громадський діяч
 
Такі випадки непоодинокі, наголошує Роман Головенко. Порушення прав преси зафіксували у різних регіонах на минулих місцевих виборах. А два роки тому значного розголосу набув судовий процес журналіста Юрія Шеляженка з Київською обласною виборчою комісією.


Павло Різаненко, голова організації «Громадський захист Київщини» пояснює, чому ця ситуація викликає занепокоєння. «Нас турбує ця ситуація, тому що члени дільничних виборчих комісій, що зараз є у місцевих виборчих комісіях, працюватимуть також і під час парламентських виборів у жовтні цього року, - наголошує він. - З огляду на ситуацію, що склалася, можна говорити або про повний непрофесіоналізм, або про злочинний умисел».
 
Знати свої права мають усі
 
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера у коментарі Радіо Свобода підтверджує незаконність дій голови виборчої комісії у селі Світильня.
 
«Виборча комісія однозначно такого рішення приймати не вправі. І голова комісії також не вправі забороняти представникам ЗМІ до початку засідання бути допущеними на таке засідання», -  наголошує він.
 
За словами Андрія Магери, до парламентських виборів ЦВК планує видати методичні посібники для працівників виборчих комісій з огляду на нове виборче законодавство.
 
А довідку для журналістів стосовно їхніх прав під час виборів обіцяє видати «Громадський захист Київщини».

 

Євгенія Олійник,  «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євгенія Олійник, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду