6 правил крадіжок новин в Уанеті

2 Квітня 2012
9135
2 Квітня 2012
09:36

6 правил крадіжок новин в Уанеті

9135
6 правил крадіжок новин в Уанеті

Як найвідвідуваніші новинні сайти посилаються на першоджерела? Ми вирішили зробити невеличкий огляд сайтів з першої десятки за рейтингом Bigmir.net, а також додали до цих сайтів Українську правду і Обозреватель (які в рейтингу не представлені).

 

На основі роботи цих сайтів нам вдалося вивести 6 правил успішного новинарного українського проекту:


1. Скопіпастити новину.


2. Посилання зробити не на сайт першоджерела, а на свій.


3. Закрити своє ж посилання від індексації.


4. Навіть якщо людина натисне на посилання - воно повинно вести на вашу ж транзитну сторінку.


5. Навіть це посилання повинно бути маленьким, непомітним, і якомога далі від тіла новини.


6. Вимагати, щоб на скопіпащену вами новину, де ви не дали прямого посилання на джерело, інші посилались саме на вас, і прямим лінком, і в першому абзаці.

 

Найбільш нецивілізовано посилаються на першоджерела Tsn.ua, Lb.ua та Comments.ua. У них посилання на першоджерело є внутрішнім, із перенаправленням на першоджерело. Так, Лівий берег дає посилання на першоджерело значно меншим шрифтом ніж сама новина, і аж після технічної інформації та блоку «Читайте також». Крім того, це внутрішнє посилання ще й закрите для індексації:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Клік на першоджерело веде на внутрішню сторінку із перенаправленням:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

При цьому щодо своїх матеріалів видання ставить чітку вимогу: «При полном или частичном воспроизведении материалов прямая гиперссылка на LB.ua обязательна!»

 

Tsn.ua також дає внутрішнє посилання із переадресацією, під величезним блоком «Читайте також» та кнопками від соціалок. Першоджерело вказується малим шрифтом, помітити його майже неможливо:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Посилання на першоджерело також веде на сторінку з переадресацією:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Від інших ТСН вимагає значно більшого: «...Для інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання в першому абзаці на конкретну новину чи матеріал».

 

Comments.ua також дають внутрішнє посилання, у тексті та під текстом новини:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Тобто у цьому випадку лінк мав бути на http://ria.ru/ (чи навіть на безпосередньо статтю); фактично ж лінк веде на свою власну внутрішню сторінку http://world.comments.ua/go/?19. За цим лінком ви все одно потрапите на ria.ru, але для пошукових систем це є лінк на Лівий берег, а не на РИА. В результаті це негативно впливає на пошукову видачу першоджерела.

 

При тому, що самі вимагають:  «...Интернет-ресурсам запрещено цитировать и воспроизводить текстовые материалы Информационно-аналитического портала «КОММЕНТАРИИ:» (comments.ua) без указания активной гиперссылки на www.comments.ua (не закрытой от индексирования поисковыми системами) непосредственно в тексте новости, не ниже второго абзаца».

 

Сегодня дають посилання на першоджерело унизу, закрите для індексації:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Самі при цьому вимагають: «...Для новостных и интернет-изданий обязательной является прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка в первом абзаце на цитируемую статью или новость».

 

Корреспондент дає посилання на головну сторінку першоджерела під публікацією:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

І також вимагає зовсім іншого: «...Гиперссылка (для интернет- изданий) - должна быть размещена в подзаголовке или в первом абзаце материала».

 

У тексті лінки на головну сторінку першоджерела наводять Обозреватель та УНІАН:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Українська правда, Цензор.нет, Комсомольська правда, Газета.уа і Подробности наводять лінки на першоджерело в тексті. Ці лінки - безпосередньо на цитовану статтю. Українська правда:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Цензор.нет:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

Комсомомльська правда:

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

Газета.уа:

 Подробности:

 

6 правил крадіжок новин в Уанеті

 

 

Таким чином, ТСН, Лівий берег та Комментарии на першоджерело практично не посилаються: вони дають внутрішнє посилання, яке веде на сторінку з переадресацією. Крім того, ТСН і Лівий берег попереджають, що цей сайт, першоджерело, може бути небезпечним. Сегодня наводить лінк на першоджерело під публікацією, але посилання закрите для індексації. Корреспондент посилається на першоджерело під текстом із новиною. Усі ці видання (5 із досліджуваних 12) вимагають від інших того, чого самі виконувати не збираються.

 

Обозреватель та УНІАН наводять лінки на головні сторінки першоджерел у тексті. Українська правда, Цензор.нет, Компомольська правда, Газета.уа, Подробності - наводять лінки в тексті, безпосередньо на сторінку з новиною-першоджерелом.

 

Микола Костинян,  watcher.com.ua

Фото - lviv24.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Костинян, watcher.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9135
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду