Кому заважають якісні дитячі програми на телебаченні?

30 Грудня 2011
24410
30 Грудня 2011
11:29

Кому заважають якісні дитячі програми на телебаченні?

24410
Сашко Лірник не знає, як пояснити дітям закриття програми «Світанок»
Кому заважають якісні дитячі програми на телебаченні?

На телеканалі ICTV закрили дитячу телепрограму Сашка Лірника «Світанок». Кожного ранку о 7 годині Лірник розповідав малечі про краденого вола, Попелюшку, Машу і трьох ведмедів та про багато інших казкових цікавинок. За час виходу «Світанку» прозвучало десь близько 800 казок. І попри не дуже зручний час показу, програму все одно дивилися. Про це свідчать листи від малечі, які продовжують надходити...

 

Як розповів «Дню» казкар, минулого тижня він був учасником круглого столу з питань дитячого телерадіомовлення та захисту дітей від негативної інформації, який відбувся в Національній раді з питань телебачення й радіомовлення. Захід був організований Нацрадою спільно з Громадською радою, що діє при цьому органі, та Міжнародною громадською організацією «Інтерньюз Україна». В роботі круглого столу також узяли участь представники органів влади, галузевих об'єднань, телеканалів та дитячих програм на телебаченні й радіо, громадських організацій, що опікуються захистом дітей, міжнародних організацій та ЗМІ. Обговорювалася там і тема закриття дитячої програми на ICTV.

 

«Але ж круглий стіл нічого не вирішує. Просто пожалкували, і все. Змін щодо бачення цього питання у керівництва каналу немає», - розповів Сашко Лірник.

 

Передача «Світанок» перестала виходити на ICTV на початку грудня. І хоча після цього на сайті телеканала й з'явилося оголошення про те, що «проект призупинено з технічних причин» і «незабаром «Світанок» знову з'явиться в ефірі каналу ICTV», за словами Сашка Лірника, все це неправда.

 

«Хоча листи від дітей все надходять і надходять. А дітей обманювати не можна. Передачу треба зберегти. Для українських діток потрібні казки й доброта, а не тупі шоу і кіно. Тільки впродовж цього тижня за один день отримував від десяти до сотні листів. Зараз їх зібралося дуже багато, і я не знаю, як відповісти дітям і як їм пояснити», - говорить Сашко Лірник, із сумом констатуючи, що на дитячому телебаченні практично не лишилося дитячих програм.

 

ДО РЕЧІ

 

«Дитячий телевізійний контент живе за законами радянської торгівлі: дефіцит продукту й засилля інтересів продавця»

 

Таку думку під час круглого столу з питань дитячого теле- та радіомовлення, що відбувся днями в Нацраді, висловив професор кафедри телерадіожурналістики, дикторів та ведучих телепрограм Київського національного університету культури та мистецтв Олександр МАКАРСЬКИЙ. «Практично всі телевізійні канали тримають дітей на голодному пайку. А якщо щось в ефірі й з'являється, то в час, вигідний продавцеві рекламного ефіру, тобто далеко не у прайм-тайм. Канал ІСТV, наприклад, пропонує малятам прокидатися о 5-й годині ранку. Нічого страшного не станеться, якщо рекламу допустять і в дитячі телепередачі, якщо рекламні ролики облямовуватимуть і дитячі програми. Головне - скеровувати частину отриманих таким чином рекламних коштів на виготовлення якісного національного дитячого телепродукту, який завоює інтерес аудиторії, а отже, буде цікавий рекламодавцю», - говорить пан Макарський.

 

Вікторія Кобиляцька, Черкаси, «День»

Фото - «Дуся»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Кобиляцька,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду