Опитування: 47% українців за підвищення статусу російської

18 Березня 2012
3694
18 Березня 2012
12:35

Опитування: 47% українців за підвищення статусу російської

3694
Опитування: 47% українців за підвищення статусу російської
28% українців підтримують надання російській мові статусу державної. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, текст якого є у розпорядженні ZN.UA.

У питанні про бажані статуси української та російської мов респондентам було запропоновано шість варіантів відповіді задля уточнення нюансів позицій. За повну рівність статусів — «українська та російська мови мають бути рівноправними державними мовами» — висловилося 27% опитаних громадян. Ще 19% віддали перевагу поміркованішому варіантові: «українська мова — державна, російська вживається як місцева офіційна мова в тих місцевостях, де більшість населення цього бажає».

З урахуванням 1% тих, що воліли б найрадикальнішої русифікації, — «російська мова має бути єдиною державною мовою з витісненням української мови з усіх сфер суспільного життя», — прибічників такого чи іншого підвищення статусу російської мови виявляється 47%, тобто трохи менше половини.

Водночас 12% респондентів висловилися за радикальну українізацію «з витісненням російської мови з усіх сфер суспільного життя». 23% підтримали чинну законодавчу ситуацію «українська мова — державна, російська мова має такі самі права, як мови інших національних меншин», і ще 14% вибрали варіант, що приблизно відповідає реальній мовній ситуації в нинішній Україні: «українська мова — державна, російська вживається лише як розмовна». 

Таким чином, збереження чи зниження статусу російської мови підтримали 49% респондентів, тобто приблизно стільки ж, скільки висловилися за те чи інше підвищення (решта 4% не визначилися).  

Опитування Київського міжнародного інституту соціології проведено за ініціативи автора статті «Мовна карта і громадська думка» Володимира Кулика в рамках співпраці з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень НАН України та за фінансової підтримки Наукового товариства імені Шевченка в США (з фонду ім. Наталії Данильченко). Польовий етап тривав 11—20 лютого 2012 року, опитано 2029 респондентів.
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3694
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Симферополь
4440 дн. тому
Липовый опрос , сделанный под грядущие выборы. Когда уже власть закончит политиканство и начнет заниматься экономикой. Людям жрать нечего а депутаторы им опять про язык сказки рассказывают. Не страна а сплошной гондурас.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду