Парламент відхилив законопроекти ТСК з питань цензури про права журналістів і Нацраду

21 Лютого 2012
13923
21 Лютого 2012
19:36

Парламент відхилив законопроекти ТСК з питань цензури про права журналістів і Нацраду

13923
За – лише 129 і 101 голосів
Парламент відхилив законопроекти ТСК з питань цензури про права журналістів і Нацраду

21 лютого Верховна Рада не підтримала два законопроекти, що були ініційовані парламентською тимчасовою слідчою комісією з питань цензури і стосувалися розширення прав журналістів та поширення на Нацраду з питань телебачення і радіомовлення норм закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

 

За законопроект № 8666 про внесення змін до закону «Про інформацію» щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками ЗМІ професійної діяльності проголосували лише 129 народних депутатів з необхідних 226 (Партія регіонів - 2, «БЮТ-Батьківщина» - 59, НУНС - 27, позафракційні - 2, КПУ - 0, Народна партія - 20, «Реформи заради майбутнього» - 19).

 

За словами доповідача, співавтора законопроекту Ірини Геращенко, ТСК з питань цензури узагальнила всі скарги щодо перешкоджання журналістській діяльності і вирішила внести зміни до ст. 26 закону «Про інформацію».

 

Зокрема, автори пропонували п. 6 ст.26 виписати в такій редакції: «Участь у визначених у частині четвертій та п'ятій цієї статті заходах осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, а так само проведення зазначених заходів у приміщенні органів державної влади України та/або на об'єктах, щодо яких здійснюється державна охорона, не є підставою для звуження обов'язків суб'єкта владних повноважень, передбачених цією статтею». Ця норма стосувалося Управління держохорони, яке повинно на своєму сайті повідомляти журналістам про особливі умови допуску на захід.

 

Перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко повідомила, що профільний комітет рекомендував прийняти цей законопроект за основу, та просила парламентарів підтримати рішення комітету. Власне, від фракції Партії регіонів за проект проголосували тільки пані Бондаренко та її колега по комітету Володимир Ландік.

 

Представник фракції Народної партії Олег Зарубінський зауважив, що хоча ідея цього проекту й правильна, водночас технічно він виписаний неправильно.

 

На підтримку проекту № 8666 виступили також Володимир Ландік (Партія регіонів), Юрій Кармазін (НУНС) та Андрій Шевченко («БЮТ-Батьківщина»). Пан Шевченко перелічив випадки, коли охоронці глави держави перешкоджають діяльності журналістів. «Заходи за участю президента не повинні заважати нормальному життю держави», - сказав він.

 

Народні депутати не дослухалися до заклику голови Верховної Ради Володимира Литвина взяти проект за основу. В результаті за документ проголосували 129 народних обранців. Не підтримали депутати й пропозиції Володимира Литвина повернутися до розгляду питання, щоб усе-таки проголосувати за проект (лише 128 голосів «за»).

 

За законопроект № 8667 про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення проголосував всього 101 народний депутат з необхідних 226 (Партія регіонів - 0 і 1 проти, «БЮТ-Батьківщина» - 59 і 1 утримався, НУНС - 20, позафракційні - 3, КПУ - 0, Народна партія - 0, «Реформи заради майбутнього» - 19).

 

Метою документу було поширення норм закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на діяльність Нацради. За словами доповідача Ірини Геращенко, через неузгодженість законодавства Національна рада була виключена зі сфери дії  цього закону. «Це призвело до того, що розроблені Нацрадою нормативні акти, які регулюють порядок здійснення перевірок, звужують права суб'єктів господарювання порівняно із положеннями Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"», - сказала вона.

 

Представники опозиції Руслан Князевич (НУНС) та Андрій Шевченко закликали унормувати це питання, зважаючи на чергові вибори. Андрій Шевченко назвав Нацраду «царством, яке живе саме по собі», і нагадав присутнім про цифровий конкурс, який цей регуляторний орган провів за «незрозумілими критеріями».

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував парламенту взяти цей законопроект про Нацраду за основу. Рада не дослухалася, і проект не набрав достатньої кількості голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду