Про «снайперський постріл»

30 Грудня 2011
35127
30 Грудня 2011
12:23

Про «снайперський постріл»

35127
Магнус БАРД: «Уряд, який не сприймає критики, зокрема карикатурної, має серйозні проблеми з демократією»
Про «снайперський постріл»

У грудні відомий шведський карикатурист Магнус Бард відвідав Україну в рамках виставки «Плюс 1°С. Кліматичні зміни мовою карикатуристів України і Швеції». Виставка мала суто екологічне спрямування, натомість київський майстер-клас шведського карикатуриста здебільшого стосувався карикатури політичної. Сам Магнус називає себе політично заангажованим, говорить, що за політичними поглядами відносить себе до «зелених лівих» і вважає, що шведам вартувало б більше цікавитися політикою.

 

На майстер-класі Магнус показав свою свіжу карикатуру, що вийшла напередодні у найбільшій ранковій газеті Швеції Dagens Nyheter: король Швеції надкушує золоте яблуко. «Я намалював цю карикатуру, бо наш король має деякі проблеми із засобами масової інформації, має деякі таємниці. Золоте яблуко - це яблуко гріха у тому числі...» - пояснює художник. І також розповідає, що тема цензури для Швеції не є актуальною: будь-який політик, який викаже незадоволення карикатурою чи попросить її зняти, може ставити хрест на своїй політичній кар'єрі. Натомість у Калінінграді одна місцева газета надрукувала представлені карикатуристом роботи, замалювавши на одній із них назву «Газпром»...

 

Магнус Бард підкреслює, що мета будь-якої карикатури - не висміяти, а привернути увагу до проблеми, змусити людей замислитися. Сам карикатурист зізнається, що часто діє, як снайпер, малюючи більше, ніж є у статті. Так він привертає увагу читачів до моментів, які журналіст оминув увагою, робить, за його словами, такий собі «снайперський постріл».

 

Газета «День», як видання з сильною традицією політичної карикатури (її, зокрема, на шпальтах «Дня» свого часу творив знаний карикатурист Анатолій Казанський), не могла оминути увагою зустріч з Магнусом Бардом. Адже це унікальна можливість порівняти український і шведський досвід у цій царині, спробувати проаналізувати роль політичної карикатури в сьогоднішній Європі та дізнатися, який взаємозв'язок існує між політичною карикатурою та рівнем демократії.

 

 

 

- Є приклади, коли карикатура викликала суспільний резонанс, ставала причиною скандалу чи принаймні витягала проблему на поверхню. Чи були у Швеції випадки, коли саме завдяки політичній карикатурі певна проблема набула розголосу?

- На мою думку, особливість політичної карикатури у Швеції полягає у тому, що вона висвітлює складні питання, пояснює серйозні і непрості речі, виражаючи їх у простих і зрозумілих малюнках. Я не можу говорити про якісь конкретні політичні зміни у Швеції, що сталися саме завдяки політичній карикатурі, але впевнений, що велика кількість маленьких карикатур можуть змінити спосіб мислення людей, а значить - змінити і їхні політичні точки зору і переконання.

 

- У чому, на вашу думку, полягають переваги політичної карикатури у порівнянні з журналістським текстом на політичні теми? Чи можна сказати, що сьогодні політична карикатура почувається більш вільно, ніж політична журналістика?

 

 

- Перевага будь-якої ілюстрації в тому, що у комунікації з аудиторією вона діє напряму, завжди «влучає» в ціль. Я знаю, що тих, хто бачить мої ілюстрації в газеті, значно більше, ніж тих, хто читає в ній статті. Читання тексту вимагає значно більших зусиль, ніж переглядання ілюстрацій. Але в будь-якому випадку я не хочу, аби люди у газеті тільки роздивлялися мої політичні карикатури. Потрібно також читати і статті, щоб мати змогу зрозуміти всю складність суспільних процесів. Я сподіваюсь, що мої «веселі картинки» на сторінці з «нудними» текстами заохочуватимуть більше людей читати і, зрештою, вони більше цікавитимуться політикою. Певною мірою демократія залежить від того, наскільки люди цікавляться політичними процесами своєї країни - таке моє бачення.

 

- Чи є в Швеції теми, які прийнято оминати у карикатурі? Які є зв'язки між політичною карикатурою і рівнем демократії в країні?

- Так, існують певні делікатні теми, які ми оминаємо у своїх карикатурах. Не дуже добре малювати і висміювати будь-які меншини та людей, що не мають достатньої влади, наприклад гомосексуалів, людей із вадами, іммігрантів з Ефіопії чи повій. Не все добре у Швеції і з расизмом. Релігія також може бути темою карикатури, але тут треба знати міру та мати повагу. Наприклад, мусульмани не дозволяють жартувати над своєю релігією, на відміну від, скажімо, шведських християн.

 

- Ви казали, що радянські карикатуристи були дуже вправні у вкладанні в малюнок символів і підтекстів, бо їм доводилося це робити у часи контролю і заборон. А які фактори сформували традицію шведської політичної карикатури? Чи має шведська політична карикатура якісь власні специфічні риси?

 

 

- Насправді політична карикатура дедалі рідше з'являється на шпальтах шведських газет, які воліють замість неї просто купувати фотографії. Я знаю не так багато про традиції шведської карикатури, хоча можу сказати, що раніше вона так само знущалась і жартувала над владою, хоча і в більш стриманій формі, з більшою повагою. У той час люди при владі могли відвернутися від вас як від карикатуриста, домогтися, щоб вас звільнили, - тобто зробити те, чого сьогодні вже зробити не можуть. Додам, що всі ми маємо свого внутрішнього цензора, з яким повсякчас потрібно боротися.

 

Крім того, я гадаю, в Швеції люди не стільки зацікавлені у красивому малюнку, в художній якості карикатури, як у її виразності та концептуальності. Сподіваюся, що мені вдається вкласти саме це у свої роботи.

 

- Про що, на вашу думку, свідчить той факт, що країна і її влада не готові сприймати карикатуру. Наприклад, випадок, коли російська газета надрукувала вашу карикатуру про «Газпром», замалювавши сам напис «Газпром»?

- Я це бачу так: уряд, який не сприймає критики, характеризує свою країну як таку, що не хоче і не потребує політичних дебатів, критичних та зацікавлених людей, а отже - має серйозні проблеми з демократією...

 

 

 

 

ДОВІДКА «Дня»

 

Магнус Бард - шведський карикатурист, автор політичних карикатур у ранковій газеті Dagens Nyheter, багатьох журнальних та книжкових ілюстрацій. Народився 1955 року, мешкає у Валлентуні поблизу Стокгольма. Займається політичною карикатурою вже понад 25 років. З 1980 року працював ілюстратором у рекламних агенціях, у 1988 спробував себе в ілюструванні книжок, а 1998-го почав співпрацювати з найбільшою ранковою газетою Швеції Dagens Nyheter як карикатурист. Цікавиться політикою та екологією.

 

Марія Семенченко, «День». Малюнки надані Магнусом Бардом

Фото - «День» 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Семенченко,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35127
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду