Луганські журналісти звинувачують видавця у фінансовій непорядності

9 Листопада 2011
9148
9 Листопада 2011
13:07

Луганські журналісти звинувачують видавця у фінансовій непорядності

9148
Директор закиди відкидає. Медіаюрист вважає, що журналістам не варто вірити роботодавцеві на слово
Луганські журналісти звинувачують видавця у фінансовій непорядності

Луганські журналісти Яна Осадча, Денис Кіркач і Григорій Луговський заявляють, що їхній колишній роботодавець ТОВ «Неделя» перешкоджав виконанню професійних журналістських обов'язків і затримував або не виплачував гроші. Відповідні заяви журналісти оприлюднили у Facebook.

 

У своїх зверненнях журналісти підкреслюють також політичну заангажованість керівництвакомпанії-видавця.

 

Яна Осадча, яка в серпні цього року отримала пропозицію очолити сайт «Неделя+», розповідає, що погодилась на співпрацю за умови офіційного працевлаштування і роботи виключно над інформаційним наповненням сайту - без «політичної складової». Пропрацювавши кілька тижнів, за її словами, вона стала отримувати вказівки «знімати ті чи інші новини, не ставити ті чи інші коментарі», оскільки це може підставити власника і Партію регіонів. Окрім того, її так і не оформили на роботу офіційно.

 

За словами журналістки, вона буде домагатися, щоб ТОВ «Неделя» перевірили контролюючі органи: інспекція з охорони праці, податковя інспекція, Луганська прокуратура.

 

Григорій Луговськой, колишній редактор журналу Partyzone magazine, що належить ТОВ «Неделя» заявив, що керівництво фірми систематично порушувало фінансові зобов'язання перед співробітниками і грубо втручалося в творчий процес. «Більше того, я був свідком того, що керівники підприємства завищували поліграфічні витрати на видання журналу, водночас "економили" на журналістах», - пише Григорій Луговськой.

 

Денис Кіркач, який спочатку співпрацював з холдингом як позаштатний автор, а у 2009 році як редактор Partyzone Magazine, також застерігає своїх колег щодо «Недели», оскільки, за його словами, видавці не виконують фінансових зобов'язань.

 

Власником видань вважають алчевського бізнесмена, депутата Луганської обласної ради від Партії регіонів Костянтина Петрова.

 

Костянтин Петров у коментарі «Детектор медіа» сказав, що не має права втручатися в редакційну політику видань. «Я є просто співзасновником медіахолдингу, до якого входять газета, журнал, кілька сайтів і типографія. На жаль, я не маю права втручатися в редакційну політику. Я особисто не знаю журналістку Яну Осадчу, і зі слів керівника відділу кадрів, така людина у нас не працювала. Кіркач у нас працював кілька років тому, і ніяких письмових претензій з моменту його звільнення не надходило. І з ним, і Луговським розрахувалися в повному обсязі. Я обурений цими заявами, це якась інсинуація. І Кіркач, і Луговськой знають мої телефони і могли до мене зателефонувати. Але жоден цього не зробив. Це якась заздрість, бо газета «Неделя» виходить уже багато років - 15 тисяч випусків, стала обласним виданням. У редакції працює 25 журналістів. Думаю, це пов'язано із зростанням впливу газети», - заявив він.

 

Директор ТОВ «Неделя» Олег Притикін у коментарі «Детектор медіа» сказав, що, дійсно, Яна Осадча не була оформлена на роботу, оскільки  офіційно числилась директором іншого підприємства. Суперечка виникла через те, що Яна відмовилася ставити на сайт блог дописувачки, яка звинувачувала одного з журналістів у насильстві (не називаючи його прізвища). На думку Олега Притикін, вона не мала права цього робити, тому їй заблокували доступ до адмінки сайту. Щодо фінансових зобов'язань, то пан Притикін готовий розрахуватися з Яною Осадчою за роботу власними коштами.

 

Щодо ж заяв двох інших журналістів, то Олег Притикін зазначив, що вони звільнилися кілька років тому за власним бажанням, і фінансових боргів перед ними у товариства немає.

 

Юрист ІМІ Роман Головенко вважає, всі ці три випадки об'єднує те, що журналісти вірили роботодавцеві на слово. «Не маючи документального підтвердження розміру своєї заробітної плати або обіцяного гонорару, вони опинилися в дуже складному становищі. Адже факти виконання ними роботи в принципі ще довести можна, а от суму, яка має бути сплачена за неї, за відсутності відповідних документів могли б підтвердити хіба що свідки. Але в таких ситуаціях свідки знаходяться не часто, зазвичай вони близкі до однієї зі сторін конфлікту, і суд імовірно розглядатиме покази свідка в такій справі як маловагомий доказ», - зазначив Роман Головенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду