«Газові спектаклі» в українських телешоу

27 Січня 2012
17792
27 Січня 2012
10:37

«Газові спектаклі» в українських телешоу

17792
Політична еліта, експерти та телеведучі продовжують дискутувати з приводу енергетичної залежності країни
«Газові спектаклі» в українських телешоу

На «5 каналі» в програмі «РесПубліка» обговорювали трагікомічну епопею, що не покидає нас уже багато років й зветься - «російський газ». Тут усе достатньо зрозуміло. За 20 років за елементарно акуратної й відповідальної влади з нормальним рівнем геополітичного інтелекту такі проблеми розв'язуються.

 

Мало в нас газу й нафти? Хто не давав ще на початку 1990-х рр. почати реалізовувати програми енергозбереження в національному масштабі? Адже тоді, за часів Кравчука, Росія вже показувала, що чекає Україну, перекриваючи газовий і нафтовий вентиль у період переговорів щодо Чорноморського флоту. Невже треба бути генієм, щоб засвоїти очевидну істину: в сучасному світі енергоносії й ресурси є стратегічною зброєю? І якщо вона не застосовується сьогодні, то цілком може бути застосована завтра. Якби впродовж 20 років Україна мала хоча б частково прагматичну владу в доброму сенсі цього слова, ми б уже забули про газову проблему. Але наші лідери з олімпійським спокоєм дивилися на тотальну залежність країни від енергетичного монополіста з імперськими інстинктами. Жодна адміністрація нашої держави не намагалася вирішувати стратегічні питання. Типова, як сказав Євген Головаха, моментократія. Колишній віце-прем'єр Григорій Немиря в студії Г.Безулик позначив причини цього явища в дипломатично-завуальованій формі: в уряді працюють люди, котрі заробляють гроші за його межами. Хоча державним чиновникам заборонено займатися приватним підприємництвом.

 

І лише коли вдарив грім, жителі Печерських пагорбів начебто почали виробляти енергетичну стратегію України.

 

Коли-небудь, можливо, буде написано фундаментальне дослідження «Українська олігархія як продукт газотранспортної системи». І ми дізнаємося, як набували величезних статків на темних операціях з російськими газовими партнерами і як дорого за процвітання купки людей розплачувався український народ не лише убогістю, а й своїм національним майбутнім.

 

Експерт з енергоносіїв Михайло Гончар сказав: «У Москві знають, що українська еліта займається бізнес-експлуатацією газової залежності України». Звідси всілякі тіньові схеми. Ніхто в Росії не вірить (і справедливо!), що українська верхівка дійсно бореться за незалежність. Пан Плотніков, нардеп від Партії регіонів, запевнив, що українську ГТС «Газпрому» не здадуть. Буде передання: 34% - Україні, 33% - Росії, 33% - Європі.

 

Європу, швидше за все, представлятимуть фірми, контрольовані «Газпромом». А Україна зі своїми 34% при вирішенні принципових питань впливати ні на що не зможе. Кремль завдяки придбанню української ГТС дістане можливість розпоряджатися транзитним ресурсом України, як своїм власним. І це Росія стане транзитною державою, а не Україна. Транзитний коридор зі сходу на захід нашої країни стане потужною опорою російського впливу й втручання. Українська влада в Україні стане примарною, а російська - реальною. Нам постійно розповідають, що Росія - наш щирий друг. Чому ж цей «друг» так наполегливо намагається розмазати нас по стінці?

 

Російський тиск посилюється характером нашої нинішньої влади. У країні немає правосуддя (про це говорять і політики, й депутати, й адвокати, й журналісти), а ще Августин Блаженний стверджував: держава без правосуддя - це просто зграя розбійників. Нам нікуди не подітися від необхідності докорінної зміни еліт. Сьогодні Україна - «вершник» навіть не без «голови», а зі згнилою «головою».

 

А у Савіка Шустера обговорювали засідання Ради національної безпеки й оборони, на якій секретар РНБО Раїса Богатирьова заявила, що газові контракти з Росією являють загрозу національній безпеці України. Але, виступаючи у Шустера, Богатирьова причиною назвала все ті ж таки газові угоди 2009 року. Було б набагато корисніше, якби пані Богатирьова розповіла не про «погану» Тимошенко, а про те, чому влада не йде у газових справах з РФ до Стокгольмського суду? Чому де-факто відмовилася від європейської інтеграції, чому не використовує Європейську енергетичну хартію? Регіонали сконцентрували в своїх руках усі види влади, але не хочуть чути про мінімальну відповідальність. Сумно, що газовим батогом Україну заганяють в євразійське ярмо саме тоді, коли Росія починає втрачати газову монополію. Нині йде процес інтенсивного переформатування світової геоенергетичної ситуації. Зокрема, як повідомив С.Шустер, у США очікується обвал внутрішніх цін на газ до $35 за 1000 м3. Відкриваються нові газові родовища, прокладаються додаткові лінії трубопровідного транспортування енергоносіїв, зростає ринок зрідженого газу, великі перспективи обіцяє сланцевий газ. Чимало цікавого з'явилося й у енергоощадних технологіях. Може, не треба квапитися сувати голову в зашморг? Той зашморг, який для України у вигляді членства в Євразійському союзі В.В. Путін готує на 2015 рік? Цілком очевидно, що газова стратегія Росії - феномен далеко не економічний. Тут думають про більше. На «Шустер LIVE» Петро Порошенко прямо заявив: «Ніякої економіки в російсько-українських газових питаннях немає». А що ж там тоді є? Авжеж, політика.

 

Шустер запитав прямо: що є метою Росії в усіх цих газових справах з Україною? Дозволю висловити власне переконання. Кінцевою метою «газових спектаклів» РФ є ліквідація України як нації та держави. І не треба дурити себе ілюзіями. Правий Порошенко, коли заявляє: «Ми нічого не робили в напрямку забезпечення нашої енергонезалежності, щоб не дратувати Росію». Міський голова Ужгороду розповів, що в місті навчилися зі своїх 90 мільйонів кубів газу заощаджувати 10 мільйонів. Отже, є резерви. Але не було політичної волі.

 

А Кремлю потрібна енергозалежна Україна, потім економічно залежна Україна, потім політично залежна, потім юридично. А далі питання з Україною буде вирішене. Аби ліквідувати гетьманську квазідержаву, Росії знадобилося 120 років. З нинішньою Україною планують впоратися швидше.

 

Олександр Турчинов іще раз нагадав, що хімічні й металургійні заводи в Україні вже давно є приватною власністю й про їхнє газопостачання мають хвилюватися власники, а не держава. Поки не видно, щоб власники страшенно страждали, зокрема, пан Д. Фірташ, за версією О. Турчинова, збільшив свої статки на 500%.

 

Дешевий газ українського видобутку олігархи продають за кордон, нав'язуючи українцям дорогий російський. Між іншим, собівартість українського - $30 за 1000 м3.

 

За «бідних» олігархів замовив слово Михайло Бродський. Він турбувався, що якщо наші олігархи купуватимуть газ за цінами «Газпрому», то наші товари стануть неконкурентоспроможними. Чого ж це? Треба лише зменшити норму олігархічних надприбутків. Менше, звісно, доведеться купувати бразильських футболістів. Турчинов запропонував повернути державі свердловини, використовувати колосальні ресурси біогазу в Україні й усунути від газових переговорів з Росією шахраїв і махінаторів. Воно, безумовно, чудово було б, але ж от яка, як казав Борис Єльцин, «загогулина». Для українського народу ситуація з владою й опозицією описується сакраментальною фразою з радянського фільму «Чапаєв»: «Білі приходять - грабують, червоні приходять - грабують. Куди бідному селянинові податися?» На жаль, наша опозиція не демонструє очевидної моральної переваги над владою.

 

Розгорілася цікава дискусія між Петром Порошенком і Інною Богословською. Порошенко розповів, що Партія регіонів провалила дуже вигідний для України енергетичний проект. Катар запропонував побудувати в Україні термінал, щоб приймати зріджений газ й забезпечити нам газ за ціною $24 за 1000 м3. Росія (по-братськи!) обіцяє нам ціну - $516. Пані Богословська почала розповідати, що цей проект зробить Україну васалом Катару. Катар - це країна з територією 11 тис. квадратних кілометрів (менше Київської області) і з населенням 590 тисяч осіб (1-2 райони м. Києва). Порошенко поставив природне запитання: хіба в Криму стоїть катарський флот? Богословська емоційно залякувала ісламським фундаменталізмом і тероризмом з боку Катару. Катар - одна з найспокійніших і найстабільніших арабських країн. Останній випадок тероризму був пов'язаний з убивством російськими спецслужбами в Катарі ідеолога незалежності Чечні Зелімхана Яндарбієва та його неповнолітнього сина. Але російські терористи діяли настільки непрофесійно, що не найкраща в світі катарська контррозвідка їх швидко схопила. Проте в результаті конфіденційних переговорів з РФ терористів відпустили додому (хоча за катарськими законами їх мали стратити).

 

Борис Нємцов переконував публіку, що в газових справах «Газпрому» немає нічого, крім грошової користі В.В. Путіна, оскільки, мовляв, це його особистий бізнес. Розумна людина Борис Юхимович, але в цьому випадку помиляється. У Росії ніколи економіка не диктувала політиці. Усе було і є навпаки. Нємцов радив здати українську ГТС під виглядом консорціуму. А от інший росіянин, відомий історик і громадський діяч Юрій Афанасьєв, на нещодавній зустрічі з киянами висловив переконання в тому, що здання ГТС призведе до національного краху України.

 

Євгеній Кисельов на «Інтері» влаштував бенефіс Валерія Хорошковського, новопризначеного міністра фінансів. Хорошковський у відповідь на претензії з приводу перешкод, створених офіцерами СБУ французькому послові з прав людини у відвідинах Юлії Тимошенко, почав розповідати, що він не втручається в діяльність своїх підлеглих. Це вже щось нове. Тобто в СБУ кожен робить те, що йому заманеться, а шеф служби тут ні до чого? Звучить настільки ж переконливо, як і розповіді В.Ф. Януковича про його повне невтручання в діяльність судів, які в нас «абсолютно незалежні». До речі, коли СРСР і Велика Британія були союзниками, Вінстон Черчилль поскаржився Йосипу Сталіну на пасквіль на британського прем'єра, опублікований у газеті «Труд». Сталін відповів, що не може вплинути на газету «Труд», оскільки преса в СРСР незалежна.

 

Цікаву інформацію для роздумів надав російський телеканал RTVI. У студії Світлани Сорокіної та колишнього керівника Центру громадських зв'язків ФСБ РФ генерал-майора Юрія Кобаладзе разом з підполковником ФСБ у відставці Анатолієм Єрмоліним і головою профспілки працівників МВС РФ Михайлом Пашкіним обговорювали дослідження, проведене в усіх силових структурах Росії на замовлення Ради національної безпеки. Виявилося, що більшість офіцерського корпусу поділяє ідеї й настрої людей, які виходили на Болотну площу та проспект Сахарова в Москві. А працівники ЗМОП навіть зізналися, що таку велику кількість людей вони не битимуть, а якщо людей вийде ще більше, то самі до них приєднаються. Що ж, як відомо, росіяни повільно запрягають, але швидко їздять. Побажаємо їм «з вітерцем» і успішно проїхати в потрібному й не небезпечному для сусідів напрямку...

 

Ігор Лосєв,  «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лосєв, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17792
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду