Ще одна спроба Мердока

7 Березня 2012
22678
7 Березня 2012
08:52

Ще одна спроба Мердока

22678
Створенням недільного тижневика The Sun on Sunday австралійський медіамагнат намагається врятувати свій газетний бізнес на Туманному Альбіоні
Ще одна спроба Мердока

Наприкінці лютого у Великобританії з'явився новий недільний тижневик - The Sun on Sunday. По суті, це додаток до найпопулярнішого таблоїду країни, який з'явився лише через те, що влітку минулого року видавцеві News Corp опального медіамагната Руперта Мердока довелося закрити газету News of the World.

 

NotW була однією найстаріших газет і газетою, що виходила найбільшим накладом у Великобританії. Нагадаємо, закрити її Мердоку довелось у зв'язку з гучним скандалом, який вибухнув відразу після того, як з'ясувалося, що журналісти видання незаконно підслухували телефонні розмови політиків, зірок шоу-бізнесу та тисяч простих британців, чиї історії життя (або смерті) могли стати предметом суспільного інтересу.

 

Співробітники видання не гребували прослуховуванням жертв терактів, читанням листування батьків, дочки яких були знайдені зѓвалтованими та мертвими, платили поліції та чиновникам за доступ до ексклюзивної інформації, займалися шпигунством. Коли редактори News of the World один за одним стали потрапляти за грати на час слідства, Мердок припинив цю вакханалію оголошенням про закриття газети. Врешті-решт, у Британії в нього є ще один популярний таблоїд - The Sun. Ця газета публікує компромат на зірок у щоденному режимі. Крім того, у Великобританії Мердоку належить респектабельна The Times і телеканал Sky News. А ще магнат претендував на купівлю британського супутникового телеоператора BSkyB, але через скандал операцію довелося відкласти. Ходили навіть чутки, що Мердоку доведеться розпродати всі активи у Великобританії та зосередитися на розвитку своєї медіаімперії в США чи на інших ринках.

 

Але відступати бізнесмен, як видно, не збирається. The Sun on Sunday, зрозуміло, за стилем буде точною копією NotW, змінилася лише назва. Більше того, скандал, здається, пішов на користь імперії Мердока: перший номер нової газети був надрукований накладом у три мільйони екземплярів і повністю був розпроданий усього за один день. Частково це можна пояснити виключно низькою ціною - 50 пенсів, але безглуздо заперечувати, що інтерес до газети виявлено колосальний. Для порівняння: наклад NotW складав 2,6 млн екземплярів.

 

Очевидним є також і те, що поява нової газети спровокує чергову хвилю невдоволення властей та інтелігентної частини суспільства в Лондоні. До Мердока та його бізнес-імперії ставлення в британській столиці зараз можна охарактеризувати як різко негативне. Щоб урятувати становище, магнатові довелося навіть звільнити свого сина Джеймса Мердока з поста головного виконавчого директора News International, британського підрозділу News Corp. Джеймс навіть заявив про свій терміновий від'їзд за межі Великобританії. Між тим, цю людину прийнято вважати третьою за значимістю фігурою в імперії легендарного батька.

 

Мердок-старший виявляє неймовірну завзятість. Вибити його з колії, здається, не може ніщо: ні скандали, ні багатомільйонні збитки, ні похилий вік. 11 березня, до речі, легендарному Рупертові виповниться 82 роки.

 

ДО РЕЧІ

 

Вочевидь, із фактами у видань австралійського медіа-магната Уперта Мердока і справді не все гаразд. Як повідомляє УНІАН, іPad-версия американської газети Daily назвала Севастополь територією Росії. Про це на своєму сайті повідомив київський політолог Володимир Корнілов.

 

«Учорашній номер iPad-газети медіа-магната Руперта Мердока помістив красиву фотографію з Севастополя з підписом: «РОСІЯ. Молодь зі своїм собакою тікає від хвиль на березі Севастополя, дому російського Чорноморського флоту», - пише Корнілов.

 

Західні видання часто вважають взірцем об'єктивності та ретельного ставлення до достовірності фактів. Щоб дізнатися, що Севастополь розташований на українській території, вистачило б найменшої перевірки...

 

Максим Швейц, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Швейц, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22678
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду