Юрій Горбунов: Я за те, щоб ефір був українським на 100 відсотків

25 Листопада 2011
31035
25 Листопада 2011
12:35

Юрій Горбунов: Я за те, щоб ефір був українським на 100 відсотків

31035
Відомий актор–ведучий працює на ТБ за Станіславським, вважає, що не можна себе постійно критикувати, і мріє стати «генералом»
Юрій Горбунов: Я за те, щоб ефір був українським на 100 відсотків

Після шести років роботи у «Підйомі» на Новому каналі та ведення «Танців з зірками» на «1+1» Юрій Горбунов, без найменшого сумніву, став одним із улюбленців телеглядачів. Тим часом володар трьох статуеток «Телетріумфу» в особистому заліку та двох - у командному мріє про нове грандіозне вечірнє шоу вихідного дня і розмірковує про авторський проект.

 

«Із Ткаченком у нас завжди були робочі стосунки»

 

- Юрію, ви як актор маєте мріяти про якусь надзвичайну роль. Яке телешоу хочете вести? Чи найкраще вже було?

- Якщо найзаповітніша роль уже зіграна - то це солдат, який не мріє стати генералом. Безперечно, мрію про шоу, яке з різних причин ще не реалізовано. Кожному проекту свій час і своє місце. Так було з «Танцями з зірками» - проект лежав кілька років на столах керівників різних каналів, які не хотіли його запускати, бо вважали, що це нікому не потрібно, його ніхто не дивитиметься, а виробництво такого шоу дуже вартісне. Але потім на «1+1» був фурор. Має прийти час і для вечірнього великого, грандіозного шоу вихідного дня (аналогічного американським), ведучим якого я хочу бути.

 

- Ви вже казали про бажання робити авторську програму.

- І вона має визріти. Для авторського проекту потрібен час. А в мене зараз таке завантаження, що його не вистачить ще на щось. Думаю, авторський проект може бути через кілька років.

 

- Свого часу з Нового каналу, де були ведучим «Підйому», ви пішли «з солідарності» з Олександром Ткаченком. Які у вас стосунки з нині гендиректором групи «1+1»: дружні чи суто виробничі?

- У нас завжди були робочі стосунки: і на Новому каналі, і на «1+1». Дружба з керівництвом - це межа, яку часто хочеться перейти, але правильно, коли стосунки лишаються робочими.

 

- Чи можете ви - обличчя каналу - впливати на наповнення проектів, які з'являються в ефірі «Плюсів»?

- Якщо мені не подобається проект чи з особистих причин, я можу відмовитися бути його ведучим. Найвідчутніше можу впливати на проект, у якому працюю. Будь-який сценарій і текст ведучий підлаштовує під себе. Ти як актор «натягуєш» на себе певну роль, залишаючись собою, - усе за Станіславським.

 

- Зараз телебачення тяжіє до легковажності: подружнє ліжко серед столичного майдану Незалежності, прискіпливе розглядання жіночої білизни...

- Канали показують багато розважальних програм, бо глядач хоче їх дивитися. Народ стомився від політики, вона йому набридла. Фільмів рівня «Піратів Карибського моря» у такій кількості, щоб щовечора була прем'єра, немає. Тому канали пропонують розважальні проекти. А вже кожен глядач персонально вибирає, що дивитися. Якщо не подобається проект, в якому ліжко стоїть серед майдану Незалежності, - завжди є можливість перемкнути на інший або взагалі виключити телевізор і дочекатися, допоки покажуть те, що до вподоби.

 

- І все ж, на вашу думку, чому вітчизняні телевізійники часто наповнюють свої розважальні проекти не, скажімо, пізнавально-інтригуючими елементами, як наприклад, Вуді Аленн свою комедію «Опівночі в Парижі», а майже вульгарними?

- Тому що канали - це, у першу чергу, комерційні підприємства, які заробляють гроші і мають отримувати прибуток, аби не просто триматись на плаву, а й мати можливість виробляти нові продукти. Прибуток буде лише тоді, коли програму дивитиметься якомога більша кількість глядачів, а вони якраз найчастіше обирають зовсім не пізнавальні програми. От і все.

 

Про «Красу по-українськи», Оксану Кучерову і Машу Єфросиніну

 

- Ви стали ведучим нового проекту «Краса по-українськи». Він більш легковажний, чи його наповнення збалансоване?

- Вважаю, що на каналі «1+1» немає легковажних проектів. Просто багато хто ще не звик дивитися, скажімо, на проблеми сексу без: «Ой, та як можна?!» Якщо програма про секс виходить не о 19-й, 20-й і навіть не о 22-й годині, а ще пізніше - дорослі телеглядачі мають право знати, що як називається.

 

А «Краса по-українськи» - це уже повністю відзнятий розважальний проект. У ньому дівчата, які живуть у віддалених від цивілізації селах, адаптуються до сучасного світу. Втім, це не варіація «Мауглі». Звичайно, учасниці чогось не знають, з чимось стикаються вперше: піднімаються ліфтом на 24-й поверх або ескалатором. Але кожен із нас щось подібне переживав. Коли я приїхав у Київ вступати у театральний інститут, так само вперше їхав у метро. Для адаптації учасницям знадобилося зовсім мало часу, бо до комфорту звикаєш швидше. Інша справа - повертатися додому, як після відпустки. Це певний стрес, але він проходить.

 

- На кого розрахований проект?

- Я б його радив подивитися всім. Бо проект про те, що кожному випадає шанс змінити своє життя - навіть якщо ми в це не віримо. Більшість вважає, що всі місця зайняті, усе розкуплено. А «Краса по-українськи» для того, щоб люди зрозуміли, що перед ними можуть розкритися усі двері - варто лише захотіти. Щоправда, життя у великому місті для багатьох не краще, ніж у рідному селі. І це також потрібно усвідомити.

 

- Як вам працювалося з продюсером Оксаною Кучеровою?

- Ми давно знайомі, Оксана свого часу була одним из редакторів «Підйому», у нас дружні стосунки. Тому мені з нею працювалося комфортно. Думаю, що це далеко не останній наш спільний проект з Оксаною. Найважливіше для продюсера - це розуміння того, що ти хочеш зробити, бачення кінцевої мети. Коли ти не розумієш, куди йдеш, то важко визначити шлях. Але не менш важливе й розуміння того, що відбувається на знімальному майданчику саме зараз. Коли продюсер лише стратег, з ним теж дуже складно працювати. Продюсерське око має бачити все: від щоденних нюансів і дрібниць до результату. В Оксани з цим немає проблем.

 

- Як ви ставитесь до того, що відомі телеведучі, як правило, працюють відразу у кількох проектах? Чи не відбувається це тому, що практично немає нових кадрів? Хто має їх «вирощувати»?

- По-перше, якщо у ведучого каналу є час, його завантажують роботою: одним проектом, другим, третім і навіть четвертим. Шукати іншого ведучого - на це треба витратити зусилля і гроші. Немає сенсу навчати когось, якщо вже є перевірена людина тут, поруч.

 

- Для себе готує кадри СТБ: вихідці з проектів каналу, наприклад, Еріка, Ірина Борисюк. Чи вчили б майстерності інших ви, якби група «1+1» відкрила школу професійної майстерності?

- Я можу передавати досвід у будь-який час. Я його передаю, коли мене запрошують на зустрічі зі студентами. Але це не означає, що відразу з'являються професійні ведучі, яким канали довірять свої проекти. Коли у кадрі опиняються люди, які не знають, що робити і як поводитись, - це може змусити глядача перемкнути «кнопку». Забезпечення і підбір кадрів - справа, яку кожен канал вирішує індивідуально. Але від того, що працює «Інтершкола», на каналі «Інтер» не з'являються нові обличчя.

 

- Режисер Сергій Архіпчук якось казав, що Юрій Горбунов свого часу «підтягував» Машу Єфросиніну і вже покійну Ольгу Буру.

- До того, як прийти у «Щасливий дзвінок», я уже 5 років пропрацював у професійному театрі і мав досвід роботи у телевізійній програмі. Дівчата були ще студентками, які на телебаченні нічого не бачили і не знали. Зрозуміло, я їм допомагав. Але це була взаємовиручка, а не навчання.

 

- Донині дехто вважає, що ви після «Підйому» - у сварці з Машею Єфросиніною.

- Із Машею в нас був такий період, який швидко минув, коли ми втомилися одне від одного, бо 6 років щодня працювали пліч-о-пліч. Зараз нормально спілкуємося, проводимо спільно заходи.

 

- Телеведуча Сніжана Єгорова, ваша кума, характеризує вас як ідеального сім'янина. А ваша дружина часто телевізор дивиться?

- У кожній сім'ї є «блохи», внутрішні. Але сім'янин - що тут скажеш. А дружина дуже рідко дивиться телевізор. «Фешен» або Animal planet. Програми з моєю участю дивиться лише тоді, коли їх переглядаю я. «Підйом» за 6 років дружина не бачила жодного разу!

 

Про «Телетріумф» і національний телепродукт

 

- Свої програми ви переглядаєте, щоб аналізувати?

- Я не люблю аналізувати, бо переживаю з приводу того, що зробив щось не так. А постійно себе критикувати не можна. Втім, якщо є якийсь конкретний сумнів, - обов'язково передивлюся епізод. Наприклад, у «Смакуємо» був гість, якого не всі хотіли бачити в ефірі. Я вважав, що він буде веселим і гарно готуватиме. Запис проходив складно, бо людям (і в мене була така проблема) одночасно складно щось розповідати, відповідати на питання і готувати. Але результат виявився позитивним: вийшла гарна програма.

 

Для мене найкомфортніше працювати у прямому ефірі: усе переживаєш саме зараз, нічого неможливо переграти, переробити.

 

- Як ви ставитесь до премії «Телетріумф»? Хто має бути експертами?

- Я цього року був серед експертів, але вважаю, що це не зовсім правильно. Бо я - людина заангажована, оскільки є працівником каналу «1+1» і маю внутрішню думку та суб'єктивне ставлення до колег і програм. Мені здається, що експертами має бути якась частина глядачів, які не мають жодного стосунку до телебачення, телевізійні критики. Ідеальний варіант, як на мене, зібрати іноземних експертів, які не знають, хто є хто на українському ТБ, і нехай вони впродовж тижня чи двох передивляться усі проекти, які претендують на звання кращих. Щоб це був погляд не зсередини - як це відбувається зараз, а ззовні.

 

Зараз оцінки експертів часто є дуже суб'єктивними. Хоча щоразу, коли ти виходиш отримувати «Телетріумф», - це приємно.

 

- Яка ваша позиція стосовно квот у телеефірі української мови і національного продукту?

- Я народився у Львівській області і виріс у Івано-Франківську - і цим усе сказано. Нещодавно я бачився з друзями, які співають російською мовою. Вони у шоці від законотворчості наших депутатів, які зменшують не частку україномовного продукту, а загалом національного - й україномовного, і російськомовного, з 50 до 25 відсотків. Можливо, хтось щось переплутав чи зробив «технічну» помилку, але результат може бути катастрофічним.

 

Я за те, щоб телевізійний ефір був українським на 100 відсотків. Оскільки у нас двомовна країна, в ефірі може звучати і українська, і російська, але пріоритетною обов'язково має бути все ж таки українська. А ще мені подобається тенденція останнього часу, коли кількість російських ведучих в українських проектах зменшується.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Юрій Горбунов, 41 рік, телеведучий, шоумен.

Народився у м. Новий Роздол Львівської області. Виріс на Івано-Франківщині.

Закінчив київський Інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Спочатку працював у Івано-Франківському драмтеатрі.

З 1997 року - у Києві.

У 1998-1999рр.. на каналі УТ-1 вів програми «Три крапки» та «Щасливий дзвінок».

З 2000 року - на Новому каналі.

З червня 2006 року - на «1+1».

Як найкращий ведучий розважальних шоу нагороджений трьома статуетками премії «Телетріумф».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31035
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ПРОДЮСЕР
4558 дн. тому
Юра, ты - молодец! привет из Кировограда!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду