«Закарпатське телебачення ближче до людей, ніж загальноукраїнське…»

13 Листопада 2011
18055
13 Листопада 2011
16:02

«Закарпатське телебачення ближче до людей, ніж загальноукраїнське…»

18055
Керівник ТРК «Даніо» Алла Петрова про регіональне ТБ, боротьбу за глядача та про те, коли в області буде «цифра»
«Закарпатське телебачення ближче до людей, ніж загальноукраїнське…»
16 листопада в Україні святкують День працівників радіо, телебачення та зв’язку. З цього приводу зазвичай згадують тих, хто лишається поза кадром та поза ефіром – операторів, монтажників, інженерів. Навіть керівників, яких глядачі не впізнають в обличчя, на відміну від їхніх підлеглих. А саме від очільників багато чого залежить. Як, зокрема, від Алли Петрової – директора телеканалу «Даніо», більш відомого як «21 канал». Саме вона змогла підняти цю невеличку студію до рівня знаного та улюбленого каналу ужгородців. А зараз планує вивести його у Всесвітню мережу та перевести в цифрове мовлення. Детальніше про це – в нашому інтерв’ю.
  
«Головне, що нас дивляться…» 
 
– Алло Олександрівно, 16 листопада керівники телерадіокомпаній зазвичай підводять підсумки своєї роботи. Отже, чим сьогодні може похвалитися ТРК «Даніо»?
– Так, сьогодні ми підвели підсумки нашої попередньої роботи, намагалися провести аналіз, врахувати помилки та перенести досвід минулого в майбутнє. Адже незабаром переходимо на цифрове мовлення – ми отримали ліцензію на область. Згадую всі ті перипетії, які відбувалися навколо «Даніо» за останні 10 років, і роблю висновок – досягли чимало хорошого. Хвалитися не хочу, бо не люблю. Просто знаю, чого ми варті. Звісно, є й недоліки, без них не обходиться…
 
– Про які саме йде мова?
– Конкретизувати не буду, всі ми робимо помилки. Але той факт, що «Даніо» знають люди, і те, що ми – незалежна телестудія, яка намагається кожну новину подавати об’єктивно, – оце головне досягнення. Все інше – дрібниці.
 
– То хіба «Даніо» сам на себе заробляє?
– Так, заробляємо самостійно –  в основному  за рахунок реклами, замовлених програм, проектів.
 
– Як боретеся за глядача із загальноукраїнськими каналами?
– Дуже просто: регіональне ТБ нині має більшу увагу, на відміну від загальноукраїнських каналів, адже саме місцеві програми відповідають на питання: чим живе регіон, які проблеми існують, що робиться для їхнього вирішення, наскільки конструктивним є діалог між владою та населенням?
 
– Як визначаєте, наскільки успішна ваша робота? За відгуками глядачів? Чи за присутністю реклами?
–  Ми орієнтуємося як на відгуки наших телеглядачів, так і на рекламодавців. Таким чином намагаємося вдосконалюватися. Головне, що нас таки дивляться і є результат нашої роботи. 

– Що сьогодні можна побачити цікавого на «Даніо»?
– У першу чергу, це новини. Наразі ми випускаємо їх один раз на тиждень, плануємо робити це щодня. Стартував новий проект «Депутат» із Ларисою Липкань. У програмі знайомимо телеглядачів із народними обранцями. Також є програми «Про головне» (аналізуємо останні резонансні події), відома «Формула успіху» про людей, які чогось досягли в житті. Задумок багато, сподіваюся, вдасться їх втілити в життя... 
 
«Журналісту легше бути депутатом…» 
 
– Знаю, що почали ви керувати каналом не за хороших обставин. Розкажете цю історію?
– Так… Каналом займався мій чоловік. Так вийшло, що він рано пішов із життя. І ця справа лягла на мене. Знаєте, багато хто говорив, що в мене нічого не вийде, казали, навіть не пробуй. Але в мене не той характер. Вирішила всім довести, що зможу. Змогла. І за це,  звичайно, дуже вдячна своєму колективу. І хоча пройшло більше 10 років, ота фраза «ти не зможеш» досі стимулює до роботи.
 
– Як вчилися керувати? Що було найскладнішим?
– Вчуся досі. Намагаються до кожного знайти індивідуальний підхід. Із людьми мені легше знайти спільну мову, ось із технічним забезпеченням складніше.
 
– Як формували творчий  колектив?
– Запрошували всіх – і професіоналів, і людей із вулиці. Всім говорили: «Ми починаємо з нуля, отже, робота є – грошей нема. Якщо маєте бажання реалізовуватися – будь ласка». І так стали працювати. Зібрали кістяк – колектив, який працював як єдине ціле. Завдяки цим людям «Даніо» стали впізнавати.
 
– Знаю, що в Києві запланували перевести всі канали на цифрове мовлення. Яка ситуація з вашим ТРК? Вдалося здійснити перехід? За рахунок чого?
– До 2015 року всі канали мають перейти на цифрове мовлення. Ми отримали ліцензію і зараз триває процес переходу «аналога» на «цифру».
 
– Крім того, що керуєте каналом, ви й ще депутат обласної ради. Як встигаєте це поєднувати?
– Професія журналіста дає більше можливостей спілкування з людьми. Відтак знаємо, що потрібно громадянам і як слід ту чи іншу проблему вирішити. Ми ж володіємо всією інформацією, а для депутата це важливо. Тепер я можу брати участь у розв’язанні тих проблем, які є в області, у краян.
 
Денис Фазекаш, «Закарпатська правда»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18055
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду