Президент не заздрить журналісту. А чи можна позаздрити Президенту?

22 Грудня 2011
24600
22 Грудня 2011
11:11

Президент не заздрить журналісту. А чи можна позаздрити Президенту?

24600
Експерти «Дня» — про враження від прес-конференції
Президент не заздрить журналісту. А чи можна позаздрити Президенту?

Стабільність стає прикметою не лише нашого часу, а й президентських прес-конференцій.

 

Без несподіваних відповідей і здебільшого без гострих запитань (а це особливо прикро) пройшла підсумкова прес-конференція Віктора Януковича, яка транслювалася на всю країну Першим національним.

 

Суто організаційно - також все стабільно: Український дім, президент - на сцені, по одному запитанню від кожного ЗМІ. Схоже, що і в частоті зустрічей гаранта з представниками медіа - також стабільність: одна прес-конференція на півроку. Колишній прес-секретар екс-президента Кучми Олена Громницька, участь якої в скандалі довкола газети «Сегодня» досі не з'ясована та не пояснена, навіть спробувала докорити президентському апарату (і, вочевидь, особисто Дарці Чепак), мовляв, Янукович зустрічається з журналістами у шість разів рідше, ніж Кучма. Можливо. Але хіба злочинна система, вибудувана Кучмою, стала від того кращою? Можливо, ці поради з боку Олени Громницької мають якусь мету? Скажімо, кадрову....

 

Із запланованих двох годин спілкування вступна частина Президента тривала півгодини. Головний мотив його монологу зводився до того, що за два роки в Україні «закладений фундамент». А далі, за словами Президента, «потрібен рух вперед», причому, «не можна йти в майбутнє боком, чи, як кажуть, задом». Це до стратегії національного розвитку...

 

Серед безликих запитань з боку регіональних ЗМІ (що вчергове нагадало про абсурдність існування комунальної преси), які створили для головного героя дійства «теплу ванну», «холодним душем» стало запитання, поставлене Мустафою Найємом: як співвіднести економічні проблеми країни з життям президента, яке поліпшується чи не щодня - розбудовується «Межигір'я», орендується вертоліт за мільйон доларів. Віктор Янукович зберігав спокій, хоча міміка його підводила. «Я вам скажу: те, що ви так бурхливо розвиваєте, мене це абсолютно мало цікавить. І скажу чому. Тому що я маю дуже мало часу для насолоди, дуже мало. Учора, наприклад, я близько третьої години ночі приїхав додому, і сьогодні встав о шостій ранку... Тому про яке солодке життя ви говорите, я не знаю, і обговорюєте тему моєї родини. Я вам хочу сказати, що я вам не заздрю», - сказав Президент.

 

По залу відразу прокотилося: це погроза?

 

Так, не найвдаліша відповідь. Але чи могла вона бути вдалою взагалі? Попри те, що за ці роки Віктор Янукович - і це треба визнати - навчився говорити - очевидно, що сказати йому нічого. І тут вже йому не позаздриш...

 

Незважаючи на всі поступки, подаровані Кремлю, він змушений вислуховувати фамільярності з боку російського тандему, до останнього торгуватися відносно ЄврАзЕС («Ми хочемо подивитися, як працюватиме ЄврАзЕС, побачити результати роботи ЄврАзЕС... Якщо це буде привабливо для України, це буде вигідно нам, і буде відповідати нашим національним інтересам, ми це питання винесемо на публічне обговорення, і буде публічна дискусія...».). Ще рік тому «День» писав про ту пастку, в яку заганяє себе влада, йдучи на поступки Кремлю. Адже цих поступок нхто не оцінить і їх ніколи не буде достатньо. Принаймні доти, доки Україна матиме суверенітет.

 

Дуже непереконливо президент виглядає, виправдовуючись щодо «справи Тимошенко» («Що я мав зробити, заборонити правоохоронним органам розслідувати це питання? Єдине, чого я вимагав, щоб тут не застосовувався вибірковий підхід... Я хочу сказати, що я не проти того, щоб Тимошенко була звільнена при певних умовах, які передбачені українськими законами»). Це на волі Юлія Тимошенко - неоднозначний політик. А за гратами вона - жертва судочинства. Не знаючи реалій українського правосуддя, В.Януковичу справді можна було б поспівчувати, але Печерський суд позбавляє президента шансу на співчуття та довіру з боку громадян.

 

На жаль, Віктор Янукович не дав чіткої відповіді на жодне запитання по суті (тобто ті, які звучали не від регіональної преси), а про суспільне мовлення, як виявилося після запитання «Детектор медіа», президент взагалі забув («Я відверто скажу, що вдячний, що ви мені нагадали. Я подивлюсь в якому стані проект, і підсилю вирішення питання в найближчому часі»).

 

Так само розмитою відповідь була і на принципове кадрове запитання, яке (ще б пак - із міністром освіти Табачником!) мусується в пресі та кулуарах вже не перший місяць. «Є плани зробити кадрові зміни, і вони будуть, коли прийде час». Це не самоціль, запевнив президент, і закликав дати чиновникам шанс: «Де це питання визріло, рішення прийматимуться негайно. Але там, де є ще надія, де відкривається друге дихання на дистанції, треба дати шанс, можливо буде чемпіоном», - припустив Віктор Янукович.

 

На що можна очікувати від «другого дихання» міністра Табачника?

 

Можливо, сьогодні якраз рішуча зміна кадрової колоди найбільше потрібна президенту.

 

Володимир ФЕСЕНКО, політолог:

- Під час прес-конференції Президент знову дав зрозуміти свою позицію по Тимошенко. По газовим питанням, мені здається, він обрав більш виважену і аналітичну тональність, на відміну від Азарова, який часто схиляється до оптимістичних прогнозів. В кадровому питанні Янукович знову продемонстрував свій класичний обережно-консервативний стиль. А якихось принципових новин від Президента у ключових питаннях я не почув. Був лише один більш-менш серйозний «прокол». Це було у традиційному протистоянні журналіста Найєма і Президента Януковича. Останній відповів не зовсім влучно, на відміну від інших своїх відповідей. Він дав двозначну відповідь, яка була не зовсім коректною. Її можна по-різному сприймати, зокрема, і як погрозу.

 

Віктор НЕБОЖЕНКО, політолог:

- Насправді відповіді ми всі знали. По-перше, зірвалося підписання угод щодо зони вільної торгівлі та безвізового режиму з Євросоюзом. По-друге, Президент приїхав із Москви. Перш ніж почалася його прес-конференція, було опубліковано результати зустрічі Путіна й Азарова, що дуже негарно з боку росіян. По-третє, про те, що Тимошенко не вийде з в'язниці, ми також знали. Прес-конференція мала характер якщо не підсумкової, то, принаймні, зустрічі Президента з журналістами, який хотів натякнути на їх неправильну поведінку та неправильні запитання. Маю на увазі натяки з боку Президента журналістові, коли він відповідав на запитання щодо Межигір'я. Важко сказати, чи варто було заради цього скликати прес-конференцію. Якихось інформаційних матеріалів ми не отримали. Розмови про те, що нинішній владі доводиться «розгрібати» те, що наробили за попередні 20 років інші, - це результат роботи втомлених політтехнологів, а не Адміністрації Президента. Щодо кадрових питань, то це дуже слизький шлях, на який ступив Президент. Він обіцяє кадрові зміни, але не робить їх. Якщо політик погрожує когось зняти й цього не робить, тоді або він непослідовний, або не володіє кадровою політикою.

 

Іван Капсамун, Марія Томак, «День» 

Фото - «День» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Капсамун, Марія Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду