Президенти-кореспонденти

24 Жовтня 2011
27402
24 Жовтня 2011
11:01

Президенти-кореспонденти

27402
Поява в російських «Ізвестіях» статті білоруського президента Олександра Лукашенка – через кілька днів після того, як російський прем’єр-міністр Володимир Путін опублікував у цій же газеті власний текст про майбутнє Євразійського союзу – продемонструвало, що на пострадянському просторі все ще хочуть годувати співгромадян байками.
Президенти-кореспонденти

Білоруський президент, звичайно ж, не міг промовчати. Протягом багатьох років він закликав до інтеграції - правда, рівно до тієї межі, на якій починався економічний суверенітет його країни. І тепер, коли пальму першості у нього спробував перехопити російський конкурент, він просто не міг промовчати.

 

А Володимир Путін не міг цієї відповіді не помітити і відреагувати - правда, дещо іронічно й зверхньо, сказавши про духовну спорідненість із Лукашенком.

 

Але спорідненість спорідненістю, а виникає питання: яка справжня мета цього листування в «Ізвестіях» і чи є вона взагалі?

 

Імперські ініціативи для внутрішнього вжитку

 

Коли Володимир Путін опублікував свою статтю, вона спочатку не викликала жодного інтересу в Росії, і це зрозуміло. У росіян сьогодні свої проблеми, і їм не до геополітичних утопій свого беззмінного правителя.

 

Набагато більше уваги на цю статтю Путіна звернули в Києві, Мінську, європейських столицях - саме зарубіжні експерти заговорили про нові амбіції майбутнього російського президента, про те, що під час свого третього терміну Путінові захочеться стати «збирачем земель» померлої імперії.

 

Але пройшло всього кілька днів - і російським журналістам-пропагандистам надійшла сувора команда негайно почати обговорення тексту. Так стало ясно: ця стаття - не для зовнішнього, а для внутрішнього вжитку.

 

Різні завдання шовініста й «інтегратора»

 

На тлі дедалі більшого в російському суспільстві відчуття безвиході й апатії і передчуття неминучого кризи Путінові абсолютно необхідно підбадьорити підданих. І він підбадьорює як уміє. Шовініст і імперіаліст за своєю природою, він упевнений, що всі інші теж мріють про новий Радянський Союз.

 

У Лукашенка - дещо інше завдання. Йому необхідно нагадати і росіянам, і білорусам, що він не тільки ніколи не був супротивником пострадянської інтеграції, а навпаки, є чи не ініціатором усіх інтеграційних процесів на пострадянському просторі. Лукашенкові не потрібні нові звинувачення з Москви, що це через нього все не склеюється. Ось він і пише...

 

Найдивовижніше, що це листування відбувається на тлі погіршення ситуації в білоруській економіці. При цьому ініціатор створення Євразійського союзу байдуже спостерігає за братнім крахом і лише нагадує, що потрібно платити за рахунками, а гарячий його прихильник у Мінську намагається зробити все можливе, тільки щоб не допустити російський бізнес до контролю над білоруськими підприємствами. Повчально, але не дивно - «Ізвестія» все стерплять!


Віталій Портников, «Радіо Свобода»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Портников, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду