Стець вимагає відсторонити підполковника Зеву

4 Квітня 2012
7310
4 Квітня 2012
13:37

Стець вимагає відсторонити підполковника Зеву

7310
І просить Генпрокуратуру якнайшвидше довести до суду справи про перешкоджання журналістській діяльності
Стець вимагає відсторонити підполковника Зеву

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець наполягає, щоб заступник голови Святошинського райвідділу міліції підполковник Микола Зева був відсторонений від виконання службових обов'язків на час проведення перевірки. Про це він сказав 3 квітня під час засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, на якому обговорювали ситуацію, що виникла 31 березня між правоохоронцями та знімальною групою 5 каналу.

 

Нагадаємо, Азад Сафаров постраждав під час акції проти вирубки дерев у Києво-Святошинському лісопарковому господарстві. Він подав заяву до МВС про перешкоджання журналістській діяльності.

 

Як повідомила представник в Україні Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк, під час акції протесту підполковник Микола Зева наказав правоохоронцям застосувати зброю. Почувши це, кореспондент 5 каналу запитав офіцера, проти кого той збирається застосовувати зброю, і у відповідь отримав удар ліктем в обличчя, зазначила пані Романюк.

 

Представник «Репортерів без кордонів» закликала комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянути цей інцидент на найближчому ж засіданні. Вона також звернулася до представників МВС з проханням розглянути правомірність дій підполковника міліції.

 

Заступник начальника головного слідчого управління МВС України Олег Татаров повідомив, що керівництво МВС призначило службове розслідування цього інциденту. «Ніхто не виправдовує дії міліціонера, вони були неадекватні. І прокуратура проводить дослідчу перевірку, і МВС призначило службове розслідування. Коли ми отримаємо його результати я зможу коментувати цю ситуацію», - сказав він.

 

Журналіст 5 каналу Азад Сафаров запитав присутніх, скільки разів журналіст має попросити представника міліції показати посвідчення. «5-10 разів, щоб він його нарешті показав. Він був у цивільному, і ми не знали, можливо він якийсь бандит, який наказує міліціонерам застосувати зброю. Я вперше чув, щоб підполковник міліції кричав, щоб застосовували зброю. Була дуже смішна відповідь на сайті міліції, що начебто у когось була розстебнута кобура, тому він крикнув про застосування зброї. Вибачте, а якби у нього шнурки були розв'язані або ширінка розстебнута, що б він тоді кричав?», - поцікавився він.

 

«Ми говоримо про декілька випадків перешкоджання журналістській діяльності, які сталися останнім часом. Зокрема, Залісся, де напали на знімальну групу ТВі, і між міліціонером і знімальною групою 5 каналу. Є відео, де видно, що журналістам перешкоджають, і жодної судової справи. Це якось дивно виглядає. Міліціонер мав на першу ж вимогу показати посвідчення, бо інакше люди, які там знаходились, так само могли застосувати проти нього силу. Це ж очевидні порушення закону з боку міліціонера. Чому ж прокуратура не може достатньо швидко передати справу в суд, щоб суспільство побачило, що не можна порушувати закон? Тоді й до вас буде менше претензій», - зазначив Юрій Стець.

 

Як писала «Детектор медіа», 28 лютого у знімальної групи програми розслідувань «Знак оклику» каналу ТВі стався конфлікт з директором державної резиденції «Залісся». Журналісти Дмитро Гнап та оператор Кирило Шапарь намагалися взяти коментар, пан Камінецький їм відмовляв, усе закінчилося сутичкою.

 

Нагадаємо, низка громадських організацій звернулися до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з вимогою перевірити дії заступника начальника міліції Святошинського району Києва Миколи Зеви.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7310
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду