Парламент не захотів обмежувати зовнішню рекламу

2 Листопада 2011
9150
2 Листопада 2011
11:20

Парламент не захотів обмежувати зовнішню рекламу

9150
Депутати відхилили законопроекти Симоненка і Тищенка
Парламент не захотів обмежувати зовнішню рекламу

Верховна Рада 1 листопада відхилила два законопроекти, пов'язані з обмеженням зовнішньої реклами вздовж доріг та в населених пунктах.

 

За проект про внесення змін до Закону  «Про рекламу» щодо розташування засобів зовнішньої реклами № 8017, автором якого є народний депутат Олег Тищенко, проголосували 39 народних обранців. А за альтернативний законопроект № 8017-1 (автор Петро Симоненко) - всього 32. Обидва документи розглядалися за скороченою процедурою.

 

Заступник голови парламенту Микола Томенко закликав колег підтримати пропозицію науково-експертного управління і зберегти хоча би один з двох законопроектів, доопрацювати його між першим і другим читанням, залучивши експертів і громадськість.

 

Олег Тищенко, презентуючи свій законопроект, зазначив, що він має на меті збільшення надходжень до місцевих бюджетів шляхом вилучення із Закону України «Про рекламу» заборони щодо стягнення плати за видачу дозволів на розміщення реклами, а також підвищення безпеки руху транспортних засобів на міжміських магістралях шляхом заборони розміщення рекламних конструкцій ближче 20 метрів від полотна доріг та над ними.

 

Він зауважив, що головне науково-експертного управління парламенту рекомендувало об'єднати цей проект з альтернативним. Однак, в альтернативному проекті передбачається додатково заборонити розташування зовнішньої реклами на пішохідних доріжках та алеях, а також перенести рекламні конструкції поза населеними пунктами на відстань 100 метрів від краю полотна  дороги. Тищенко з цим не погоджується, оскільки  «перше  не  містить жодної безпеки та невиправдано цілями і завданнями самої наявності зовнішньої реклами, а останнє - робить рекламу нікчемною. Бо люди, що не знаходяться за  кермом, розгледіти її на такій відстане не в змозі». Олег Тищенко поставив під сумнів вмотивованість висновку комітету - відхилити проект № 8017, тому попросив колег прийняти його в першому читанні і за основу.

 

Співдоповідач з цього питання, голова підкомітету Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк повідомила присутніх, що профільний комітет рекомендує парламенту відхилити обидва законопроекти.

 

«Запропоновані зміни щодо заборони розміщення зовнішньої реклами над поверхнею проїжджої частини автомобільних доріг у населених пунктах на відстані менше ніж 10 метрів від краю проїжджої частини, поза населеними пунктами на відстані менше ніж 100 метрів від краю проїжджої  частини, внесений Симоненком, призведуть до фактичної руйнації ринку зовнішньої реклами, знищення від 70 до 90 відсотків парку рекламних конструкцій, банкрутство більшості малих і середніх підприємств. Зауважу, що запропоноване Олегом Тищенком запровадження плати за видачу дозволів на розміщення  зовнішніх рекламних засобів не зможе перекрити бюджетні втрати за ситуацію, коли фактичного ринку та підприємств зовнішньої реклами просто не стане», - сказала Олена Кондратюк.

 

Вона нагадала, що зовнішня реклама  не входить до переліку основних причин дорожньо-транспортних пригод, про що йшлося у відповідних статистичних даних, які надавалися до нещодавно прийнятого закону «Про усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень».

 

Олена Кондратюк запропонувала вирішити підняті питання «еволюційним шляхом», ґрунтуючись на європейській практиці. За її словами, саме з цією метою члени комітету зареєстрували законопроект № 8569, яким пропонується комплексно підійти в тому числі і до вирішення питання розміщення носіїв зовнішньої реклами. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду