На венесуельську опозиційну телемережу наклали непомірний штраф

20 Жовтня 2011
4156
20 Жовтня 2011
16:54

На венесуельську опозиційну телемережу наклали непомірний штраф

4156
На венесуельську опозиційну телемережу наклали непомірний штраф

Венесуельську приватну опозиційну  телемережу Globovisión оштрафовано за  порушення закону про соціальну відповідальність на радіо й телебаченні, повідомив 19 жовтня Комітет захисту журналістів  (CPJ). Сума штрафу становить  9 мільйонів 300 тисяч боліварів (понад 2 мільйони доларів), що поставило телемережу на межу банкрутства.

 

Рішення було одностайно ухвалено директоратом підпорядкованої уряду Національної   телекомунікаційної комісії   (Conatel). Причина - висвітлення тривалого протистояння, що відбулося влітку ц.р. між урядовими військами та в'язнями тюрми El Rodeo П поблизу столиці. Закон про соціальну відповідальність передбачає, зокрема, покарання «за розпалювання неспокою в суспільстві». Саме в цьому звинуватив Globovisión очільник комісії Педро Мальдонадо.

 

Президент Globovisión Ґільєрмо Суолаґа, який перебуває нині у вигнанні, назвав рішення «гротескним і абсурдним». Він заявив, що телемережа оскаржуватиме його у судовому порядку. Однак, згідно з  законодавством, сплату штрафу не можна відкласти до остаточного судового рішення. Останній термін сплати - 3 березня.

 

Натомість радник Globovision з правничих питань Рікардо Антела заявив КЗЖ, що телемережа зробила все можливе, аби «в екстремально важких умовах» розповісти про важливу для країни подію. За його словами, репортери змушені були висвітлювати її, перебуваючи за межами кордону безпеки, за півмилі від буцегарні.  Він нагадав також, що офіційну заяву про тюремний заколот було зроблено тільки на шостий день і що урядові речники відмовлялися спілкуватися з  Globovisión  про кризову ситуацію.

 

Якщо Globovisión не покриє штраф, держава може реквізувати її банківські рахунки. Тоді нічим буде платити співробітникам та поставщикам і телестанцію закриють. За його словами, надії на те, що можна домогтися схвалення позову в проурядових судах майже немає. Однак він сказав, що Globovision звертатиметься до Міжамериканського суду з прав людини.

 

Віце-президент телемережі Маріа Фернанда Флорес заявила репортерам, що через накладений штраф Globovision може збанкрутувати, оскільки вона не отримує урядової реклами. Водночас вона сказала: «У нас немає звідки заплатити стільки грошей.  Та ми продовжуватимемо інформувати громадськість. Ми ніколи не вдавалися до самоцензури і не маємо наміру це робити. Ми не боїмося».

 

Як відзначає Комітет захисту журналістів, цілодобова новинна мережа     Globovisión - єдина опозиційна президенту Уґо Чавесу, що виходить в ефір. Інша опозиційна станція - RCTV -змушена була припинити 2010 року трансляції по кабельному та супутниковому телебаченню після того, як її позбавили ліцензії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4156
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду