Куди прямують українські медіа. Думки експертів

13 Січня 2012
15887
13 Січня 2012
15:06

Куди прямують українські медіа. Думки експертів

15887
Куди прямують українські медіа. Думки експертів

Підбиваючи підсумки 2011 року, Незалежна Асоціація телерадіоМовників (НАМ) звернулася до керівників і топ-менеджерів теле- радіоіндустрії з проханням прокоментувати основні досягнення українського радіо/телебачення за останній рік, окреслити головні проблеми сьогодення і спробувати спрогнозувати, якою буде індустрія у 2015 році (рік переходу України на цифрове телебачення).


Наводимо думки з цього приводу:

 


Геннадій Сєргєєв, голова правління НАМ, генеральний директор ТРК «Чернівці», м.Чернівці:

 

 


Основна подія українського телебачення за останній рік - це перехід на цифрове мовлення, водночас - це знищення українського регіонального телебачення в ході переходу на цифру. Власне це також  і є відповіддю на друге запитання про основні проблеми сьогодення.

 

Як виглядатиме радіо/телебачення у 2015 році? - це питання не до телебачення, сьогодні це питання до політиків, які керують цим процесом. Ці всі питання щодо телебачення слід задавати політикам:  чи буде воно суспільним і чи буде збережено в Україні регіональне телебачення.

 


Гончаревський Володимир Валерійович, директор з розвитку ТАВР Медіа Групи («Русское радио», «ХІТ ФМ», «KISS FM»), м. Київ:

 

 


Думаю, что основное достижение медиа за прошедший год - это конкуренция, благодаря которой повышается профессиональный уровень и радиослушатели получают больше интересных программ.

 

Основной вопрос, который необходимо решить на сегодняшний день - это квоты, нужно внести изменения по квотам в закон о телерадиовещании.  

 

Будем надеяться, что в 2015 году все будет намного лучше, нежели сейчас и цифровое телевидение смогут смотреть зрители, а не только компании будут тратить деньги, а смотреть его никто не будет. Считаю, что к цифровому телевидению наша страна не готова экономически.  Будем надеяться, что государство сделает программу, благодаря которой так как и в других странах, государство будет выпускать приемники и обеспечивать их населением, потому что  если этого не будет, цифровое телевидение мало кто увидит.

 


Володимир Фомін, директор радіо «Західний полюс»,  м. Івано-Франківськ:

 

 


На всі ці питання можна відповісти дуже коротко: цифрове телебачення та «Зеонбуд». Зараз  це і наше досягнення, і виклик, і наше найближче майбутнє.  

 


Онно Зонневельда, голова представництва компанії SES в Україні, м.Київ:

 

 


В течение нескольких лет  процесс цифровизации  наземного телевидения переживал стагнацию. Сейчас он идет полным ходом, и цифровая сеть полностью реализована.

 

Телеканалы, государство и «Зеонбуд» должны совместными усилиями стимулировать зрителей переключаться с аналогового телевидения на цифровое - наземное, кабельное или спутниковое. Еще одной серьезной проблемой для телевидения является замедление развития рынка рекламы. А эту проблему невозможно решить без серьезных изменений в мировой экономике

 

Мне кажется, что в будущем основные изменения коснутся потребления телезрителями телевизионного контента.  Я думаю, люди по-прежнему будут смотреть основные бесплатные отечественные телеканалы, но все большее их количество будут смотреть именно то, что они хотят, и тогда, когда хотят. Это станет возможным благодаря введению таких платных сервисов, как Видео по Запросу (VoD) и Видеоуслуги через Интернет - Over the Top TV (OTT). Следовательно, возрастет важность брендинга ТВ-контента (по сравнению с брендингом каналов сегодня). Телеиндустрия в целом будет меняться - основной доходной статьей будет не демонстрируемая телеканалами и другими контент-провайдерами реклама, а платное ТВ и  гибрид рекламы (персонально  нацеленная,  либо общей направленности).

 


Ольга Зоря, заступник директора, ТРК Луч, м. Красний Луч:

 

 


На мій погляд, найбільше досягнення українського телебачення та радіо  - це розвиток власного виробництва на каналах та масова адаптація форматів.

Проблемні питання - це обмежена наявність програмного продукту, складні умови при отриманні ліцензії, їх дуже складно виконувати, оскільки не вистачає штатних працівників, щоб виконати всі ці умови. Ще одним проблемним моментом є залежність українського телебачення та радіо від економіки та влади, хоч і не прямо, а опосередковано.

Я не можу передбачити майбутнє, але сподіваюся, що буде цифрове мовлення, буде більше якісних програм, більше якісного продукту для глядачів, але якщо чесно, не дуже вірю в це.

 


Владимир Харченко, директор ТРК "ПИЛОТ", г. Симферополь:


Наибольшие проблемы - тотальный контроль за ТВ и РВ откровенно националистической Нацрады. А также её тотальная коррумпированность.

 

Кроме того, - националистические нормы закона Украины о ТВ и РВ.  На госязыке должны  вещать государственные СМИ. А вот коммерческие должны выбирать язык вещания по своему усмотрению. Язык рекламы должен выбирать рекламодатель.  Навязывать радиослушателям музыкальные произведения украинских исполнителей, которые, скажем прямо, никому, кроме них самих не нужны, это не забота об отечественном производителе, а попытка навязать всё ту же мову. Если кардинально не переменится украинская власть (а это маловероятно), то украинские ТВ и РВ и в 2015 году будут таким же убогими, как и сейчас.

 

Панове! Вам бы дорасти хотя бы до уровня российского ТВ! Не говоря уже о мировом...

 


Оксана Максимович, юрист, ТРК ТВ 4, м.Тернопіль:


Найбільше досягнення у 2011 році - вихід в Інтернет, он-лайн трансляція.

 

Основні проблеми - ліцензія на цифру, утримання глядача.

 

Телебачення 2015 року - цифрове, мобільне, актуальне.

 

www.nam.org.ua

Ілюстрація - communications.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15887
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду