Democracy Index: Позиції України погіршилися на 12 пунктів

25 Грудня 2011
9866
25 Грудня 2011
14:44

Democracy Index: Позиції України погіршилися на 12 пунктів

9866
Із категорії держав з «неповноцінною демократією» вона перейшла до країн з «гібридним режимом». Далі «автократія»?
Democracy Index: Позиції України погіршилися на 12 пунктів
В Україні помітно погіршилися показники демократії. Про це свідчить рейтинг Democracy Index-2011: Democracy under stress аналітичної групи Economist Intelligence Unit британського журналу The Economist. Щорічно у цій доповіді аналітики підводять річні підсумки щодо стану демократії в країнах світу. При цьому враховуються такі параметри, як виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, активність населення в політичному процесі, політична культура та громадянські свободи. Самих учасників рейтингу розподіляють за чотирма категоріями владних режимів: «цілковита демократія», «неповноцінна демократія», «гібридний режим», «авторитарний режим». 
 
 
  
За даними рейтингу, цього року Україна посіла 79 місце з-поміж 167 держав і відноситься до «гібридних режимів», у яких вибори проводяться під контролем влади, а громадянських свобод дотримуються частково. У 2010 році Україна обіймала 67-му позицію і була у категорії держав з «неповноцінною демократією». В рейтингу 2008-го року Україна посідала 53-тє, а в 2006-му  52-ге місце.
 
Як зазначено у Democracy Index-2011, нинішні дані свідчать про зниження рівня підтримки демократії населенням: «В Україні підірвано демократичні здобутки Помаранчевої революції, включно з проведенням виборів, свободою ЗМІ і ставленням до опозиції. Мало хто не погодиться, що що засудження колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув'язнення не є прикладом грубого нехтування юридичною системою заради політичної мети».
 
Найвищі показники демократії, за даними рейтингу, у скандинавських країн - Норвегії, Ісландії, Данії, Швеції, а також у Новій Зеландії та Австралії. 

Позиції Росії, у порівнянні з минулим роком, змінилися зі 107-го на 117-те місце, а категорія «гібридних режимів» - на «авторитарні» поряд з Ефіопією, Кувейтом, Йорданією, Нігерією та Марокко.
 
Найгірша ситуація, за Democracy Index-2011, у М’янмі (Бірма), Узбекистані, Туркменистані, Чаді і Північній Кореї.  
 
Загалом, як свідчать дані рейтингу, стан демократії поліпшився в 47-ми країнах. При цьому найпомітніші деформації демократичної форми правління відбулися у країнах Близького Сходу, де «арабська весна» не призвела до бажаних результатів, а в окремих випадках антиурядові виступи були придушені, - Бахрейні, Лівані, Сирії, Кувейті. Максимально аналітики оцінили падіння рівня «демократичності» Бахрейну - на 0,57 пункту з 10, передбачених індексом. Підйом демократії зафіксовано в 39-ти країнах, причому в лідерах знову опинилися країни Близького Сходу, на цей раз ті, де антиурядові руху досягли успіху в досягненні своїх цілей, - Туніс, Лівія і Єгипет.
 
«Детектор медіа»
Фото - http://www.eiu.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9866
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду