Телевізійна історія з Хрещатика, 26

8 Листопада 2011
21907
8 Листопада 2011
12:16

Телевізійна історія з Хрещатика, 26

21907
Чи повернеться сучасне ТБ до традицій попередніх поколінь?
Телевізійна історія з Хрещатика, 26

У суботу, 5 листопада, українському телебаченню виповнилося 60. Ювілей виявився хорошою нагодою згадати, як все починалося 1951-го. На святковому концерті в Міжнародному центрі культури і мистецтв зібралися не лише сучасні телевізійники і керівники НТКУ, а й ті, хто творив українське телебачення в перші десятиліття. Так, наприклад, однією з ведучих вечора була Тамара Щербатюк, яка на телебаченні вже близько 50 років, а впродовж 22-х років виходить в ефір зі своєю знаменитою програмою «Надвечір'я».

 

Коли через шість років після війни київський телецентр розпочав мовлення, Київ увійшов у десятку столиць Європи, де існувало телебачення. Зрештою, кияни на п'ять років випередили Москву - і це те, чим сьогодні особливо пишаються українські телевізійники. На перших кадрах задкує собача упряжка - інженер від хвилювання неправильно зарядив плівку. Але в ейфорії від того, що картинка йде, цього спочатку навіть не помітили. 1953 року в столиці було сім тисяч телеприймачів, і кияни ходили один до одного «на телевізор». А до 1959 року в Україні з'явилося 11 телестудій.

 

- Українське телебачення може пишатися динамікою свого розвитку, - вважає диктор і ведуча Тетяна ЦИМБАЛ, яка працює на українському ТБ понад 40 років. - Коли я лише починала працювати, у нас було два канали: Перший канал, більший за обсягом, який ми ділили з Москвою, і Другий канал, який транслювався лише в межах Києва та Київської області. А зараз! Зрозуміло, що телебачення сьогодні абсолютно інше, як інша країна, інші смаки, інша мода. Але має бути певна основа в житті. Якщо вона є, ти зможеш відрізнити в тій же моді хороше і погане. На мою думку, Перший Національний, який став спадкоємцем українського телебачення перших десятиліть, повинен зберігати прекрасні традиції, які були створені поколіннями телевізійників. Адже у нас було зроблено унікальні відкриття на телебаченні. Коли перший репортаж із Красної площі Москва дала 1966 року, то у нас 1951-го, на третій день існування телевізійної передачі як такої(!), вже показали репортаж зі святкового параду на Хрещатику. Це легендарна річ. Тому нам слід цінувати наші кращі традиції та розуміти, що таку велику й різноманітну країну, як Україна, можна об'єднати лише єдиним інформаційним простором.

 

І справді, незважаючи на партійну цензуру, відсутність належного технічного обладнання (як розповів ведучий програми «Запам'ятай» Анатолій Васянович, «ми користувалися списаною технікою, яку надавала Москва, - тож відставання з технічного погляду давалося взнаки»), українським телевізійникам вдавалося продукувати якісний продукт. Тепер цього, на жаль, часто бракує. Чому так? На думку Тетяни Цимбал, через брак думки: «Мені дуже шкода, що сьогодні мало публіцистики, за якою стоїть глибока думка, мало по-справжньому аналітичних програм. Я розумію, що диктує моду в ефірі. Якщо раніше нас обмежувала цензура, то тепер рейтинг - доволі вигадане, як на мене, поняття. Колись було простіше через те, що було складніше. З одного боку, телебачення було серйозно контрольованою структурою, але з іншого - завдяки відсутності протистояння між конкурентами вся енергія була спрямована на художній зміст, на нові ідеї».

 

А ще, як зазначив Анатолій Васянович, молодим українським телевізійникам не вистачає бажання наполегливо працювати над собою: «У нас зараз багато непрофесійних голосів на телебаченні, треба над цим працювати, намагатися вирішити цю проблему». Утім, обоє ведучих погоджуються, що сьогодні глядачі дедалі більше прагнуть отримувати з екранів якісний, чистий продукт. Можливо, саме це дасть поштовх до переосмислення хороших телевізійних традицій та їх втілення в умовах нової країни, зокрема на Першому Національному. Адже «пальма першості» не передається у спадок.

 

Вікторія Скуба, «День»

Фото - Перший національний

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Скуба, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду