Історія телебачення в жовтні

8 Січня 2012
19996
8 Січня 2012
09:58

Історія телебачення в жовтні

19996
Історія телебачення в жовтні

З нагоди 60-річчя українського телебачення, що святкувалося в листопаді 2011 року, «Детектор медіа» продовжує публікацію циклу матеріалів, присвячених історії українського та світового телебачення. В ньому подано відомості про факти і події, пов'язані зі становленням і розвитком телеіндустрії в різні роки, але протягом одного місяця. Читач не лише ознайомиться зі щомісячною хронікою українського ТБ, а й дізнається про передумови і світовий контекст, у якому формувався вітчизняний телепростір.

 

Ці матеріали було опубліковано в журналі «Детектор медіа» протягом 2008 року й нині вперше представлено аудиторії інтернет-проекту «Детектор медіа». Автор циклу - відомий дослідник історії вітчизняного і світового телебачення Іван Мащенко, заслужений працівник культури України, академік Української та Європейської телевізійних академій, автор понад двох десятків «телевізійних книг» (у тому числі «Телебачення України» у 2-х томах та двотомної «Енциклопедії електронних мас-медіа»).

 

(Читайте попередні матеріали циклу: Історія телебачення в січні, Історія телебачення в лютому, Історія телебачення в березні, Історія телебачення у квітні, Історія телебачення у травні, Історія телебачення в червні, Історія телебачення в липні, Історія телебачення в серпні, Історія телебачення у вересні)

 

 

1932, 20 жовтня. Московське телебачення показало кінорепортаж про відкриття Запорізького Дніпрогесу. Документальний фільм створювали три знімальні групи. Одну очолював відомий режисер-новатор Дзиґа Вертов, на чолі другої (від Всесоюзного радіокомітету) був кінорежисер Олександр Розумний, у третій – оператори «Союз кінохроніки». Спочатку було знято окремі епізоди до фільму – робота у котловині майбутньої ГЕС, бетонування греблі тощо. Протягом кількох днів фільм змонтували та із закадровим текстом показали по ТБ.

 

1950. Харківські радіоаматори під керівництвом інженера Віктора Вовченка почали розробку і монтаж першого у СРСР «малого» (аматорського) телецентру. Роботи тривали майже рік.

 

1951, 15 жовтня. У США відбулася прем’єра телесеріалу «Я люблю Люсі», головну роль у якому зіграла королева американської кінокомедії Люсіль Дезіре Болл. Цей щотижневий серіал ішов протягом 1951–57 років. Далі, у 1962–68 роках – під назвою «Шоу Люсі», у 1968–74 роках – «А ось і Люсі». Загалом було показано понад тисячу серій. Ці телефільми стали класикою американського ТБ і демонструвалися на домашніх екранах у 78 країнах, збираючи щотижня півмільярда телеглядачів.

 

1952, 31 жовтня. Рада Міністрів Української РСР прийняла постанову, якою було затверджено ряд заходів щодо завершення оснащення зданого в експлуатацію рік тому Київського телецентру й указано шляхи формування його телевізійної програми. У листопаді 1952 року Київський телецентр офіційно почав діяти.

 

1956. У прямому ефірі відбулися перші теледебати щодо обрання на пост президента США. Потім із 1960-го, протягом 16 років, публічні дискусії кандидатів не проводилися, і трансляції було поновлено лише напередодні президентських виборів 1976 року.

 

1958, 1 жовтня. У день чергової річниці проголошення КНР у Пекіні відкрито перший у Китаї телецентр. Але тоді у зубожілого населення Піднебесної майже не було приймальних телеапаратів. Навіть у 1980 році на 1 млрд жителів КНР нараховувалося лише 5 млн телевізорів, тобто один телеапарат на 200 китайців. Лише у середині 1990-х років телебачення в цій країні стало масовим, коли вже 200 млн китайських родин мали домашні екрани.

 

1959, 7 жовтня. Народження космічного телебачення. Цього дня о 06.30 за московським часом фототелевізійна апаратура «Єнісей», установлена на борту радянської автоматичної міжпланетної станції (АМС) «Луна-3», почала фотографувати зворотний бік Місяця. Потім системою космічного зв’язку кадри зйомки було передано на Землю. Їх приймали у наземних пунктах спостереження за польотами у Криму (Євпаторія) та на Камчатці. Так уперше людина побачила зворотний бік єдиного природного супутника Землі, і було випробувано у дії майже 400 000-кілометрову телетрасу.

 

1962, 2 жовтня. Міністерство зв’язку УРСР затвердило новий проект будівництва Республіканського телецентру в Києві. Відповідно документу, 380-метрова вежа призначалася для передачі в ефір пяти телевізійних і чотирьох радіомовних програм. На відстані одного кілометра від неї на дільниці (15 га) колишнього єврейського цвинтаря по вулиці Мельникова, 42 мав бути споруджений апаратно-студійний комплекс ТБ із п’ятьма павільйонами загальною площею 2,5 тисячі квадратних метрів. Цей був так званий суміщений проект. Почалася тривала багатолітня епопея будівництва у столиці України нового телецентру, яка у повній мірі не завершилася й дотепер.

 

1967, 1 жовтня. Цього дня ЦТ СРСР розпочало кольорові передачі за спільним радянсько-французьким стандартом СЕКАМ, випередивши на кілька днів колег із Паризького телецентру.

 

1967. Телестанція міста Дейтон (штат Огайо, США) транслювала прем’єру «Шоу Філа Донахью». Вперше у практиці світового телебачення ведучий показав зразок активної роботи із численною аудиторією у студії. Філ Донахью став широко відомим радянським телеглядачам у середині 1980-х, коли разом із Володимиром Познером (ЦТ СРСР) вів радянсько-американські телемости.

 

1974. Система Українського телебачення, до якої разом із Республіканською телестудією тоді входили й 14 обласних, дозволяла розвивати й удосконалювати творчий потенціал не лише столичних телевізійників, а і їхніх колег із периферії, які готували для республіканського екрану вагомі творчі роботи. Так, Запорізька обласна студія телебачення започаткувала цикл багатосерійних документально-публіцистичних програм «Соціальний портрет колективу» (по п’ять 30-хвилинних випусків присвячувалося окремому трудовому колективу). З 1975 року цей цикл стає загальнореспубліканським, і до його підготовки долучалися всі провідні студії України, створивши протягом п’яти років майже півсотні багатосерійних програм.

 

1976. У Москві показано перший голографічний об’ємний фільм, що був створений у Всесоюзному науково-дослідному кінофотоінституті.

 

1984. На Українському ТБ почала виходити в ефір програма молодіжної студії «Гарт», яка поступово переросла у щотижневий відеоканал. Одним із засновників «Гарту» був талановитий журналіст Вадим Бойко, якій на перших демократичних виборах до Верховної Ради переміг у своєму окрузі й став наймолодшим депутатом українського парламенту, але невдовзі трагічно загинув за нез’ясованих обставин. Тривалий час молодіжним відеоканалом керував Віктор Павлюк. Український «Гарт» був творчим попередником широко відомої у 1980-х московської телепрограми «Взгляд».

 

1985, 21 жовтня. У комплексі Дефанс (східна околиця Парижу) президент Франції Франсуа Міттеран відкрив Всесвітній центр телепрограм. Окрім французьких передач, у паризькій «телевізійній обсерваторії», як охрестили центр журналісти, були представлені екранні твори ще 105 організацій із різних регіонів планети. Тож під одним дахом зібралося телебачення з усього світу.

 

1985, 22 жовтня. На Всесвітній виставці «Експо-85» у японському місті Аукуба демонструвався найбільший на той час у світі телевізор «Джамботро» з екраном шириною 40 метрів, висотою 25 метрів. Площа його зображення дорівнювала 10 тисячам екранів звичайних телевізорів.

 

1985, 23 жовтня. Почалося мовлення супутникового каналу «Європа-ТБ» – продукт кооперації телекомпаній Нідерландів, Португалії, Ірландії, Італії та ФРН. Транслювалися, головним чином, інформаційні та документальні програми. Передавалися вони із голландського телецентру міста Хільверсум. Проте через брак коштів і незгоди у програмній політиці ТВ консорціум через рік розпався.

 

1985. Американським ТБ на комерційних засадах було надано телевізійний ефір програмі для продажу товарів – так званому телешопінгу. У США із 1990 року цим видом бізнесу займалися вже 25 регіональних і національних ефірно-кабельних мереж, причому чотири з них вели передачі цілодобово. З екрану пропонувався товар, а глядачі могли замовляти його по телефону. В Україні телемагазин упроваджується з кінця 1990-х деякими регіональними телеканалами.

 

1989. На фестивалі телебачення високої чіткості (ТВЧ) у Монтрьо (Швейцарія) японська фірма «Ікігамі» вперше представила передачу стереоскопічного (об’ємного) ТБ.

 

1994, 7–13 жовтня. В Амстердамі на виставці телетехніки ІВС-94 вперше експоновано працюючі «віртуальні студії» ТБ, у яких зображення вибудовується за допомогою комп’ютера. А вже у вересні наступного року в місті Санта-Моніка (штат Каліфорнія, США) у віртуальній студії почалося регулярне виробництво програм для інтерактивного телебачення й у запису, й у режимі прямого ефіру.

 

На фото - один із засновників «Гарту» Вадим Бойко

Фото - http://rkr.in.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Мащенко для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19996
Читайте також
15.06.2012 15:00
Олекса Негребецький, для «Детектор медіа»
12 754
07.01.2012 08:41
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
18 865
11.12.2011 08:00
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
12 893
08.12.2011 14:00
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
20 796
26.11.2011 08:32
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
4 015
11.11.2011 08:20
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
26 110
08.11.2011 14:08
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
24 795
06.11.2011 13:20
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
22 787
05.11.2011 08:42
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
22 605
03.11.2011 08:09
Іван Мащенко, для «Детектор медіа»
25 762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду