Африка «підняла» Україну в рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів»

25 Січня 2012
7104
25 Січня 2012
11:32

Африка «підняла» Україну в рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів»

7104
Африка «підняла» Україну в рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів»

25 січня «Репортери без кордонів» оприлюднили свій щорічний Всесвітній індекс свободи слова за 2011 рік, у якому Україна посіла 116-те місце з 179 країн світу. Кількість балів, нарахованих організацією Україні, збільшилася з 46,83 у 2010 році до 54 (чим більше балів, тим гіршою є оцінка ситуації зі свободою слова).

 

При цьому Україна формально піднялася в рейтингу: минулого разу вона посідала 131 місце з 178 країн. «Репортери...» підкреслюють, що цей рейтинг не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення свободи слова у світі.

 

Організація підкреслює, що підвищення рейтингу України до 116 місця пов'язане лише з переміщенням її сусідів, які знаходяться внизу всього списку у цьому році. Насправді, впевнені вони, ситуація в Україні погіршилась, про що свідчить збільшення кількості фізичних нападів на журналістів, повернення до цензури тощо.

 

«Я незадоволений цим рейтингом, який не відображає реального стану речей, і його жодним чином не можна сприймати як підтвердження покращення ситуації зі свободою слова в Україні. Не можна забувати, що він є всього лише результатом порівняння з розвитком ситуації у інших країнах, де свобода слова погіршилась. У цьогорічному рейтингу занадто багато країн, зокрема, африканських, боролись за останні місця, вони і виштовхнули Україну наверх», - заявив Йохан Бір, керівник Європейського Бюро «Репортерів без кордонів».

 

За словами Оксани Романюк, представника «Репортерів без кордонів» в Україні, протягом минулого року ситуація у сфері свободи слова в Україні не змінилась на краще, а навпаки, погіршилась, про що свідчать об'єктивні факти - наприклад, зростання кількості фізичних нападів на журналістів (якщо у 2010 постраждало 26 журналістів, то у 2011 - 35), розвиток різних видів цензури та перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. «Усе це не дає жодних підстав для того, щоб радіти зростанню рейтингу України у порівнянні з іншими країнами. Навпаки, в Україні продовжується розвиток поганих тенденцій: повернення цензури, високий рівень насильства, і тотальна безкарність за напади на журналістів», - заявила Оксана Романюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7104
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
4479 дн. тому
Скажіть, навіщо потрібен рейтинг, який не відображає реальної ситуації навіть за словами самих розробників рейтингу?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду