Євробачення-2012: веселі перегони в Україні

3 Грудня 2011
13780
3 Грудня 2011
14:53

Євробачення-2012: веселі перегони в Україні

13780
Коректно профінансувати теледійство фундаментально допомогло б віднесення євровізійних проектів до держзамовлення з відповідним бюджетним фінансуванням. Але поки що — тиша.
Євробачення-2012: веселі перегони в Україні
Достатньо поінтригувавши музикантів та громадськість відсутністю інформації по майбутнє Євро­бачення, керівництво Націо­нальної телекомпанії нарешті дало старт подіям під загальною назвою «Пошук пісні для фіналу-2012 у Баку».

Тішить головне: заявлено, що це буде не закулісний, а національний відбір пісні, яка представить Україну в Азербайджані.

Керівництво НТКУ чітко поінформувало про початок цивілізованого, відкритого, зрозумілого й демократичного пошуку відповідного музичного матеріалу. Заявки на участь у першому етапі прийматимуть до кінця 2011 року. Потім у той або інший спосіб (в НТКУ вирішують) визначать 20 пісень-фіналістів.

І тут з’ясувалася перша весела цікавинка: фіналістів буде обрано лише 19. Одне місце, «за попередньою домовленістю», залишено за переможцем навколоспівочого відеоконкурсу на одному з навколоукраїнських комерційних телевізійних каналів. ЗМІ миттєво вчепилися в очевидну бульбашку: чому раптом саме «цей» канал, адже в Україні подібних чимало — з купою аналогічних проектів? Що то за «домовленості» і т.ін.?

Керівництво доволі мляво щось розповідало. Як для піару — очевидна знахідка. А як для наповнення атмосфери чергового відбору певним запахом — не дуже…

Інша проблема, яку розуміють учасники українського ринку шоу-бізнесу (продюсери, менеджери, саунд-продюсери, а надто музиканти), — склад так званого «національного журі».

Катастрофа з журі зразка 2011 року (не реготав лише лінивий) нічого не навчила. Журі зразка 2012-го керівництво НТКУ ще не визначило. Проте категорично відрубало: пропозиції не приймаються!

Що це означає? Те, що поза процесом лишаються професійні музичні українські організації, що активно працюють у шоу-бізі, поважні професіонали «неєвровізійного» віку (співаки, менеджери, продюсери...)

НТКУ обіцяє оприлюднити на своєму сайті вдосконалені правила відбору сезону 2012. Основна зміна: не передбачено інтернет-голосування. Саме така форма спричинила найбільше непорозумінь під час торішнього відбору: від вибуху технологічних знахідок («як обдурити») до сплеску бурхливих пристрастей («як дошкульніше вколоти»).

Інша важлива морально-технологічна зміна: з одного телефонного номера проголосувати за обрану пісню можна лише один раз.

Керівництво НТКУ запевняє: з реаліями підготовки до участі у фіналі в Баку будуть ознайомлені всі бажаючі. Одна з них, про яку весь час забувають, — НТКУ і Українська держава не фінансують присутності на європейському фіналі попередніх віт­чизняних переможців.

До слова, так роблять десятки країн — учасниць Євробачення.
 
Це означає, що перш ніж «засвітитися», претенденти мусять добряче порахувати. Хоча, як показує досвід участі вітчизняних артистів у Євробаченні, ніхто з них після появи на сотнях мільйонів телеекранів явно не бідує.

Отже, зі спонсорською або інвесторською підтримкою все гаразд. Українській національній телекомпанії і державі є чим перейматися і без цього… Адже витрати на якісне телевізійне забезпечення цього вкрай популярного видовища доволі чималенькі.

Коректно профінансувати теледійство фундаментально допомогло б віднесення євровізійних проектів до держзамовлення з відповідним бюджетним фінансуванням. Але поки що — тиша. А тим часом у цій сфері нам «допомагають» сусіди.

Російські телеканали багато років демонструють на територію України свою версію Євробачення. Керівництво НТКУ з перемінним успіхом намагається цьому завадити. Навіть програвало й вигравало суди.

Хоча, як на мене, предмет позовів був не в тій площині: намагалися заборонити розповсюдження програмного продукту — тобто показ фіналів Євроконкурсу в Україні зарубіжними мовленнєвими компаніями.

Такі підходи видаються непрофесійними, бо суперечать міжнародним угодам. Дивитися на своїй території супутникові сигнали, розповсюджені навіть через кабельні мережі, українці можуть спокійно. А от заробляти на розміщені реклами в ексклюзивно придбаному НТКУ телепродукті сусіди не можуть. Усі зусилля юристів НТКУ мають бути спрямовані на унеможливлення спроб заробити в такий спосіб грошенят на теренах нашої держави. Ексклюзивне розміщення реклами в євровізійних телепоказах виключно (!) в ефірі Першого національного каналу України має істотно поліпшити фінансове становище НТКУ. А інформувати про це тих, хто розміщує рекламу в українському ефірі в іноземних телепродуктах, потрібно заздалегідь.

Думки ці висловлюю давно, та результатів не видно. А зовсім скоро — «веселе» заробляння на значно дорожчій телеісторії під назвою «Євро-2012»... Позитивом на цьому тлі виглядають заяви представників НТКУ про те, що нарешті буде «запущено» супутникову версію Першого національного на Росію.

Отже — робота над відбором пісні ввійшла в активну фазу. Попереду — національні ефіри. Попереду — пісня. Дев’ята за ліком, яка представить Україну в Європі. Хочеться вірити — якісна українська пісня.
 
Олександр Зирін, «Дзеркало тижня. Україна»
Фото - http://dt.ua
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13780
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dssdf
4546 дн. тому
у автора совок в дупі грає, яке нафік держамовлення?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду